Röskja

Senast uppdaterad

    2022-01-06

 

Den 31 maj 2005 kom hon - den underbara efterlängtade stoungen. Svart som natten redan som liten. Ljuvlig! Här nedan bilder från första dagen.

Röskja ska hon heta, ett eget namn med karaktär för denna skönhet. Men i stamboken gick inte det - det fick bli Röska. Men hon heter RÖSKJA.


Men det är svårt att fota en svart häst, det blir liksom inga kontraster. Under sin första vinter har hon vuxit och blivit ännu vackrare.


Även mamma Spes är förstaklassbedömd med totalt 8.28 (omräknat 8.26).

Röskja tror vi kommer att bli 4-gångare. Hon blir stor med mycket resning, en flott häst med power.  

Under vår och sommar 08 har hon vuxit ifatt bakdelen och sitt lite stora huvud. Hon är riktigt riktigt snygg.

I mitten av september fick hon sina första skor, något hon tog med upphöjt lugn. I oktober började allvaret. Då for hon till Malin Wikander på inridning. Tanken är att hon ska visas så småningom.

Eller säljas? Det tar verkligen emot.....

Den 25 september 2008 - en varm och vacker dag - körde vi henne till Malin Wikander på inridning.

Röskja var mycket lättlastad, stod stilla hela resan och var helt cool vid framkomsten. Som sin mor Spes, självklar med allt. Trygg.

Lönnarna glödde och asparnas toppar brann i röda klara höstfärger. Mälaren låg som en spegel och gässen samlade sig. Vid Stora Svirsta, där Malin har sin verksamhet. skrek tranor. Höst.


Idag den 17 oktober var vi och tittade då Malin red henne. Det är unghästvingligt, precis som det ska, men på gång. Och hon utvecklas verkligen!

Röskja är svart som far sin, VM-hingsten Dökkvi frá Mosfelli, bilden till vänster med ryttare/ägare Karly Zingsheim.

Dökkvi är en fantastisk 4-gångshingst med ridbedömning 8.63 med 9.5 för tölt, galopp och helhetsintryck. Han har 8.39 för exteriören med 8.5 för hals/manke/bog och 9 för hovar. Totalt har han 8.54. Blup 122. 1.46 hög.

  1. e.Orri frá Thúfu u. Dimma frá Gunnarsholti e. Hrafn frá Holtsmúla

foto André Vetler VM 2001

Mars 2009 och Röskja har satts igång igen. Hon har precis börjat tölta under ryttare. Tölten är stor och fin, säger Malin. Dessutom har hon vuxit under vintern. Malin är så förtjust i henne.

Hon finns nu till salu på Malins hemsida. Så här skriver Malin:


Elegant sto med kapacitet utöver det vanliga. Svart välrest med mycket man och svans. Rör sig med otrolig bärighet och schvung i trav och galopp, troligtvis fyrgångare. Mycket uppmärksam och lätt för att lära. Glad och positiv att arbeta med. Blup 118. En häst som kan nå toppen!


Vi är så stolta över detta fina sto!


April 2009 och Röskja är såld. Vårt fina sto hamnar i Göteborg och en tävlingskarriär, kommer att avelsvisas och så småningom blir hon förhoppningsvis mor. Frida Höglund är precis den köpare vi hoppats på!

Vi har fått mail och lite nya bilder på Röskja den 14 februari 2010. Frida skriver att tempot och gångarterna finns där nu och hon är mycket nöjd med ”vår” lilla stumpa. Härligt att höra!

Legenden Orri ovan.

Dimma nedan.

Röskja är nu väl etablerad hos Frida. Går i stoflocken och allt går bra.

Det ska bli så spännade att följa Röskja och Frida, som är så förtjust i henne. Det värmer!

foto: Suzanne Nisser-Blanck                                                                            foto: Suzanne Nisser-Blanck

Härligt mail från Frida den 24 juli:


Röskja mår toppen och börjar förstå att hon har en gångart till! Fantastisk på alla sätt och vis, tänk att man kan vara så kär i en häst!!

Röskja är på träning hos Johan Häggberg - spännande! Kanske visning till våren.....

Så här skrev Frida i mailet som berättade det: Röskja växer i utveckling och personlighet hela tiden. Min ögonsten!

Nedan bilder tagna i hagen i november 2010. Foto Helena Vanhanen.

22 november 2012. Frida rider för IA numer och idag fick vi se henne för första gången sedan april 2009, då vi sålde henne.

Hon var så fin!!!

Frida har haft lite oflyt med skada efter isfläck och fästingsjuka, men nu verkar det lossna. Röskja såg mjuk och fin ut och hon har blivit så vacker som vi trodde, även om man kan se att det kommer att bli ännu bättre, om hon bara får vara frisk. Första gången vi träffade Frida och det känns så bra att det blev hon som köpte tösen. Vi kommer att få se mer av henne framåt våren. Kul!