Om oss och gården

Senast uppdaterad

    2024-01-23

 

Gården Västra Vegred är en av gårdarna i det som förr var en by. Vår gård heter Västra Vegred 5 och var förr 2 gårdar. Vi har 2 ladugårdar, 2 magasin och 2 boningshus, där det ena kallades farmorsstugan och fortfarande är omodern. Gården är på 16 ha, hälften öppen mark, hälften skog. En perfekt storlek för en hästgård. Den ligger mycket naturskönt i ett backigt landskap på solsidan av en liten dalgång. Hagar på båda sidorna om vägen.


Under 2017 styckar vi av 1 ha och bygger oss ett litet “undantag”. Vi vill ju inte lämna Lerbo, även om vi säljer gården.
 

Under åren har vi byggt och byggt och byggt. Rivit ur foderbord och byggt stall. Bytt gamla läckande tak till nya plåttak, gjutit golv och byggt mer stall. Tilläggsisolerat bostadshuset. Bytt inredning i köket. Tagit fram och lagt om grova fina golvplankor. Byggt om toalett/badrum. Stängslat, stängslat och stängslat. Sommaren 07 gjorde vi om det förfallna svinhuset till uteplats. Sommaren 09 renoverades hallen, se nedan. Golvvärme - härligt!

Vi har börjat anlägga trädgård - en gemensam passion - men det är ett projekt som aldrig blir klart....

Vilka “vi” är? Jo, Carl Frick och Gudrun Lindvall heter vi. Carl är från början bergsingenjör och Gudrun biologilärare. Därefter blev det politiken, vi har båda varit kommunalråd och suttit i riksdagen för Miljöpartiet de gröna. Numer är vi pensionärer. Vi ville förverkliga våra drömmar då vi köpte gården 2003. För Gudruns var det hästar och Carl brinner för odling och trädgård.16 föl har det blivit under åren, de flesta islandshästar, men även några connemaror. Och massor av rosor och tomater.

Gudrun Lindvall

Carl Frick

Västra Vegred 6

641 62 Valla


Vi hade velat ge

nya huset ett eget

namn, men det fick vi inte. Bara ändring till

6 istället för 5...

foto Ewa Larsson

Läs mer om våra trädgårdsdrömmar här

Bilder nedan från december 2009 och januari 2010. En härlig vinter - det är så vitt och rent och vackert.

Sommaren 2010. Det växer som attan! Den här vintern med mycket snö och ingen tjäle tycks ha gynnat somliga växter. Perennrabatten har aldrig varit så fin. Men rosor har farit illa - tre Rosa helenae har dött för oss. Och den vita buddlejan - i och för sig lite ömtålig - klarade sig inte. Men aklejrutan nedan är magnifik!

Vi har haft ett fult gammalt hönshus utan bakvägg högst upp på tomten. Jag har börjat riva det, men nu är det borta - uppeldat!

Idag den 23 mars 2010 var en utmärkt dag - blött i backen, mycket snö kvar och helt vindstilla. Med hjälp av Peter i Brebol, en verkligt hyvens Lerbobo, gick det perfekt. Helt kontrollerat - brandmyndigheten underrättad.

Mycket snö i slutet av 2010 - ca 40 cm. På vår rosbåge fick vi en liten figur, som tyvärr försvann med blåsten. Söt, eller hur?

Lite blandade bilder på gården. Den svart-vita är tagen tidigt 40-tal.

Inte mycket har förändrats på gården sedan slutet av 40-talet (eller tidigt 50-tal), då den svart-vita bilden togs. Träden har växt sig större och vi har lagt plåt på lagårdstaken.

Under senhösten 2014 skedde dock en förändring - vi satte upp 60 solpaneler på det västra stalltaket. Dom producerar 15 000 kWh/år, nästan lika mycket el som vi konsumerar. Det är så kul! Vi betalar nästan bara fasta avgifter och får mer betalt för den el vi säljer än den el vi köper.

7 maj 2017. Nu är gården såld. Vi har inga hästar kvar, så gården känns lite tom och öde och vi har inte behov av alla hus och marker längre. 13 år och 16 föl har det blivit. En ny period i vårt liv inträder i höst.

Nya ägare tillträder den 2 oktober. Välkomna Mats och Johanna.

Vi har styckat en tomt och bygger ett nytt hus, helt efter eget huvud. SÅ kul!! Arbetsnamn Lilla Vegred. Se bilder under fliken Nya huset.