Senast uppdaterad

    2024-01-23

                        Märta       

 

foto Lisbeth Högman

Märta föddes den 2 maj 2006 på Ulvus kennel i Norrtälje. I början av juli hämtade vi henne, denna förtjusande västgötaspetstik. Hennes officiella namn är Ulvus Flinga Våröga. Fint!

Märtas båda föräldrar är utställningschampions. Fader är Westorps Jack Mac Call och modern Fennican Glada Gladiolus. Vi besökte uppfödaren Lisbeth Högman och kunde konstatera att de inte bara var vackra - de var båda två  mycket trevliga. Det kunde inte vara bättre!! Märta var bara ljuvlig! Kolla husses förtjusning.


I början var Märta lite rädd för Nadja, men det gick inte många dagar innan leken var i full gång och denna lilla väna varelse visade sig vara rejält tuff. Och Nadja snäll. Om någon pep till så var det Nadja! Valptänderna kändes.

Märta, mattes lilla vakthund och förtjusning.

Förr kuperades västgötaspetsars svans, men inte längre. Märta har en hårt rullad spetssvans. Hon är en lydig, följsam, oerhört älsklig och pigg liten fröken. Lär sig oerhört fort och behöver stimulans för huvudet. Problemlösning är kul. Helt underbar med andra ord. Glömde “vacker”...

Lite bilder från badstranden sommaren 2009. Märta är överförtjust, men att bada till magen räcker. Och att skälla på Nadja, som simmar efter sin vattendummy. Gärna ta den och ge Nadja en match, vilket uppskattas lika mycket av båda. 

Märta har ställts ut under 2007 med mycket bra resultat. Först 6 gånger som junior. På de två första fick hon Hp, så följde en regnig utställning med en slät etta och så 3 utställningar med CK och placering i Bästa tik-klass.

På den första utställningen som unghund blev det CERT och CACIB!!!!!. Det var i september i Sandviken. På Stora Stockholm i december fick hon CK och vann ungtiksklassen.

Så småningom kanske det blir småmärtor med prefixet Oríolus. Under det kennelnamnet har Gudrun fött upp ett antal borderterrierkullar på 80-talet. Oríolus är den sällsynta och vackra fågeln sommargyllings latinska namn.

Under 2008 skulle vi ställa ut mycket var tanken. Men det har inte blivit så mycket av det - av flera skäl. Dels utvecklade Märta en rondör, som inte var så vacker, dels kom det alltid annat i vägen med kort varsel.

Men det kommer väl nya tider....

Visst är hon fin, vår ljuvliga Märta.

Vaken, alltid uppmärksam och pigg på vad matte än hittar på.

Första bilden med nya iPhonen.

Het sommar är däremot inte hennes grej - då får det bli vila i skuggan. Men hon gillar numer att bada och är i en bit över magen.

En härlig bild på en leende Märta under den svåra och alla vinter 2009/10. Den gillade Märta!! Hon verkar gjord för snö och kyla - fryser aldrig och pöjer med glädje genom drivorna. 

Jag köpte Märta med intentionen att ta valpar och efter en fin utställningskarriär med cert och cacib så borde det väl ha skett tidigare, men hästar och föl har gjort att tiden bara gått. Och så gjorde Märtas ”trivselvikt” att utställandet kom av sig...

Men det blir inget. Goa Märta får vara den solstråle hon är, men valpar skippar vi av olika skäl.


7.1 2011 och rekordmycket snö. Det är inte lätt att vara kortbent - det får kompenseras av envishet... Hon ger sig inte!

Bilden nedan är tagen den 13 april 2011 och den där hon är liten valp den 15 juni 2006.

Hon är sig lik - lilla gullpluttan.

2015. Märta mår prima, försöker hålla tomten ren från rådjur, leker med Nadja och har badat ända till  halsen i sommar. Hon har haft ett vätskefyllt öra, som gjorde att det numer hänger. Hon har fått ett synnerligen eget utseende. Lite för rund, men ändå äter hon inte varje dag, utan varannan, precis som sin far. Hon är nu 9 år.

Den 23 augusti 2016 blev Märta ensamhund - då dog hennes älskade Nadja. Hon var med och såg Nadja död och eftersom hon är en begåvad hund har hon förstått att Nadja är borta.

Det går förvånansvärt bra, men vi är noga med att aktivera henne och inte lämna henne ensam långa stunder. Långa och korta promenader, bad och de vanliga rutinerna.

Vi tror inte att Märta skulle uppskatta en valp, utan hon får leva med oss och just nu 4 katter.


Bild när vi äter surströmming. Kolla Märtas min.....

23 oktober 2018. Märta har gått bort. Mattes lilla älskling blev akut sjuk med kräkningar, som inte ville gå över. Under dagen har hon varit inlagd på djurkliniken, men man hittade inget direkt fel. under kvällen blev det sämre och hon började få ont. Vi har en veterinär ganska nära här och han hjälpte oss så fint att avsluta hennes liv. Det visade sig då att hon hade en blodig gastrit och jag är så tacksam att hon inte behövde avvakta natten, utan kunde somna in vid halv 10.

Märta har varit mattes hund och det kommer att bli oerhört tomt efter henne. Hon har fått sin sista vila i trädgården.

Vila i frid älskade lilla hund.

Jag tror att du fick ett mycket bra liv. Oerhört älskad och saknad.

Sommaren 2017 har vi byggt nytt hus, vilket Märta tyckt om. Nya trevliga killar att hälsa på - hon har blivit mer social än tidigare.

Flytten gick bra och jag tror att Märta trivs lika bra som vi, men det är mindre att skälla på här. Ingen nära väg där folk och hundar passerar. Vi kompenserar med långa promenader i skogen - mycket uppskattat.