Hänt i veckan 2010

 

Vecka 52  27 december - 2 januari 2011

Dags att sammanfatta året 2010 för oss - ett i stort sett bra år.

Vi har fått tre fina fölungar: Odda med Garún som mor, Frigga med Spes som mor och så Kimberleys son Wille Windhoek. Alla tre är riktigt fina och vi glädjs åt dom. Tyvärr kastade Skerpla sin lille i mars redan. Garún och Skerpla är dräktiga igen, men Spes valde att ta en paus.

Vi har sålt två hästar, Disa och Krumelur. Malin Wikander köpte Disa i början av maj och i slutet av maj hittade Krumelur sin nya lilla ryttare. Annie Waldener var redan ägare til Koriander, som vi sålde som föl för fem är sedan, helbror till Krumelur. Båda K-pojkarna har börjat tävla med mycket goda resultat i LC och LB. Krumelur har startat en LA. Så roligt med så bra köpare!

Geiri kom tillbaka hem - stenarna föll inte ner som dom skulle i rätt tid. Under sommaren gick han och Ketill i stora hagen med tre andra unghingstar - en kul underhållande upplevelse för oss. Vi har två fina unghingstar; Geiri och Ketill. Spara eller inte spara?

Växthustaket rasade in, men håller på att byggas upp igen. Till våren blir det ny sådd. Och så har vi hittat formen för trädgård på denna sluttande tomt - vi bygger stora lådrabatter och fyller med perenner. Det blir fler under nästa år.

Våra två hundar och fem katter mår prima.

GOTT NYTT ÅR 2011


Vecka 51  20 - 26 december

Vrålkallt - lägst -24°C. Och vintern har ju knappt börjat än....

Det blir en stillsam jul hemma för Carl och mig i år. Förkylning i den närmaste familjen gör att firandet skjuts till lite senare.

Alla djur mår bra och så länge vattnet rinner i stallet är vi glada. Varmvattensberedaren värd sin vikt i guld!

GOD JUL


Vecka 49 och 50  6 - 19 december

Ibland går tiden bara.... Rutin, vinter.

Flyttat runt alla balar pga årensning - åter lika gammaldags som det är, förening med kassaskrin och stor gammal kassabok med snirklig stil, startad då förra seklet var ungt. Man har andelar, men nån flotte behövs inte i vårt dike, som i Delblancks serie om Hedebyborna.

Fått hem halm - inte riktigt så bra som den brukar vara. Även hösilage under tak så vi klarar jul- och nyårshelgen.

Eländig vinterkräksjuka.

Förfärligt mycket snö!! Vitt och vackert.


Vecka 48  29 november - 5 december

Röskja är i Enköping - vi ska försöka besöka Johan och se henne. Efterlängtat - har inte sett henne sedan förra våren då hon såldes. Hon är det finaste vi fött upp och sålt. Se ny bild till vänster. Spes ger mycket fina föl - oavsett vem vi betäcker med. Tyvärr är hon tom i år. Hon blir 20 år nästa år - kanske dags att bli pensionär för henne.

-19° C i veckan - det tär men måste gå. Förkyld.


Vecka 47  22 - 28 november

Så är det riktig vinter. -12°C som lägst. I och för sig skönt att slippa leran, men det hann inte bli så mycket tjäla innan - precis som förra året. Fölungarna tycker att det är kul och rasar runt. Märta trivs, men Nadja fryser om tassarna. Har 3 bofinkar vid fågelbordet - dom borde ha flyttat för länge sedan.

Jag har varit på Grimsö viltforskningsstation på kurs - mycket spännande med ny info. Vargen och den nya politiken väckte debatt, men nya rön om kronhjortens biologi var minst lika spännande. Ett mycket speciellt djur - smart och med helt egna beteenden.

Ibland behöver man lite ”input” från världen utanför gården... 


Vecka 46  15 - 21 november

Lertid - pyton! Men senare i veckan kom kylan och tjälen. Dock hann Skerpla få en liten koliksläng, som dock hävdes snabbt.

Jag har sett Garúns son Njörfi på träning hos IA. En mjuk och fin herre med pondus - svart som flera syskon. Stor som mor sin. Ny bild på Garúns sida på honom.

Härliga livstecken från Frida och Röskja. Frida skriver: Röskja växer i utveckling och personlighet hela tiden. Min ögonsten!

I december ska Röskja till Johan Häggberg för träning - ev. blir det visning i vår. Spännande!

Geiri växer just nu ur rultigheten - en vacker unghingst tar form inför våra ögon.


Vecka 45  8 - 14 november

På tisdagen kom snön. Kallt! Ny bild på Garun och dotter Odda, Spes och Wille, Kimberley och Frigga taget på måndagen finns på första sidan en bit ner. Fölungarna är helt trygga i flocken och kan gå nära vilket sto som helst. Skerpla fattas på bilden, men är ofta fölvakt.

Krumelur har tävlat i helgen med 0-0 och 0-0 i två LC. I den sista placerade han sig som 8:a. Bra!! Grattis!! Dom snabba rundorna sparas tills han blir lite vanare - helt rätt. Det kommer säkert att gå undan - han har en supergalopp.


Vecka 44  1 - 7 november

Glada mail från våra connemaraungar, som sköter sig på tävlingsbanorna. Kewarra kom 3:a i en LB avdeln A och Koriander 0-ade LD och LC med Annie, som just har börjat tävla honom. Kul! Ny bild på hans hemsida och till vänster.

Nu är alla vaccinerade - inte billigt... Men det gick så bra så.


Vecka 43  25 - 31 oktober

Nya Blupen har kommit och det var mest ros. Skerpla höjdes 3 enheter eftersom dottern Gráskjona visats med den äran. Ketill sjönk en enhet, men det rättar nog till sig när pappa Divar visas i vår. Disa klättrade uppåt. I övrigt inga förändringar.

När man trodde att eländet med skabbrävar var över så hittade Nadja en dålig rävunge till. Hon klämde in den mot en vägg och försökte göra processen kort med den. Det gick jag bara inte med på! Men några dagar senare fann vi den i diket - ihjälkörd. Ruggig och eländig den med. Men... vi har sett en till. Undrar just om hela kullen är lika skabbig och hur många dom är...

Nu har alla fölungar haft grimma på sig. Frigga lärde sig ju det som mycket liten eftersom hon blev sjuk, men de båda andra har i alla fall börjat sin träning. Duktiga båda två.


Vecka 42  18 - 24 oktober

Hundarna har rävskabb i år igen - i alla fall Nadja. Räven tar sig in på logen och jag har sett den dagtid på tomten och i hagarna flera gånger. Hundarna behandlas med Stronghold, som droppas på huden. Fungerade förra året - hoppas det fungerar i år också.

Dubbdäcken sitter på.

Torsdag den 22. Snö!!

I morse fann vi ungräven död. Den hade fastnat bakom ladan mellan en plåt och en bräda - var mager och ruggig.

Geiri, som vi fick tillbaka för att båda stenarna inte fanns i pungen i våras, har nu fixat det hela. Nu är dom där dom ska vara och dessutom lika stora. Ja, ja, det var väl inte meningen att han skulle bli hingst - för det blir han inte så länge till.


Vecka 41  11 - 17 oktober

Vilken måndagsmorgon: Krumelur har debuterat vanlig klass i helgen med den äran - HAN VANN LC och kom 2.a i LC+5!! Fantastiskt! Annie rider honom så fint och hon startade också Koriander för första gången och det blev en 0-a i LD. STORT GRATTIS!!! Helbröderna sköter sig med den äran. Det finns nya bilder på Krumelurs sida.

Pojkarna Geiri och Ketill är verkade och fölungarna har fått sina chip.

Första riktiga frostnatten kom i mitten av veckan. Fick skrapa bilrutan på fredagen. Snart vinter - blandade känslor.

Växthuset på väg upp igen! Nu är hela takstommen på plats - återstår att få plastsjoken på spåren. Tyvärr saknades lite prylar vid leveransen... Men snart så har vi ett komplett växthus igen - härligt!!


Vecka 40  4 - 10 oktober

Det blåser!!! Just vindar från öster och sydost är jobbiga här - och det är därifrån det envist blåser nu. Otrevligt!!!

Roligt mail från Krumelur och Korianders ägare: Krumelur har nu nollat två LB och är klar för avdelning A. Annie är så förtjust i honom. Det värmer! De var dessutom med i laget i ponnyallsvenskans div 2 och säkrade en delseger. Bild i tidningen, jojo - stort grattis från oss stolta uppfödare. Annie har även börjat rida in sig på Koriander - det blir säkert kanonbra det med. Vi följer med spänning och väntar på nya bilder på dom fina pojkarna.

Resultatet på vår västgötaspets Märtas HD-röntgen har kommit - ok, så i höst ska vi para henne. Har sett ut en fin hane med de anor jag vill ha. Det ska bli roligt att ha valpar igen - den senaste kullen var i början av 90-talet. Då var det borderterrier som gällde.


Vecka 39  27 september - 3 oktober

Tisdag och innanfönstren sitter på plats.

Ketills första kompis Seidur har åkt till ett annat hingstbete. Vi saknar honom - han var en trevlig kille. Nu får Ketill och Geiri klara sig med varandra, trots ett års skillnad i ålder. Och nu är dom i vinterhagen.

Det känns verkligen som om vi håller på att vintra in oss. Har öppnat det egna hösilaget. Vi sa inte till att det inte skulle hackas - en ny kille packade - så det blev så. Får väl gå det med..

Mail från Kewarra - tack för det. Hon går nationell LA nu och är oerhört lydig. Hon och Johanna börjar bli riktigt samspelta. Roligt!

Det nya växthustaket har kommit och ligger och väntar på att komma på plats. Det gamla raserade får gå till tippen.


Vecka 38  20 - 26 september

Den här veckan börjar vi ha ston och föl inne på nätterna - mest för att det var så blött. Och lite för att spara det lilla betet som är kvar. Den som verkar uppskatta det mest är Wille Windhoek - connemarafölet. Han riktigt gosar ner sig i halmen.

Även hingstbetet börjar vara på upphällningen och nu får dom hö som tillskott, dom tre som är kvar. Och äpplen - vi har drösavis.

I år hör vi kronhjort som brölar på nätterna. Jättehäftigt - det har jag aldrig hört förr. Ett trollskt dovt ljud.


Vecka 37  13 - 19 september

Skerplas barn fortsätter att utmärka sig - dotter Minna kom tvåa på sin första lilla tävling. Kul!

Det finns en ny bild på Disa på hennes sida och man kan bara konstatera att hon blir precis så grann som vuxen som hon var fin som föl. Malin har all anledning att vara nöjd med köpet och vi hoppas att hon kommer till visning så småningom. Disa alltså. Om inte den exteriören är första klass så fattar jag ingenting....

Höst, men vallarna växer fortfarande och de tre kvarvarande hingstpojkarna är inte så intresserade av det hö vi lägger ut. Men äpplen går åt. Vi har massor. Fölstona har inte lika mycket kvar i sin hagen, dom får både kraftfoder och hö, men är ute på nätterna än.


Vecka 36  6 -12 september

En bra nyhet: Garún och Skerpla är fortfarande dräktiga. Och en dålig: Spes är tom. Vi får väl försöka med henne nästa år igen.

Året andraskörd hösilage ligger som stora dinosaurieägg på fälten - en trevlig syn.

Skerplas dotter Gráskjóna med den fina bedömningen är betäckt med Kraftur från Bringu. Kanske något för Skerpla nästa år... Att planera är en del av nöjet.


Vecka 35  30 augusti - 5 september

Helt plötsligt blev det höst och riktigt kallt. Vi har fått tio balar halm på plats - fjolårets torra och fina. Andraskörden vall är slagen.

Nytt växthustak är beställt - det gamla raserade gick inte att räta ut - aluminiumprofilerna var för veka för det. Förhoppningsvis får vi det levererat så att allt kan vara fixat och färdigt i slutet av månaden.

Nadja fäller päls så man blir alldeles betänksam - ska vi få en golden nakenhund? Golven fulla - att det kan finnas så mycket päls på en jycke. Eller ha funnits....

Och så var dom bara tre i hingsthagen - tvåårige Kappi for hem till sig på söndagskvällen. Han har haft en fin sommar.


Vecka 34  23 - 29 augusti

Skerplas dotter Gráskjóna har visats på avelsbedömning på Strömsholm i helgen. Vignir visade henne. Efter exteriörbedömningen på 8.29 slog han till och köpte henne! Hon fick 8.03 för ridegenskaper, totalt 8.13 och hon är fyrgångare!!!!!  9 för helhet och trav, 8.5 för tölt och galopp. Kanonbra, grattis Mats uppfödaren! Gráskjónas far Gráskjóni är dessutom bror på mödernet med vår Gárun. Kul!!

Det börjar kännas höst i luften. I slutet av veckan for Jack, en av unghingstarna vi haft på sommarbete, hem. Flocken splittras.

Ketills farfar Omi från Stav har gjort sensation i Tyskland under sommaren. Han har nått fantastiska resultat på tävlingsbanan med bla silver i tyska mästerskapen i en passgren. Det finns att brås på!

Carl och jag har funderat i sju år hur vi ska göra med trädgård på denna svåra sluttande blöta tomt. Nu har vi en idé och bygger upphöjda odlingslådor för glatta livet. Det blir nog fint vad det lider.


Vecka 33  16 - 22 augusti

Betena växer så det knakar - inte ont om mat längre. Skönt!

Vi har köpt en vattentrappa - äntligen! Det har varit en dröm länge och vi betällde en för flera år av Nigel Wells, som driver företaget Virbela, som gör flowforms av olika typer och storlekar. Först nu har vi haft råd att köpa den. Modellen heter Stensund och vi köpte tre stora och två små formar, men kommer nog att köpa till några extra. Det blir lite smått i vår trädgård annars. Så nu under vintern ska vi planera och så bygga det hela i vår. Har hittat en firma, som säljer pump och solpanel, som borde kunna fungera till. Kul!

När vi ändå var i Järna kunde vi inte motstå ett besök på Zetas - bara några mil till... Vilken plantskola!!! Sex klematis och åtta stenkyndel ’Blue Cloud’ fick följa med hem.

Krumelur och Annie har debuterat i LB med ett nedslag - bra! Åter 0 i LC. Dom hoppar LA-höjder på träning - vad månde bliva...

Koriander har kvalat till 5-årschampionatet genom att gå 0:a i LB. Kul!


Vecka 32  9 - 15 augusti

Vi har byggt en ny rabatt och försöker igen med gammaldags rosor. En Mme. Plantier, en Charles de MIlls, en Reine Victoria och en Pierre Oger har vi satt i jorden i en upphöjd stor ”låda” för att försöka hindra fukten. Vi har en blöt lerig tomt - inte idealisk för rosor. Kanske skulle klematis passa bättre? Vi får kombinera.

Annie - Krumelurs nya ägare - har gjort sina första starter med pojken. 0 fel i både LC och LC+5!! STORT GRATTIS från oss!! Ny bild till vänster och större på Krumelurs egna sida. Visst ser de belåtna ut - båda två.

Wille Windhoek håller på att tappa fölpälsen. Under det bruna kommer en stålgrå skimmelpäls. Just nu ser han verkligen lustig ut - titta på bilder på hans egna sida. Plats för skratt!!


Vecka 31  2 - 8 augusti

Så kom då regnet - tillräckligt mycket och i lagom takt så det hann sugas upp av marken. Nu växer det! Pojkarna har så dom klarar sig i sin stora hage, men våra märrar får kraftfoder och hö som tillskott. Dom ska ju producera en massa mjölk. Dessutom härmar fölungarna och kan därmed redan nu äta kraftfoder - bra träning inför avvänjningen.

Vi har inte ultraljudat Spes. En av 2-åringarna håller koll på brunster och han har inget sagt, så jag förmodar att hon är dräktig. Vi kollar i september då det är dags att fosterförsäkra.

För övrigt läser jag om alla Harry Potter-böckerna. Absorberad! Lika spännande som förra gången, men den här gången hittar jag fler roliga detaljer. Vilken härlig fantasi hon har - J.K. Rowlings!


Vecka 30  26 juli - 1 augusti

Garún är med största sannolikhet dräktig med Baldur. Fostret var mycket litet - inte äldre än 14 dagar - men vår duktige veterinär Nyberg hittade det. Kul! Om hon kommer om lär vi märka det på hingstpojkarna under veckan.

Regnvecka - i alla fall mot slutet.

Kusinbesök - mycket trevligt!! Och tur med vädret hela tiden. Fölungarna lekte på kvällen då vi åt middag och visade sig verkligen från sina bästa sidor. Underbart!


Vecka 29  19 - 25 juli

Spes verkar mycket förtjust i Baldur och kärleken är besvarad. Dom nuttar med varandra, jättegulligt! Hon betäcktes även på måndagen.

Och på tisdagen, men nu verkar intresset avta. På tisdagskvällen kom hon hem - hela flocken stod och väntade när vi lastade ur. Spes är en viktig märr både för oss och hästflocken. Frigga och Odda leker och supergillar varandra. Synd att vi inte har en hingstunge till Wille - han skulle behöva det. Tjejerna vill inte leka killekar - nästan lite mobbing. Getingar i golvet i connis-stallet. Inte alls kul!

Vi har gjort ytterligare en bit hage till hingstpojkarna - och det ska ev. bli ytterligare mer... Ingen kul sommar för betet - det torkar in nu. Går i höstvila.

Vi njuter nypotatis och kalvkotletter - helt suveränt gott. Det har sina fördelar att bo på landet!


Vecka 28  12 - 18 juli

Värmeböljan bara fortsätter och vårt hingstbete börjar se ganska bränt ut. Vi har öppnat en bit hage till - återväxten på en vall, men där finns inte mycket. Vi har en till vall - frodig! - som vi kan släppa på, men då måste vi stängsla den först. Jobbigt och dyrt. Regn önskas!!

På onsdag morgon hämtade vi Garún från hingsten och på fredagen körde vi dit Spes. Garún tyckte att han var ok på måndag förmiddag, men sen fick det vara nog. Förhoppningsvis får vi två fölisar efter Baldur nästa år. Alla isis-ston betäcks med - förhoppningsvis - blivande stjärnor i år. Bluphingstar - unga - Spadi från Gröna Gången och Baldur från Stockbäcken.

På fredag kväll och natten som följde föll ett fint och efterlängtat regn. Även lördagen bjöd på regn - äntligen ordentligt med himlavatten.

Jag har ätit första hallonen från egna plantor och vi har börjat festa på egen nypotatis. Lyx!! Labella - en ny sort - jättefin med rosa skal.

Lördag och Spes är betäckt. Så bra!! Och på söndagen.


Vecka 27  5 - 11 juli

Frigga blev lite dålig förra måndagen och hade lite svårt med andningen. Feber. Trots penicillin vände det inte och i fredags förra veckan tog hon in på Ultuna. Hon har varit pigg hela tiden och äter och växer. Man hittar ingenting och nu är hon feberfri, men låter fortfarande lite ansträngd. Måndag kväll hämtade vi hem henne. Fredag och Frigga blir allt friskare - ingen feber och andas allt lättare.

Vi tänker om och betäcker Garún med Baldur från Stockbäcken. 

Vi har två ladusvalsungar i ena stallet. Dom bor i ett fint bo - en lerskål dekorerat med gräs och tagel. Kul och efterlängtat.

Nya bilder på Kewarra på hennes sida. Hon går LA regionalt nu. Koriander har gått LB med 0 fel och Krumelur har debuterat LA. Vilka syskon!!

Fredag och Garún är betäckt. Mer info om Baldur på Garúns sida. Och betäckt även på lördagen och söndagen.


Vecka 26  28 juni - 4 juli

Vi är så förtjusta i årets fölungar! Dom kallas Odda-Podda, Frigga Frigolit och Wille Windhoek. Wille Windhoek får heta så, men Odda och Frigga har ju sina gårdsnamn också.

Vallarna slogs i går söndag. Perfekt torkväder! Varmt!

Vi har öppnat upp alla stall så att det finns flera möjligheter att gå in. Isisarna är inte så snälla mot Kimberley, men nu kommer hon in. Massor av bromsar! 


Vecka 25  21 - 27 juni

Spes fick ett stoföl kl. 18.55 på måndagen efter en dags enträgen väntan med vaxproppar och droppande juver. Frigga var stor. Hon är en avbild av broder Slyngur - fux, stor och lite kantig. Inte alls lik helbror Ketill. Hon är en kavat och framåt tjej, kom snabbt på benen. Här är Friggas sida.

När vi kom ut på tisdagsmorgonen för att titta till de stona som gick ute visade det sig att vi fått en fölunge till. Kimberley, som skulle föla den 6 juli, hade fått en liten hingstunge på efternatten. En fin svart unge med bläs blev det. Eftersom det är Kimberleys första fick vi ta in dom. Hon förstod inte riktigt hur man skulle hantera en dylik liten nämligen och ville inte låta honom dia. Nu kan hon! Han ska heta Windhoek. Här är hans egna sida Wille Windhoek  

Vi är lite omtumlade..... Men tre fina fölungar har vi fått.


Vecka 24  14 - 20 juni

LIlltösen utvecklas bra. Hon är väl inte den vackraste fölunge vi fått - men udda. Har aldrig sett en fölunge som står 90° mot mamma när hon diar - Odda... Hon rör sig lätt och stort.

Spes förväntas föla den 19, men det gör hon nog inte. Hon har knappt börjat fylla ut juvren. All vår väntan...

Skerpla är dräktig!! Idag lördag ultraljudades hon - veterinären bedömde fostret som 22 dagar. Hon tog sig på första språnget!! Unge Spadi hade tydligen fart på hormonerna.

Skerpla är hemma och Spes har börjat fylla ut juvret rejält.


Vecka 23  7 - 13 juni

Nu har vi fått en hingst till i hingsthagen. Kappi från Stockbäcken - 2 år - gör framför allt Geiri sällskap. Han kom sent måndag kväll. Nu är dom 5 - skulle kunna ha några till.

Klockan 23.40 på fredagsnatten fölade Garún - inne (!). Det blev ett litet stoföl - hon ska heta Odda. Se mer info på hennes egna sida.

Odda är Västra Vegreds tionde föl - och även Garúns tionde!


Vecka 22  31 maj - 6 juni

Sommarväder! Allt växer så det knakar och löjtnantshjärtat blommar överdådigt. Vi har fler sångare stationära än vi brukar på tomten - törnsångare, lövsångare, trädgårdssångare, svarthätta och grönsångare. Brukar ha härmsångare och ärtsångare också, men inte i år än. Gransångare har passerat. Inte illa!

Geiri har varit lite deppig, men nu är han en i flocken.

Garún börjar fylla ut juvret, men än är det nog minst en vecka till fölning. Både hon och Spes ska föla runt den 20, men Spes visar inga tecken än. Garún brukar vara lite tidig och Spes lite sen - blir nog så i år också. Massor med mygg i år!


Första halvåret 2010 finns nu i Arkivet.Vecka 21  24 - 30 maj

Vi har köpt tillbaka Geiri. Han har inte fått ner båda juvelerna i pungen i tid för att kunna betäcka i år - ett krav för fjolårets köp. Snygg och trevlig är han - vann mattes hjärta innan han såldes. Det känns inte helt fel att få hem honom... Han kommer på torsdag.

Vi har bestämt att sälja Ketill. Han är riktigt fin och den enda unghäst vi haft, som jag hört klockren tölt på. Häftigt! Borde visas som hingst - men jag vill inte hålla hingst... Så om rätt köpare dyker upp så.... Dyr!

Nu har Geiri kommit hem. Han är så fin!

Skerpla uppskattade Geiri mycket (!) - bara att köra henne till hingst. Det blev Spadi från Gröna Gången som fick den äran. Fredag kl 8 kom hon och under dagen betäcktes hon. Snabba ryck! Även under lördag tog hon sig en dans med pojken - går på fribetäckning. Och på söndagen...


Vecka 20  17 - 23 maj

Måndag. Staketet där småpojkarna ska gå förstärkt och fixat. Nu har dom ytor... Krumelur veterinärbesiktigad och klar för att lämna hemmet. Det ska bli kul för honom att komma ut i livet - han behöver stimulans och ”action”, den lille killen. Tävla!!

Tisdag. Vi har fått supersommar. Idag kläckte alla myggor samtidigt - hästarna blev som galna och ville bara in!!! Mycket mygg inne i huset också.

Onsdag och Krumelur har åkt till sina nya ägare. Toppenägare och en oerhört duktig liten ryttare har han fått. Annie Waldener ska tävla hoppning med honom är meningen. Dom har just köpt Koriander, Krumelur ett år yngre helbror. Synd bara att det är så långt till södra Småland....

Lördag och vi har fått tillskott i hingsthagen. En liten Jack - ettåring efter Soldan - är kompis med de andra två nu.


Vecka 19  10 - 16 maj

Måndag och Nadja har badat i sjön för första gången. Även Märta tyckte att det var kul och gick i till magen. Men det fick bli ett mycket kort dopp, sedan hem till frottéhanddukar...

Näktergalen har kommit. Potatisen satt och en ny rabatt på gång.

Krumelur är hemma igen. Veterinären, som skulle besiktigat honom på Lövsund fick förhinder - dagen före en helgdag... Så vi hämtade hem honom. Nu får min vanliga veterinär kolla honom på måndag istället. Kimberley är inte helt missnöjd med att åter gå med Krumelur - dom kan varandra efter flera vintrar i samma hage.


Vecka 18  3 - 9 maj

Disa är såld. Malin, som har henne på träning, köper henne av oss. Hon ska betäckas i vår. Det känns mycket bra!

Vi är förkylda både Carl och jag. Inte kul! Gräset växer och stona vill in allt senare. Dom äter allt mindre hö.

Vi har bestämt hingst till Skerpla, tror vi. Det lutar åt 4-årige Somi från Knutshyttan e. Solfari u. Svala. Svala är helsyster med Kongur och mamma till Tilviljun, båda från Knutshyttan och jättefina. Somi ska visas i maj på avelsvisningen på Strömsholm.

Idag söndag hade vi spekulanter på Krumelur och nu är han tingad. Han är så fin!!! Lätt i kroppen med stor energiska rörelser och energi hela tiden. Han skötte sig med den äran och Annie som ska ha honom red honom så fantastiskt fint! Bättre köpare kan vi inte få. Till saken hör att dom just köpt hans helbror Koriander, så vill det sig väl har vi två ”barn” på samma ställe i södra Småland. Nu är det bara veterinärbesiktningen....


Vecka 17  26 april - 2 maj

Måndag morgon och både lövsångaren och svartvita flugsnapparen har anlänt - i alla fall förtruppen.

Vi tror att vi är klara med hingstvalet för isis-stona. Det blir unghingsten Baldur från Stockbäcken för Spes. Garún ska till Feykir från Knutshyttan. Skerpla har vi inte riktigt bestämt än..

Första maj öppnade vi till den lilla sommarhagen för stona. Spes galopperade som jag inte sett henne göra på år och dar och flög genom skogen till hagen. Härligt att se! Skerpla kollade alla gränser ordentligt innan hon sällade sig till de övriga. 

Grönsångar, rödstjärt och trädpiplärka har anlänt. Vi väntar på ladusvalorna - kanske förgäves. Det har rapporterats om massdöd i Afrika i samband med ett häftigt väderomslag.

Jag har numer - äntligen! - ett hallonland. 8 plantor mormorshallon finns på plats och två sorter - Risarp Dessert och Allgold Risarp - beställda på Zeta. Veckas besök där var både underbart och ruinerande - vilket ställe!!! Vi handlade lite....


Vecka 16  19 - 25 april

Vi har varit och tittat på Krumelur - mycket trevligt!! Lillpojken hade verkligen utvecklats och mognat. Att detta är en klassponny råder ingen tvekan om. Se nya bilder på Krumelurs egen sida.

Både Krumelur och Kimberley finns på annons på Bukefalos.

Nu har vi bestämt att ha kvar unghingstarna hemma i sommar. Vi har plats för några till, om någon är intresserad. Jag har bara 3 stycken och markerna klarar minst det dubbla antalet. Unghingstbete erbjudes billigt.


Vecka 15  12 - 18 april

Vår och härligt! Småpojkarna har fått hagen förstorad. Dom rasar runt!

Vi har satt igång Skerpla - Monica har ridit henne två gånger. Skerpla tycker att det är kul. Vi får väl se om jag vågar mig upp på henne - har blivit feg med åren...

Har målat om terrassen och plankor runt rabatter - falurött mycket fint. Behövligt. Vi kan konstatera att perennerna mått bra under snön.

Men jisses vad sork!! Måste köpa sorkskrämmor.

Söndag och växthusets väggar står upp. Ett under tack vare Hans-Olof, vår allkonstnär till vän. Att det var möjligt trodde jag inte. Nu ska vissa delar av taket riktas och det trasiga ersättas med nytt. Vi kommer att ha ett komplett helt växthus före sommaren. Härlig!!


Vecka 14  5 - 11 april

Usch, vilken morgon - snö!! Pyton, fult - vill inte!! Dagen gick på sparlåga. Måndag!

Men veckan blev bättre, till och med så vi kunde äta lunch ute. Härligt!

Onsdag sträckte sångsvan och första skogssnäppan spelade.

Jag har tömt fågelholkarna - resultatet var gott - 10 häckningar av 12 möjliga. Mest mesar, men som vanligt hade nötväckan häckat i en. Dom bäddar bara med barkflisor - häftigt! Men det ryker åt alla håll då man tömmer - jag får väl som vanligt fågelloppor, som ska provbita. Brukar få det varje år.

Klosterliljorna blommar, tibasten och vårstjärnorna börjar slå ut. Fint!


Vecka 13  29 mars - 4 april

I år kom ormvråkarna och sädesärlan sista dagarna i mars. För sädeärlan är det en vecka tidigare än vanligt. Det är fortfarande mycket snö kvar på vissa fält - den sköna värmen lyser med sin frånvaro. En dag - på tisdagen - var det sol och jag tog fram trädgårdsmöblerna och satt och fikade i solen på terrassen - härligt!

Följer ett havsörnsbo i Estland via kamera - så spännande!

Lördag och vi åt lunch på terrassen i värmen - härligt!!!

Småpojkarna är flyttade till lösdriften, men än får dom vara instängda på nätterna. Det går jättebra och dom gillar den spännande skogshagen. Men Ketill piper fortfarande lite efter mamma...


Vecka 12  22 - 28 mars

Småhingstarna är förtjusande! Dom leker och har så kul. Vi leder dom upp till hagen - bra övning. För Ketill var det andra gången idag måndag och han följer så fint. Vi förvånas över hur fort dom lär sig. Kallt och isigt på morgonen - måtte det vara sista vinterslängen.

Tisdag och gamla hönshuset har blivit lågornas rov - under mycket kontrollerade former. Tack Peter! Jag hade aldrig vågat själv.

Bofink och trana hörd. Tidig morgon och det sjunger - koltrast, siskor, alla mesar, grönfinkar och gulsparvar. Härligt!

Fredag och riktigt varmt! Lärkan sjunger, tranor trumpetar och påskliljorna spretar som smala skrånkar ur jorden - är 3 cm nu. Den första klosterliljan står i knopp. En liten bofinksflock har varit på tomten idag. Lite trevande, men dock - VÅR!!

Söndag och årets första rödhake! Den visade upp sig så fint utanför fönstret. Sjöng lite. Min favvofågel!!


Vecka 11  15 - 21 mars

Äntligen töar det! Under fredagen bra sjönk snön ihop, men fortfarande är det nästan i knähöjd i hagarna.

Lördag morgon och Skerpla har kastat. Sorgligt men sant och sånt som händer - första gången för oss. En liten hingstunge var det.

Men så blev jag erbjuden en ombetäckning - verkligen generöst, stort tack för det! - så vi försöker med Snöggur e. Garri en gång till.

Ketill har fått en kompis. Suzanne, som köpt Slyngur av oss, kom hit med en hingståring, lille Seidur från Svirsta. Vilken lycka - som dom leker! En liten kille behöver en annan liten kille.

Grågäss och en ensam lärka har vi hört/sett. Grannen har tofsvipa. Äntligen vår!!


Vecka 10  8 - 14 mars

Plussgrader och lite dagsmeja! Vi hade +7° C som varmast på norrsidan på måndagen. Snötäcket bara sjunker ihop och man ser den nedersta eltråden på många stället - härligt! Mer sånt!

Krumelur sköter sig - de har ridit honom på Lövsund och verkar förtjusta. Kul!

Idag fredag hörde jag trädkryparen sjunga för första gången i år - en söt och finstämd sång. Det har dagsmejat lite några dagar.

Just nu känns det som om vi lever i en parentes - en väntan på vår, värme och töväder. Lite modfällt efter denna stränga snörika vinter.


Vecka 9  1 - 7 mars

Äntligen mars - vårväntemånaden. Men den inleds med snöfall...

År 1783 hade vulkanen Laki på Island ett jätteutbrott. Ur en spricka på 3 mil vällde inte bara lava upp, utan även giftig gas och aska, som när askmolnet föll till marken spred bla svavelsyra och fluor. Det förgiftade grödan, människor och djuren. Dog man inte av gasen så svalt man ihjäl. Antalet islandshästar reducerades från ca 37 tusen till 8,5. Endast 3000 ston fanns kvar - urmödrarna till dagens älsklingar. Om detta lär sig varje isländskt barn i skolan. Molnet spreds vidare in över södra Skandinavium, ner över Tyskland och ut över England och även här dog folk och fä. År 1784 låg snön kvar till en bit in i juni i England. Man trodde att domedagen kommit. 

Med andra ord - det kunde vara mycket värre.

Onsdag och vi har kört Krumelur till Lövsund utanför Nyköping där han ska utbildas vidare och förhoppningsvis säljas.

I ån vid Lövsund låg 8 sångsvanar - det blir nog vår...

Nu har jag skaffat blogg, adress http://vastravegred.bloggplatsen.se


Vecka 8  22 - 28 februari

Vilken måndagsmorgon. -27° kallt!!! Jag går i strejk! En hare låg till synes död i en av hagarna, men kvicknade till när jag kom riktigt nära. La ut havre till rådjuren i går kväll - den var uppäten. Nadja, vår golden, går ut mycket snabbt och gör vad hon ska, men Märta, västgötaspets, tycker bara att det är härligt. Anpassad sedan generationer till nordisk vinter tydligen...

Jag har äntligen kommit mig för att öppna Facebook-konto. Men hur ska man hinna med det också?

Torsdag och plusgrader för första gången sedan 13 december. Snön lossar i stora sjok från taken - häligt! Mycket skotta blir det...


Vecka 7 15 - 21 februari

Disa och Vilja har farit till Gröna Gången i Enköping. Disa ska ridas in av Malin, som haft både Slyngur och Röskja tidigare och Vilja fick hänga med för att få likåldriga kompisar. Ketill tyckte inte om att förlora sina bästa lektanter, men han får en killkompis i slutet av månaden, så han får väl ha tråkigt en liten tid. Det gick bra att lasta och åka - Malin hade vänligheten att komma och hämta. Tack för det! Om det dyker upp någon, så kommer båda att vara till salu.

Både Vilja och Disa ligger nu till salu på www.gronagangen.se. Det gick snabbt, tack Susanne. Nu får vi se om någon vill ha dom.

Mer snö! 15 cm till har kommit under natten till fredagen och våren känns verkligen avlägsen. Vi har fått hjälp att skotta taket på bostadshuset på norrsidan. Vilka mängder! Folk som bott i trakten länge säger sig inte minnas att det någonsin varit så mycket snö. Och mer kom på lördagen.... och på natten mot söndagen. Snöplogaren körde i diket vid vår sommarhage, så det ser ut! Två stolpar rök och tråden ligger i trasor. Får bli apriljobb. Nog med snö nu!!


Vecka 6  8 - 14 februari

Talgoxarna filar lte på morgonen och ljuset börjar komma tillbaka - men det är också allt som antyder att en vår närmar sig. Vinter! Läser Gunnar Brusewitz bok Lång vår. En liten tröst i väntan. För första gången här måste vi skotta taket på husets lilla tillbyggnad. Jisses vad snö! Rådjuren kommer fram till och med på dagen och de äter frön direkt ur fågelautomaterna. Vi ”spiller” hösilage runtstallen till dem och ser på spåren att de, och harar, varit där och ätit.

Mail med nya bilder på Röskja värmde. Hon sköter sig och ser fin ut. Rids av en kompis till Frida - Frida ska ha barn i februari.

Vi har hittat ett ställe i Nyköping, som kan ta emot Krumelur för vidareutbildning och försäljning.


Vecka 5  1 - 7 februari

Mer snö. Nu har vi fått mer än 60 cm! Onsdag morgon, vind från öster och vår infart är igenfygen. Snö nästan till rumpan där. Vi kom inte från gården förrän på eftermiddagen. Till och med samlaren nötskrikan söker sig till fågelbordet - inte lätt att gräva fram ollon under 60 cm snö.

Vi har delat stora boxen så Vilja och Disa har varsin. Diva blev lite för dominant mot Vilja.

Torsdag och Ketill har fått egen nattkupé. Avvänjningen är påbörjad. Det går bra.

Idag lördag rasade växthuset. Sorg och bedrövelse. Det ser ut som en ruin.

Vi upptäckte att vi inte hade el i staketet. Fick koppla loss den lägsta tråden, som låg under snön nästan överallt och gräva fram mellantråden där även den var snötäckt. Den lägsta sitter i knähöjd och mellantråden i höfthöjd. Det var ett äventyr att ta sig runt - mycket pulsigt, men rätt kul. Nu fungerar det. Vi lär sova ovaggade efter den bedriften.


Vecka 4  25 - 31  januari

Rejält med vinter i år. Vi som bor på landsbygden märker det mer påtagligt än stadsbor. Vägen den sista biten hem ”fanns” inte idag ondsdag - den såg precis ut som omkringliggande åker. Däremellan fanns ett dike (!!). Med andra ord - mycket snö under hela dagen och ingen plogbil alls.  Men det är mycket vackert med det rent vita. På tisdagen slog vi loss bromsarna på trailer. Den skulle besiktigas och gick inte att rubba - men det löste sig. Och det är ju skönt att veta att den fungerar, om man nu skulle behöva köra någon häst akut. Visst börjar man längta efter våren...

Torsdag morgon och vi har fått 30 cm snö det senaste dygnet. Detta är vår sjunde vinter här och vi har aldrig haft så här mycket snö förr. Men nu räcker det! Idag torsdag började växthuset att braka ihop av snön, en del av taket och främre väggen har gett vika. Förfärligt! Kommer att krävas en stor renovering och do investering för att få det i ordning igen.

En bofink vid fågelbordet.


Vecka 3  18 - 24 januari

Mera snö! Jag har köpt ett lito av Lars Jonsson med svartvit flugsnappare i äppelblom. Såg det för några år sedan och blev så betagen. Det fanns på hans hemsida och med lite julklappspengar från pappa så bestämde jag mig. Se detalj till vänster. Har även beställt ett lito av Bo Mossberg - han som gjort bilderna i Den Nordiska Flora. Ett flugblomster.

Lördag morgon och talgoxar och blåmesar sjunger i den bleka morgonsolen - härligt! De första knopparna på tibasten börjar slå ut - solen värmer lite i södersluttningen och det tycks räcka.


Vecka 2  11 - 17 januari

Måndag morgon och vattnet rinner igen - så skönt! Nu får vi hoppas att termometern inte kryper ner till 20-strecket mer den här vintern. Men snön kan gärna ligga kvar. Vi lever i ett rimfrostparadis. Allt är vitt, grått och svart - grafiskt.

Temperatur enbart -1.5° idag lördag. Skillnaden mellan -20° och 0° är inte alls så påtaglig som mellan 0° och +20°, men vi får väl kalla det värmebölja i alla fall.

Den större hackspetten har börjat trumma och den får svar. Två, som känner att våren är i antågande - skönt. En liten sidensvansflock finns här och i går fyllde en jätteflock med björktrast - flera hundra fåglar! - dalen i jakt på rönnbär.

Något helt annat: det stora operahuset Met i New York kan avnjutas live på många biografer i olika länder, även här i lilla Katrineholm. Jag kan inte säga att jag är en stor operavän, men gårdagens föreställning av Carmen med Elina Garanca från Lettland var fullkomligt magnfik!!! Nästa gång är den 6 februari då Placido Domingo sjunger i operan Simon Boccanegra. Att för en så pass billig penning - 235 kr - dels få operan, dels få se lite bakom kulisserna är värt pengarna - jag lovar!


Vecka 1  4 - 10 januari

Ett nytt år.

Det är en förfärlig kyla, som fått sitt grepp om landet! Tisdag kväll och termometern har krupit under  -20°-strecket. Vi är så glada över varmvattenberedaren i stallet. Med den går det att hålla vattnet flytande i hagarna. Vi pytsar på hett med jämna mellanrum.

Golden retriever Nadja får tasskramp, men vikingahunden västgötaspetsen Märta klarar kylan betydligt bättre. Det blir inga långa promenader..

I slutet av veckan frös vattnet in till stora stallet. Bära vattenhinkar är inte det roligaste som finns.

Trots kylan och snön kom vår bästa jaktkatt My hem med en mus i måndags morse. Imponerande!

Vi läser trädgårdsböcker och drömmer om vår och spirande trädgård. Vintern är drömmar om ljuva rosor, väldoftande pioner och skira perenner. Första frökatalogen har kommit. I år ska jag ha drivbänkar.

Det är kul att jämföra med tidigare år. I arkivet finns nu hela 2009 och andra halvan av 2008.