Piltur

Den 10 juni 2011 kl 2 på morgonen såg han dagens ljus, lille Piltur. Han var en stor grabb redan vid födseln. Mamma Garún valde att föla inne. Piltur var snabb i starten - försökte resa sig när bakbenen fortfarande var kvar i mamma.

En vacker fölunge har vi fått med ett underbart fint huvud, smäcker och med fina linjer.

 

Redan på sin andra levnadsdag presenterades Piltur för resten av flocken. Som alla Garúns fölungar följer han sin mor så fint. 

Arbetsnamnet Piltur passar bra på den lille krabaten - han får heta det.

Tuff är han! När Garún får kraftfoder hjälper han till att hålla dom andra på avstånd. Han backar och kickar! En sån liten filur - försök inte dylika trick med matte bara...

Piltur rör sig mycket bra - stort och luftigt. Han har att brås på. Pappa heter Baldur från Stockbäcken, en ung Bluphingst. Farfar heter Þeyr frá Prestsbae och har en fin bedömning på Island 8.55 för ridegenskaper, hela 9 för passen. Piltur har en faster, Þora frá Prestsbae, med helt osannolika 9.08 för ridegenskaper med 10 för pass!.

Baldur till vänster och Þeyr till höger.

Piltur blir med allra största sannolikhet 5-gångare. Han har mycket passanlag även på mödernet och vad vi ser av rörelserna nu så blir han det. Hans galopp är underbar!

Pilturs pappa Baldur är på träning hos Malin Wikander för att visas exteriört i september 2011.

Visst är han vacker!! Resultat strax under 8.

Piltur trivs med att vara hemma och har fattat tycker för Frigga. Han visar redan hingsttakter - på lek.

Bilderna nedan tagna den 2 augusti 2011 - idag fyller han 2 månader.

Vi tycker oss skymta några vita stickelhår under ögonen på Piltur - ser ut som om han ska skimla. Tiden får utvisa...

29 maj 2012. Piltur har blivit allt gråare och det är helt klart att han skimlar. Idag har vi kört honom till Enköping för att gå i en ordentlig hingstflock. Vi har bara valackerna Kettil och Ville hemma och det var inte bra för lilleman. Dom var inte så snälla.


Piltur är jättefin! Han är smäcker, högbent och elegant. Han rör sig luftigt och lätt. Vi konstaterade då vi släppte honom att det är något speciellt med vår lille plutt. Bilden ger honom inte riktigt rättvisa, men den får duga så länge.

Sedan i juni 2012 finns Piltur på Gröna Gången och leker med andra hingstungar i en stor flock. Han drivs så bra och nu i höst finns Ypsilon som en trygg pappa i flocken - jättebra.

Den 23 november hälsade vi på. Efter ett tag mindes pojken vem jag var och blev riktigt kelig. Så han har vuxit!

Bilderna nedan är tagna den 9 mars 2013. Piltur håller på att skimla alltmer. Susanne på Gröna Gången tog bilderna.

November 2013. Piltur är kastrerad och inne på sin första träningsomgång. Här kommer några bilder tagna av Susanne Sjöström på Gröna Gången, där Piltur växer upp i flock. Han ser riktigt fin ut, tycker vi, med både lyft och sträck. Än sitter färgen i, men vit blir han med tiden.

9 september 2014. Idag har Piltur haft ryttare på ryggen för första gången. Han var jätteduktig och snäll. Mättes till hela 1.45. Han blir en stor kille, med största sannolikhet 5-gångare. Han har fina anor, som går tillbaka till Islands finaste stostam,


30.9. Vi har varit och tittat och Piltur är JÄTTEFIN!! Mycket vacker. Han rör sig stort, mjukt och mäktigt. Övertramp på mer än 30 cm i skritt och en otrolig mekanik i kroppen. Töltar redan under ryttare - på lina... Honom behåller vi ett tag för att ev. visa.

Juli 2015. Såg Piltur under ryttare för första gången. Så vacker!! Stor, mycket välrest med höga ben och en fin mjukhet i kroppen. Men han kommer att behöva tid för att komma till sin rätt. Om han hittar rätt ryttare kan han bli hur bra som helst.

26 augusti 2015. Nu är Piltur såld. hans nya matte heter Ylva Nilsson och bor i Uppsala. Vackra Piltur ska ut på tävlingsbanorna så småningom, hoppas vi. LYCKA TILL MED PILTUR, YLVA.


Han rör sig stort och fint med trav och galopp som en 4-gångare, men mamma Garún har aldrig lämnat en unge utan pass - troligen är hon homozygot för passanlaget - så det ska bli intressant att se om han har pass. Jag tror det...

April 2016. Piltur har det bra och här kommer några nya bilder på honom och hans matte Ylva. Tack för dom.