Vilja

 

Vilja föddes den 12 juni 2008 kl 11.30. Mamma Spes valde att följa med hem till närmaste hagen och det verkade nästan som om hon ville ha oss med. Vilja var snabbt född, snabb på benen och snabb att äta. Hon försökte resa sig medan hon fortfarande hade fostersäcken om bakbenen - namnet var givet. Vilja!

Hon är svår att fotografera - går gärna bakom sin mamma.

Vilja växer till sig, leds i grimma, man får borsta var man vill olch lyfta fötter. Hon är oerhört lätt att hantera och intresserad av folk, precis som alla Spes-ungar före henne. En fölunge man lätt blir kär i. Hon visar alla gångarter i hagen.

Viljas pappa heter Mökkur frá Hofi I och är bed. exteriört 8.09 och ridegenskaper 8.46, tot. 8.31. Blup 120.

Hans far är Galsi frá Saudárkróki bed. ext. 7.87, rid. 9.01 tot. 8.44 och mor Thruma frá Hofi I ext 8.2, rid 8.44 tot 8.32.

I generationen bakom är alla fyra bedömda, tre över 8.0. Vilket påbrå!


Mökkur togs in till Sverige av Carina Jylebäck i avsikt att användas både till tävling och avel.

Förhoppningsvis hittar många stoägare till honom - det är han värd!

Nu - 1 månad gammal - är hon tam. Hon är en mycket vacker liten tös med mycket resning, mycket fin överlinje, lätta rörelser och höga lyft. Därtill en underbart temperament. Svart som natten. Mums!!

Visar mycket gång - troligen 5-gångare.

Det är en självständig tös, lilla Vilja. Favoriten i hagen är Disa, den ständiga barnvakten. Mamma Spes är trygg med det och uppenbarligen nöjd med att bara vara mjölkbar. Även lekarna med Geiri blir allt vildare och dom trivs ihop.

Mars 2009 och Vilja går inte med sin mamma längre, utan med Disa och Geiri. Det går bra.  Mamma Spes går i hagen intill och det tycks räcka.

4 april och snart en vecka sedan Geiri for. Första dagarna deppade Vilja, men nu går det bättre. Vi har alla stona ihop och alla samsas om att ta hand om lilltösen.


Slutet av maj och hon tappar ullen. Under finns en vacker skinande svart päls. Hon växer! Svår att fota - hon vill stå nära.

Hon är lätt i alla hantering - verkad, avmaskad och ledd i grimma.

Vilja är verkligen inte lätt att fånga på bild. Antingen äter hon eller så får man närbilder..

Hon växer den här sommaren, är långbent och ädel - en spännande ung dam. Kompis Disa är två år äldre och inte mycket högre, men inte alls liten. Troligen blir Vilja runt 1.40, precis som syster Röskja. Lilla Spes, hennes mamma, ger stora avkommor.

Vilja är en svårfotograferad liten fröken. Här nedan en något udda vinkel..


Idag den 17 februari 2010 for Vilja hemifrån. Hon fick åka med Disa till Malin W. och Gröna Gången. Disa ska ridas in och eftersom vi inte har någon likåldrig kompis till Vilja får hon gå på lösdrift i ungstoflock där under våren. 


Vilja ser ut att stortrivas i tjejflocken - det här var helt rätt för henne nu - så utvecklande! Foto nedan Susanne Sjöström.

Vilja har verkligen utvecklats under hösten. Hon är redan stor och kommer att bli en ädel och flott tös. Hon är lika hög som Disa, som är två år äldre. Just nu är hon första lekkompis åt brorsan Ketill.


Bilder nedan 18 december 2009, snö och sol. Vilja är som alltid svårfångad. Och så är hon så svart! Hon växer!

En spännande tjej!

Seidur från Gröna Gången är en fin förstaklasshingst, som är linjeavlad på Orri frá Thufu - avelsmatadoren.

Han bedömdes till tot 8.19 med 8.23 exteriört och 8.17 för ridegenskaperna under 2011. Han har Blup 117. Hoppas att han nedärver sin fina brutna bläs.

Bilder Susanne Sjöström, lånade från Gröna Gångens hemsida.

2.8 2011.

Så kom vi äntligen iväg för att titta på Vilja. Hon var större än vi trodde och finare. Det kändes gott att se henne! I vinter ska hon komma hem och då ska hon förhoppningsvis vara dräktig med Seidur och ha blivit sutten på.

Sommaren 2011. Vi har bestämt att betäcka Vilja i år - med Seidur från Gröna Gången. Bilden nedan på Vilja togs under februari 2011 av Susanne Sjöström.

Vilja är dräktig och beräknas föla i början av juli 2012. Det blir hennes första föl och vår första andragenerationsfölunge. Vilja föddes ju här hos oss 2008. Vi hoppas att Seidur har skickat med bläsanlaget och dom fina rörelserna. Spännande!!


Den 26 november 2011 kom Vilja hem igen efter att ha varit på Gröna Gången sedan vårvintern 2010. Hon kände igen sig direkt och har varit så kelig mot oss. Kul. Hon är inte så stor som jag trodde - skulle tro att hon är precis under 1.40. Malin har ridit in henne - oproblematiskt.


Mars 2012. Nu trivs Vilja jättebra. Hon är bundis med Odda och leker med Piltur. Hon ser ut att växa och det är ingen stor fölmage än.

Den 25 juni 2012 fick Vilja sitt första föl - en hingstunge. Vi hade inte väntat oss en ljus fux efter två svarta föräldrar. Vilja fölade ute och vi hade turen att komma förbi just som det var dags. Allt gick bra även om hon inte fått ner mjölken i spenarna riktigt i tid. På bilden ovan är Hagrid en vecka och redan en rätt självständig fölunge. Vilja är inte alls pjoskig med honom, utan föser fram honom till oss. Han är lika tam som mormor Spes ungar brukat vara.

Hagrid är så fin! Om det är den här klassen på Viljas ungar så borde hon gå i avel. Eftersom Hagrid inte har någon hingstkompis här så funderar vi just nu var han ska växa upp. Troligen blir det på Gröna Gången, om det finns möjlighet.


Vackra Vilja har en fin tid nu. Hon är trygg i flocken och låter Hagrid sköta sig själv - hon håller bara ett getöga på honom. Hon är med andra ord en perfekt mamma.

Den 20 januari 2013 kördes Vilja och Hagrid till Gröna Gången. Vilja kände igen sig direkt och hade bråttom ut i stohagen. Att Hagrid var kvar i stallet var inte så viktigt - dags att avvänja, helt klart.

Nu ska hon sättas igång och så hoppas vi att denna mina tjej hittar sin nya ägare. Hon har visat sig vara en bra avelsmärr. När hon kom ut till dom andra stona och sträckte upp sig såg vi hur vacker hon blivit. Ädel och fin med fin resning.


Juni 2013. Nu är hon klar för försäljning, min fina Vilja. Hon har lätt för sig. Malin anser att hennes tölt är taktren och smidig. Det var inga som helst problem att hitta den - den låg naturligt. Traven är luftig, skritten vägvinnande och galoppen har bra takt. Dessutom har hon lätt för passen - Malin har provat - men den träningen får komma så småningom. Det vore roligt om hon såldes till någon som vill visa henne. Så grann hon är!!!

Juli 2013

Så kom hon då och provred, Carolina Bergmark, Viljas nya matte. Hon hade provridit 13 hästar före Vilja, men nu fann hon det hon sökte; kvalitet, mycket gång och vänlighet. Inte konstigt att hon föll för tösen. En fin häst får hon och vi önskar varmt lycka till. Vilja kommer att finnas på Värmdö, så henne kommer vi att kunna följa framöver. Goa fina Vilja, hoppas du får ett långt och lyckligt hästliv. Kanske fler föl om några år? Lycka till det Vilja, Carolina.

Den 10 juli for Vilja till Carolina.


Allt verkar jättebra. Vilja trivs med Carolina och med sina nya kompisar i hagen. Hon har hamnat rätt!

Bilden nedan tagen av ”husse” Ronnie.