Jarfi

Senast uppdaterad

    2024-01-23

 

Jarfi föddes den 1 juni 2006 som Spes tredje föl hos oss och den enda där vi nästan fick vara med. När vi kom låg Jarfi kvar med bakbenen i Spes och hon låg lugnt och småpratade med honom. Det är den lättaste fölning Spes har haft.

Jarfi var fruktansvärt långbent, såg ut som en spindel då han skulle upp på benen och hade vissa problem... Men så fick han ordning på balansen. Det såg ut som om Gud tröttnade på tafflet och bara drog upp honom.

Nedan bilder från första dygnet.

Här kommer mer bilder från första året. Kompisarna är Disa och barnbarnet Stella.

Redan under Jarfis första vinter började allvaret - flytten hemifrån - till en hingstflock på Stallarholmen utanför Strängnäs. Lite liten var han allt i början, men nu stormtrivs han och får utlopp för leklusten. På bilderna nedan är han 1 år.

’’

Namnet Jarfi betyder järv (djuret) på isländska. Jarfi rör sig mycket bra och blir troligen 5-gångare. Hans far heter Taktur från Örvik och är en fin och elastisk 4-gångare, flerfaldig SM-vinnare trots sin rel. ungdom.

Foto Marie Wallum      Jarfi och Thori leker.

Jarfi tror att han ska bli hopphäst....    Foto Marie Wallum

Jarfi har verkligen utvecklats under vintern och är en fin 2-åring med bra överlinje och en underbar rödbrun färg. Det ska bli så spännande att se vad kombinationen Taktur - Spes blir. Jarfi rör sig så fint.

Slutet av januari 2009. Nu har Jarfi blivit valack. Han rör sig jättebra, men är inte den typen man vill ha som hingst idag. Han får bli tävlingshäst. Dessutom är valacklivet trevligare än hingstlivet. Som valack få han möjlighet att ha kul med kompisar i hagen.

Under hösten -09 ska han på inridning till Malin Wikander - det är redan bokat.


Maj 2009 och vi har varit och tittat på Jarfi. Han hade gubbat till sig efter kastreringen och tappat lusten att leka. Så nu får det bli transport till Malin, ett betydligt snålare bete och ev. igångsättning lite tidigare än beräknat.

Jarfi är en maffig kille idag, med mycket resning och ett bra sadelläge, inte så hög.


Mitten av juli och han har bantats och allvaret med inridningen påbörjat. Spännande!

Slutet av juli och Jarfi har haft ryttare på ryggen. Det var inte så märkvärdigt - då var det enligt Malin betydligt besvärligare att lära honom att ledas i grimma... Nackdel med stort hingstbete? Hanteringen blir vid verkning och avmaskning. Allt annat är nytt. Man får väl ta nackdelarna med fördelarna för dom finns ju verkligen.

Vi ska besöka Malin i slutet av augusti för att se hur Jarfi ser ut bantad och med ryttare på ryggen. Enligt Malin är traven jättefin. Återkommer.


Den 12 augusti 2009 dog Jarfi. Han rasade  bara ihop i boxen och dog. En fin och lovande unghäst finns inte mer. Det är obegripligt och sorgligt.

Jarfi dog av akut cirkulationskollaps/lungblödningar. Han fick Fenadyne och Metacam för tätt (det ska ha gått minst 24 timmar mellan) och dog av för mycket läkemedel. Båda har en kärlvidgande effekt och är farligare än vad folk tycks tro. De ökar genomblödningen. Efter obduktion kunde man konstatera att det fanns blod i alla inre organ, även i lungorna.