Trädgård
Trädgård
Passion för trädgård har vi gemensamt, Carl och jag. Ett av våra tidiga samtal handlade om gammaldags rosor, då Carl blev oerhört imponerad av att jag hade de sorter han tyckte var fina. Jag minns att han nämnde Celeste, Tuscany, Charles de Mills och Louise Odier.
Så småningom flyttade Carl in i huset i Enhörna till mig och vi fortsatte att skaffa gamla rossorter. En mur med Rosa helenae fick bli gräns mellan trädgårdsrummen och den klättrade upp på hustaket. Underbar!
En del sorter klarade vi inte, tex den fantastiska Mme Isaac Pereire. Men de flesta trivdes och under blomningstiden åt vi frukost med Mme Plantier och bjöd in goda vänner till middag med Jenny Duval och Cardinal de Richelieu. De bjöd överdådigt.
Våren 2003 sålde vi stället och flyttade till gården i Lerbo. Nya ägaren hade inte alls samma smak som vi beträffande trädgård. Alla Rosa Helenae och Lykkefund försvann, liksom en hästskorabatt med Celeste, Cloris, Tour de Malakoff, Mme Zoetmann och många fler. Den mejades ner med motorsåg (!!). Vi hade naturligtvis gärna försökt ta med våra älsklingar, men fick inte chansen. Den ljusblå irisen ovan har jag i alla fall fått med.
På baksidan av huset finns en fin äppellund med många fina äppelsorter, tex oranier, Ringstad, Sävstaholm, Gyllenkroks atrakan, Åkerö och Södermanlandsäpple, den senaste Gudruns favorit. Flera päronträd som gråpäron, GreveMoltke, Esperence Herre och Hovsta. Här finns förgätmigej på försommaren, alldeles förtjusande.
Vi har byggt ett växthus och några runda rabatter. Än så länge finns bara Mme Plantier och Jenny Duval av de underbara gammaldags rosorna. Och två gamla sorter, som fanns då vi kom. Den ena tror vi är Salet. Några bågar för klematis finns på plats, vi har valt C. fargesoides “Summersnow” för att den är så snabbväxande.
Men vad ska vi göra med all praktlysing, som förra ägarna tydligen var mycket förtjusta i?
I år 2009 ska våra trädgårdsdrömmar börja bli verklighet. Det är en svår tomt - den sluttar ganska brant och kräver eftertanke. Nu efter 5 år vet vi ungefär hur vi vill ha det - inte alls som vi tänkte från början.
Växterna måste tåla att stå i fukt - vattentrycket från skogen är högt - och även en stundtals bitande västvind. Vi har mycket sork trots alla katter och en del rosor har vi förlorat efter att de små gynnarna gjort slut på rötterna. Men skam den som ger sig! På förra stället hade vi ett 50-tal gamla rosbuskar, en del bara måste finnas även här, tex Celeste, Charles de Mills, Mme Hardy, Mme Isaac Periere. Och så måste man ha Rosa helenae, massor. Och buskpionen Rocky. Och pionen med det långa namnet mlokosewitschii, så vacker. En liten vattentrappa är beställd. Ska var en liten rund damm till den. Trädgårdsdrömmar, sommardrömmar....
På förra stället hade vi en manshög buskpion typ Rocky, men inte helt vit. En sådan vill vi ha igen. Men det är svårt att hitta ett lika bra skyddat läge här. Vi har dock fördelen av en riktigt riktigt bra plantskola, Löta trädgårdscenter i Ärla mellan Eskilstuna och Malmköping, ganska nära. Det blir dyra besök...
Inte bara buskpoiner är ett måste. Det finns hur många underbara luktpioner som helst. En av de absoluta favoriterna är Bowl of Beauty.
Rosen är en av de vackrast, Louise Odier, en bourbon-ros, som blommar länge och remonterar. Doftar ljuvligt!
Rosen här nedan är en Rosa Helenae, en underbar ros med en härlig doft. Den trivs vis husknuten.
Slutet av maj 2009 och vi planterar nya rabatten. En fin planta av buskpion var. Rocky, en Thalictrum, som heter Elin och blir 2.5 meter, div. Eryngium och annat smått och gott. Vita digitalis och en rosa daglilja kunde vi inte motså, liksom violen med namnet Freckles. De här var mer blå än den vi hade på förra stället - den får duga.
Nu börjar vi få lite ordning i växthuset, som vi byggde för några år sedan - 6X6 meter stort. Halm i gångarna blev fint. Tomatplantorna ser fina ut. Första tomaten avnjöts den sista juni.
Jenny Duval har blommat överdådigt i år. Men den ser inte riktigt ut som den vi hade i Enhörna. Sortförbistring? Eller bleknar den i den heta solen? Den i mitten är den rätta - tror att den vi fått är en Président de Sèze
Den vita pionen nedan är verkligen fin - heter Duchesse de Nemours - med mycket vackra stora blommor.
I bakgrunden syns en Clematis, köpt som macropetela (själva sorten), men en felleverans. Lite irriterande att det är så mycket fel i plantskolorna.
Vintern 09/10 har varit tuff. Vårt växthus brakade ihop, men är nu på väg att återställas - under maj ska det vara klart förhoppningsvis. Vi får köpa tomatplantor i år - eller kanske göra uppehåll ett år. Rosor och clematis ser risiga ut - perennerna - och vinbergssnäckorna! - har levt gott under snön.
Äntligen har jag ett litet hallonland. Vi har diskuterat var det skulle vara och därför har det inte blivit av, men nu så... Jag vill så småningom ha Mormorshallon, Risarp Dessert och Allgold Risarp. Mormorshallon fanns på Zeta - de andra är beställda. Mycket nöjd..
Slutet av maj och allasorter på plats - totalt 32 plantor.
Vi har en överdådig äppelblomning i år. Den vita är Sävstaholm och den rosa är Oranie.
Något vackrare än äppelblom finns inte!
Jo, kanske päronblom med vackra ståndare.....
20.8 2010 - dagen då vi hämtade vattentrappan, som vi beställt för många år sedan, men aldrig haft råd att prioritera. Nu finns den här - en modell Stensund med tre stora och två små steg. Den ser mindre ut än vi trodde, så vi ska nog beställa några fler steg. Än så länge ligger den bara utlagd i gräset - vi letar den optimala platsen.
Vi har hittat en firma, som har pump med solpanel, som borde fungera. Så spännande. Nästa vår ska vi försöka få den på plats.
Den här sommarens bedrift har varit att bygga två färdiga och en nästan färdig låda i anslutning till vår terrass - det fd. svinhuset. I en finns favoritväxen malv, en pion mlockosewitze och lite annat, i nästa fyra rosbuskar och stenkyndel ‘Blue Cloud’. Vi gör alltså ett nytt försök med rosor trots att Vegred inte alls är så lämpat som vår förra trädgård. Vi har planterat en av vardera Reine Victoria, Mmme. Plantier, Charles de Mills och Louse Odier.
I den tredje lådan ska vi bara ha rutor och aklejrutor tror vi. Dom är så fina och blommar fortfarande.
Just nu - böjan av januari 2011 - är det bara snö... Inte ens drömmarna tränger igenom.
Men den 9 januari flöjtar nötväckan och korpparet samflyger över skogen. Vårkänslor?
I år har vi verkligen fått till dom upphöjda rabatterna. Markfukten sugs tydligen upp precis lagom och Coops Krav-jord tycks innehålla precis vad växterna vill ha. Så här så det ut den 6.6 2011. Nyplanterat och bakom tunnan nysått.
1 juni 2011. Buskpionen blommar. Vi planterade den 2008 och i år får den 2 blommor. Den är en vitare variant av Rocki än den vi hade i Enhörna.
Anläggningen runt terrassen börjar bli klar - bara två fack att fylla med jord och plantor återstår. Den stora lådan innehåller honungsfacelia, havre och ettåriga frön, som blivit över. Ska bli spännande att se vad det blir.
Samma rabatter den 29 juli. Det har skett under.
I lådan till vänster växer honungsfacelia och havre. Massor av humlor och andra insekter dras dit. Det gör dom även till den ryska martornen, som är magnifik i år - en av mina favoriter.
Sommaren 2012 och det bara regnar. Buskpionens tolv blommor slogs sönder i en hagelskur. Potatisen vill inte komma upp och bönorna surar i den kalla jorden. Ogräsen växer och den finns knappt uppehållsväder att rensa.
Men Hansa-häcken utmed vägen blommar som aldrig förr.
Sommaren har varit regnig, men med massor av mycket växt och blomning. Nästa år vill vi gärna ha fler soldagar. Längtar dit..
Under sommaren 2012 har vi satt upp skärmar bakom uteplatsen och byggt rabatter där. Det blev mycket bra, men är inte riktigt klart än. Vi fick bra skydd mot norr och borde få bra klimat för klängväxter. Flyttade dit klematis, som stått i krukor flera år. Nu har dom fått sin riktiga plats.
Sommaren 2013 har varit torr. Efter en kall vår dog stora delar av vårt körsbärsträd och många rosor såg förfärliga ut. Men trots torkan tog det sig riktigt bra och en sån här sommar kan vi vara glada åt vår relativt blöta backe med vattentryck från skogen. Rosen Jens Munk har blommat flitigt flera gånger - en favvo.
Vi har byggt vidare på trädgårsanläggningen, men klart är det inte...
Mycket potatis och skärbönor.
Vinter 2014. Vi drömmer sommar och har redan beställt rosor. Mycket planer: ny roshäck, den gamla brunnen ska fyllas igen, vattentrappan ska äntligen på plats och trädgården på bilden nedan ska bli mer färdig. Klart får det aldrig bli....
Bilden ovan tagen den 18 januari 2014, den nedan tagen den 18 februari. Måtte vi få en tidig vår..
April 2014. Åter höns i trädgården. Så trevligt.
6 maj och nordan viner. Äppelblommorna får ta paus. Nedan Oraniie dom röda, Sävstaholm dom rosa och en sort vi inte vet namnet på dom vita.
Äppelblomningen har varit fantastisk, men nu (23.5) är den redan över.
För 5 år sedan köpte vi en svindyr planta - en svavelpion Paeonia mlokosewitschii. Redan första året kunde vi konstatera att någon mlokosewitschii var det inte - våran var ljust grön i bladverket och blommorna är blekt ros med lite gult i. Den ser rätt oansenlig ut. ”Fina plantskolan” talade om att vi köpt en frösådd och därför kunde det bli lite som det ville. Jaha, men det var inte det vi betalat för och inget de talade om då vi betalade.... Vi har en bastard där en förälder är svavelpion och den andra okänd.
I år har den 6 blommor och de växer som attan - som om den vill bevisa sitt värde.
10 juni. En ny bekantskap för året - rosen Aïcha, som vi planterade förra året. Aïcha lär ha varit profeten Mohammeds älsklingshustru och den gula färgen lär betyda att hon inte var trogen. Hon var mycket ung och han mycket gammal - kanske kan förklara det hela.
I alla fall är rosen alldeles underbar! Den vitnar med tiden.
’