Hänt i veckan 2011

 

Vecka 52  26 - 31 december

En mycket blåsig vecka! Vi har hästarna inne på nätterna nu - det känns tryggare. Konstigt år med storm i december och gräsliga blixtnätter i somras. Klimatförändringar? Gillar inte!!

En liten summering av året 2011:

Vi har fått 2 fina fölungar - Tora med Skerpla som mor och Piltur med Garun som mor. Båda ser mycket fina ut. Tora var tingad då hon bara var några dygn och finns nu hos sin nya ägare Susanne Sjöström på Gröna Gången. Just nu är mamma Skerpla med som sällskap.

Vi har 2 ston dräktiga: Garun är dräktig med Feykir från Knutshyttan och Vilja med Seidur från Gröna Gången. Vilja kom hem under hösten, inriden. Hon har varit i ungstoflock några år. Go och rar är hon och det är kul att kunna avla vidare på Spes - Vilja är hennes dotter.

Hela första delen av stostallet blev sopad och nymålad under sommaren. Snyggt!

Trädgården var mycket vacker denna sommar - våra odlingslådor fungerar utmärkt. Växthuset blev lagat så vi kunde använda det. Nu är det förstärkt på flera ställen.

Våra 2 hundar och våra 5 katter mår prima.

GOTT NYTT ÅR 2012  


Vecka 51  19 - 25 december

Bakad saffransbröd och gjort lite fint i huset. Köpt uppskattad klurigt spel åt hundarna. Kul att se hur olika de tacklar problemen. Märta röjer medan Nadja både apporterar och får godis. Alla djur verkar må bra, men nog skulle inte bara dom utan även vi uppskatta lite hårt i backen. Alla går fortfarande på lösdrift och Spes vill inte vara instängd. Men nu ser vi att dom börjar sova inne på nätterna.

GOD JUL


Vecka 50  12 - 18 december

Lera lera lera....  Och så lite snö ovanpå...

Lite sjukdom på det...


Vecka 49  5 - 11 december

Första snön på onsdagen och lite hårt i marken. Stona börjar söka sig in i stallet, men fortfarande får dom gå ut och in som dom vill. Skönt med så lite mockning - och halmen vi köpt kan nog räcka även nästa år.

En jätteplog på torsdag med minst 70 kanadagäss över dalen med riktning rakt söderut antyder att vintern är på väg. Nu drar dom! Men glansis på fredagen är ingen bra vinter.


Vecka 48  28 november - 4 december

Det blev tomt i hagen efter att Tora och Skerpla åkt. Vilja, som kommit hem, är en underbar häst - så trevlig och kelig. Hon visar verkligen att hon minns oss efter nästan två år i stoflock.

Storm mitt i vintern...  Om man kan kalla detta vinter...

Två havsörnar över gården - mäktigt.


Vecka 47  21 - 27 november

Varmt som i april - upp emot +10°C på morgnarna! Det betyder lera i hagarna - halt och slipprigt. Frysgrader önskas!

Vi har fått svinurin på hömarkerna och i sommarhagarna. I och för sig bra med otjälat - det hamnar där det ska vara. 

Tora har åkt till Susanne på Gröna Gången, som köpt henne av oss. Där får hon det bra. Mamma Skerpla fick följa med så det blir en mjukstart på nya stället. Tora är inte avvand än. Vi kommer verkligen att sakna denna underbara unge - så tam, go, lätthanterlig och med en stor personlighet. Grattis till henne, Susanne, det ska bli kul att följa henne.

I gengäld fick vi hem Vilja, nu dräktig med Seidur från Gröna Gången. Hon har gått med andra ungston på Gröna Gången några år. Det går bra i hagen och hon ser fin ut. Kelig och rar - en riktig Spes-unge.

K-pojkarna fortsätter att plocka rosetter!


Vecka 46 - 20 november

Vinterfåglarna börjar anlända. Sett flera små flockar sidensvans och en stor flock på ca 100. Varfågeln är på sin övervintringsplats i nejden - såg den flyga bredvid bilen - häftigt!

Roligt med glada mail från våra hästköpare. Krumelur sköter sig verkligen! Läs bara:

Ville bara meddela att Krumelur skötte sig alldeles utmärkt i Helsingborg trots mycket nytt att titta på. En fjärdeplats i finalen blev det, Annie är så lycklig över detta, fina priser och två ärevarv blev det. Här kommer två bilder på en otroligt vacker ponny!!          Inte riktiga SM utan Mountain Horse Cupen men jag tror de fick SM-rosetter för att de klasserna gick ihop med SM:et. En rosett i uppvärmningklassen och en vit för sjundeplats i stilbedömningen och två röda för fjärdeplatsen i finalen. Men hon hoppas på det riktiga SM:et nästa år, förra träningen hoppade hon en hel medelsvår bana, så tränaren var helnöjd med Krumelur och sa ut och tävla medelsvår nu Annie….

Vecka 45  7 - 13 november

Tisdag och alla verkade. Odda imponerade verkligen och Wille krånglade i början, men det gick bra. Det är stor skillnad på isisar och connemaror som unghästar. Connisar verkar mer begåvade och lär sig på nolltid - men har också större integritet.

Killarna har fått en större hage - har stängslat en skogsbit. Det var uppskattat. Blåbärsris och granar är tydligen mums.

Nu har vi avmaskat alla inför vintern.


Vecka 44  31 oktober - 6 november

Vilja är grundriden och enligt Malin en av de lättaste hon ridit in. På tredje dagen red hon ut med sällskap.. Vilja gick i skritt, trav, galopp ... och tölt!! Kanon! Snart ska hon hem och till försommaren hoppas vi att även fölningen går lätt.

Nu är alla vaccinerade för året. En massa plock med alla pass som ska skrivas in på flera ställen - måste byråkratin vara så knölig? Varje år förändras passens utseende. Varför?

De gamla tanterna har fått tänderna raspade - behövdes verkligen. Fölungarna är chippade så dom kan få sina pass.

Vi har bytt till vinterdäck på bil och släp - skönt att slippa köa på däckfirman..


Vecka 43  24 - 30 oktober

En alldeles för varm och därmed lerig vecka. Stohagen behöver kyla - att ta sig ut med hövagnen är ett halkigt äventyr - inte trevligt.

Vi ägnade måndagen åt att stycka 47 kg dovhjort - benfritt. Ett jättejobb, som jag tror att jag ska avstå från i framtiden.. Men ett fantastiskt gott kött är det. Frysen är fylld. Nu har vi svamp, grönsaker, bär och kött - vi överlever vintern.

Carl har röjt växthuset.

Hört första domherren.


Vecka 42  17 - 23 oktober

Kimberley har fått sluta sina dagar. Vila i frid, lilla vackra tösen.

Nya Blupen har kommit - som vanligt ömsom ros, ömsom ris. Våra gamla ston faller en enhet varje år och därmed deras ungar, i år med undantag av Ketill och Frigga, som istället stiger till 118. Efter sin mycket fina bedömning steg nämligen Divar till fantastiska 125!

Toras förkylning ville inte ge sig så nu får hon Hippotrim. I och med det blir hon grimtränad och mer hanterad. Det går jättebra med beröm - hon är en förtjusande unge.

Den 22 oktober förra året snöade det - i år var det över +10° C.

Söndag och pojkarna är hemma i vinterhagen - rekordsent, men dom har fått hö en tid. Vi vintrar in oss.


Vecka 41  10 - 16 oktober

Vintern närmar sig och vi har haft första riktiga frostnatten. En natt kom en rejäl hagelskur, blixt och dunder. Inte kul.

Vi har öppnat silagebalar, en från i fjol och så årets första från förstaskörden. Ser bra ut.

Ägnar oss åt höstgöromål - det vill säga förbereder för vintern. Alltid nåt som måste lagas och fixas.

En rätt stillsam vecka med goda och intressanta böcker.

Wille Windhoek har äntligen fått sitt pass.

Småfölen fortfarande lite snoriga. Trots möjligheter går stona inte in på nätterna.

Kewarra har debuterat MsvB. Johanna var nöjd med det mesta. Bra!!


Vecka 40  3 - 9 oktober

Pojkarna går fortfarande på bete. Dom äter av höet vi lägger ut, men utan större entusiasm. Lite frost nere vid ån natten till lördag.

Vi har röjt sista boxen i stostallet och förstärkt väggen med lite nya plyfaskivor. Alltid är det nåt... Klart för installning, men än får det dröja en vecka eller så. Dom kan gå in om dom vill.

Krumelur och Koriander fortsätter att sköta sig på tävling med 0-or i LA och placeringer. Så kul. Vi har fått en liten film på dom som ligger här:  http://www.youtube.com/watch?v=REh58H5kNgo

Massor av trattkantareller!


Vecka 39  26 september - 2 oktober

Vilken brittsommar - runt 20°C och det växer som attan. Stona får hö och behöver det - betet i deras hage är rätt slut. Pojkarna får också hö, men mest för att förbereda magarna för vintern. Dom ser välmående ut..

Vår uppfödning Slyngur ska säljas. Vi sålde honom när han var 4 och nu är han 7 - en 4-gångare med höga lyft och väl separerade gångarter. Dessutom en mycket trevlig individ. Läs med på hans egna sida - länk under Islandshästar.

Även  vår Disa är till salu. Hon är dräktig med Seidur från Gröna Gången och säljs av sin nuvarande ägare Malin Wikander. Bra stam - mer på hennes egna sida. Även hon en jättegullig personlighet. Så feminin.

Nadja har badat även denna vecka - rekord.

Andraskörden äntligen slagen. Plastad den 1 oktober - rekordsent..


Vecka 38  19 - 25 september

Måndagen inleddes med besök på fem avelsgårdar och avslutades med Skeidvellir där Sigge Saem pratade om forn- och framtid. Gården Skeidvellir imponerade, liksom Fet med en genomtänkt plan för unghästarnas utbildning.

Tisdagen och jag red för första gången igen på fem år. Fick en liten säker men framåt pärla. Vaka kallades Ladies favourite och var ett verkligt proffs - precis vad jag behövde. Härliga vyer över landskapet, hästflockar och tölt - urläckert! Vill börja att rida igen!

Onsdagen bjöd på fler gårdar där ston med årets föl på Dalur var en höjdpunkt.

Och så sista dagen torsdagen då Marie och jag ”gjorde” turistturen till Gullfoss, sprutande geysir och Tingvalla - ett måste första gången man besöker Island.

Nästa hösts resa går till norra Island - skulle vara kul att åka med.


Vecka 37  12 - 18 september

Regn varje dag. Ska vi få in andraskörden, eller??

Resa till Island på söndagen. Spännande! Resan arrangerad av företaget Uppleva i samarbete med avelsföreningen Idunn. Ska besöka avelsgårdar bland annat. 

Landade i storm och försökte bada i Blåa Lagunen i det vädret. Ett minne för livet... Installerades på Hestheimar på södra ön. Fantastisk mat!


Vecka 36  5 - 11 september

Nya läckra bilder på Kewarras sida.

Efter åratals bråk med byggaren, som la det läckande plåttak på stallet, har vi äntligen hittat en man som kan. Nu får vi hjälp - skönt! Gissa om räkningen kommer att skickas till den usla byggfirman som gjorde fuskjobbet..

På lördagen badade Nadja, men nu börjar det bli kallt i vattnet. Jag badade i måndags - sista gången för året.

Torsdagskvällen var kulmen på årets kronhjortsbrölande. Häftigt! Rätt nära i dalen. Mäktigt!

Trattkantarellerna har kommit - i massor! Ett verkligt bär-, grönsaks- och svampår i år.


Vecka 35  29 augusti - 4 september

Vilja är dräktig - hurra! - och beräknas föla den 5 juli nästa år. Då blir våran fina Spes mormor. Den blivande fadern heter Seidur från Gröna Gången. Bilder finns på Viljas egna sida.

Pilturs fina pappa Baldur visades exteriört till fina 7.96 i veckan, bara 3 år gammal. Det lovar gott för framtiden!

Första trattkantarellerna plockade och därmed årets första svampsoppa avnjuten. Mums - hoppas det kommer många i höst. Hästarna gillar årets äppelskörd.


Vecka 34  22 - 28 augusti

Även i år har det varit svårt att få tag på halm, men nu har vi 10 nya storbalar på plats på logen - en grannbonde kunde leverera. Känns mycket bra! Det börjar kännas höstigt och vi förbereder oss för vintern. Men än blommar malvorna...

Gödselplattan tömd. Det var två år sedan sist och skiten var bra brunnen. Härligt med hjälpsamma grannar - tack för hjälpen Ulla!


Vecka 33  15 - 21 augusti

Underbart mail från K-pojkarna. Så här skriver Annies mamma:  Jag ville bara berätta att Annie och Krumelur nollade en tredje LA i lördags, så nu är han kvalad till medelsvår. En tredjeplats blev det på en superfin runda. De har också kommit med som femte ekipage från Smålandsdistriktet till Mountain Horse Cupen, kul. Koriander har också fått med sig en nolla i LA i sommar, så det går framåt även för honom. SUPERHÄSTAR!!

Såna mail gör oss superlyckliga! Stort lycka till!

Båda tikarna löper. Och jag har ryggskott..


Vecka 32  8 - 14 augusti

Skerpla ser luddig ut i pälsen - inte alls så fin som hon var förra året då hon inte hade föl vid sidan. Hon har varit hos hingst utan att komma i brunst och nu har vi bestämt att hon får stå över ett år.

Piltur kommer nog att skimla tror vi - ser några vita strån under ögonen. Kul!

Det är ett bönår i år - vi har massor. Underbart goda.

Flaggstången på plats på lördagen. Tack Hans-Olof!


Vecka 31 1 - 7 augusti

Vi har varit och tittat på Vilja, som just nu går i hagen med Seidur. Hon har verkligen vuxit till sig och är stor. Inte lik Spes, så det är väl fader Mökkur frá Hofi, som gett typen. Nya bilder på hennes sida.

Även Pilturs pappa Baldur finns på Gröna Gången inför visning i september. Jättefin! Bilder på Pilturs sida.

Vi passade även på att spana in Drömparken i Enköping - verkligen värd ett besök för trädgårdsnördar...

Garún har ultraljudats och är dräktig. Sent söndag kväll: Garún är hemma igen. Piltur har vuxit mycket på en månad och det ser ut att finnas en brun päls under fölpälsen. Han är så fin!


Vecka 30  25 - 31 juli

Vi förbereder vintern med veden. Känns lite konstigt mitt i blomstertiden, men ....

Vilja betäcktes för första gången på torsdagen med Seidur från Gröna Gången. Kul! Hon har gått i ungstoflock där och ska hem någon gång i vinter. Spännande att gå vidare på Spes, vår underbara primadonna, som givit oss så fina föl. Nu får vi se om barnbarnen håller samma klass..

Rabatterna är underbara och den ryska martornen ljuvlig. Det finns nya bilder under Trädgård.

Målat gamla mjölkrummet, som vi har som foderrum. Vitt.

Mycket flugor.


Vecka 29  18 - 24 juli

Krusbären är många och mogna. Plockar och gör underbar sylt. Läskig åskskur med stormbyar på tisdagen.

Vi har hämtat hem Skerpla. Hon verkar inte vilja komma i brunst och nu ska Kraftur åka till VM, så vi får fundera hur vi ska göra när han kommer hem igen. Skerpla ser inte helt fräsch ut - kanske en hormonstörning?

Vilja, Spes dotter efter Mökkur frá Hofi, ska betäckas med Seidur från Gröna Gången. Hon är 3 år i år. Tanken är att betäcka nu, se till att hon blir inriden i höst och så ta hem henne i början av året. Hon har varit i ungstoflock sedan i april 2010. Spännande! Insläppt på lördagen och redan lite intresserad av hingsten...

Tropiskt åskväder natten till fredag - inte trevligt alls. Som tur var bara några nära smällar. Mängder med blixtar! Och så åska natten efter också... Klimatförändringarna börjar bli påtagliga.


Vecka 28  11 - 17 juli

Stora problem på måndagen för att få någon att laga trailer och ”hur får vi Garún till Västerfärnebo, där Feykir bor?”

Till slut fick vi hjälp - mycket uppskattat, stort tack! - Vignir körde upp henne. Och vi hittade en verkstad som tog hand om trailern - klar redan på tisdagen.

Besök hos syster i Nyköping och pappa i Södertälje.

Plockar svarta vinbär, har beställt en del till till vattentrappan och önskar att sommaren kunde sakta in på takten.

Ladusvalsungarna blev flygga i veckan och på torsdagen var dom borta. 4 underbara ungar fick dom ut i år.

Helg med besök båda av Carls son Thomas med dotter Matilda och pojkvän och av Malmöbarnbarnen Stella och Maja.

Söndagen avslutades med en välkommen nyhet - Garún är betäckt med Feykir från Knutshyttan.


Vecka 27  4 - 10 juli

Båda stona är hos sina hingstar - men ingen vill brunsta. Båda är på Ringsdal, eftersom Feykir från Knutshyttan, som Garún ska betäckas med, ska gå SM och stå där under slutet av veckan. Skerpla är på samma ställe, men hos Kraftur frá Bringu. Det är ”tomt” i hagarna när två ston med föl inte är hemma.

I slutet av veckan pajjade bromsarna på hästsläpet. Vi köpte en skärm i Hälleforsnäs och på vägen dit släppte en mutter. Inte kul! Fick en underlig, mycket vacker växt tillsammans med skärmen - ser  ut som en blåklocka, men har lök och 6 ståndare. En lilja? Ska lägga ut bild under trädgård.

Vi hittar många kopparödlor i år - många små. Fina.


Vecka 26  28 juni - 3 juli

Vi röjer ut bäddarna i stallet och har större ambitioner än vanligt i år - jag målar innertaket vitt. Det blir så fint.

En fin vecka med perfekt torkväder - då vill alla ha slaget.... På tisdagen blev det vår tur.

Torsdag och 26 dinosarieägg ligger på våra vallar. Skönt!

Kewarra var och tävlade i Vingåker i helgen. Vi har inte sett henne på 3 år - hon var så fin! Nu är hon vit. Det finns nya bilder på hennes egna sida. Hon hoppade som en gudinna - vår fina förstfödda. Kom 6:a i en LA - bra!!

Koriander har debuterat LA.

Tidigaste rödvinbärsbusken är nästan helt avplockad. Det blev 8 liter!!!


Vecka 25  20 - 27 juni

På tisdagen körde vi Skerpla till hingst. Hon ska betäckas med Kraftur frá Bringu i år. Den kombinationen tror vi mycket på. Kraftur är en fantastisk hingst - rörlig till tusen.

Det regnar och växer som attan. Nu vill vi ha torrt skördeväder ett tag.

Har fått nya underbara bilder på Krumelur och Koriander, våra connemarapojkar, som Annie Waldener tävlar så fint. Deras resp. sida hittar du under Connemara.

Veckan avslutades med besök på den fina plantskolan Löta utanför Eskilstuna. Dom är rosspecialister och säljer inte bara till vanligt folk, utan även till andra plantskolor. Som vanligt köpte vi mer än vi tänkt...


Vecka 24  13 - 19 juni

Garún behöver tillskott - rätt medtagen efter fölningen faktiskt. Nu är allt ok igen och hon är sitt vanliga jag. Lille Piltur har fått en egen sida med fina bilder, som man enklast hittar under Islandshästar, där man kan klicka vidare. Han är en riktig skönhet, men en tuff sådan. Han har redan satt sig i respekt mot ettåringarna. Kommer nog att behöva fostras vad det lider. Vacker med underbara stora och luftiga rörelser är han. Jag fick betäckningen i födelsedagspresent för tre år sedan och han var värd att vänta på. Tack Monica och Tore, som äger pappa Baldur.

Våra rosbuskar blommar. Äntligen har vi gammaldags rosor igen - Mme Plantier, Charles de Mills, Pierre Oger, Reine Victoria och Rosa Mundi. Härligt och mycket efterlängtat. I vinter klarade vi dom från sorken. Det är den tredje Mme Plantier vi planterar - fan den som ger sig.

Vår väg har asfalterats igen - skönt. Den gamla asfalten ligger nermald i den nya vägbanken. Vad dom kan!

Vi har ätit vår första egna nypotatis för året, odlad i tunna i växthuset. Jättegod!!! Sorten heter Timo.


Vecka 23  6 - 12 juni

En varm sommarvecka, som bestått av fölvak och rabattbyggande.

Garun ville absolut in i stallet, men vi tyckte nog att hon kunde föla ute. På torsdagskvällen föll vi till föga och tog in henne. Nöjd! Det tog inte lång stund innan hon hade proppar på spenarna och kl 2.04 på fredagsmorgonen föddes ett hingstföl. Han är bleksvart som sina två syskon, som fötts här, men han är långbentare och ädlare i typen. Riktigt snygg! Arbetsnamn Piltur. Bilder kommer så småningom.

På söndagen ville Garún ut i flocken. Allt gick bra.


Vecka 22  30 maj - 5 juni

Mitt första - snabba - dopp i sjön blev i alla fall i maj, på måndagen. Kallt.

På torsdagen slog vår buskpion ut för första gången. Den planterade 2008 och i år får den två blommor. Fina! Bild till vänster och under Trädgård.

Vi njuter av sommaren och petar ner en massa fröer i jorden - både grönsaker och blommor.


Vecka 21  23 - 29 maj

Vi har flyttat stona till stora sommarbetet. Frigga och Odda, som aldrig blivit ledda förut, betedde sig mycket olika. Frigga fattade ganska snabbt att man bara skulle hänga med, men Odda fick vi lyfta över vägen. Jobbigt! Men nu går hela flocken på bra grönbete.

Nu har vi bestämt hingstar för året. Det blir Kraftur frá Bringu till Skerpla och Feykir från Knutshyttan åt Garún.

Både Toras pappa och Ketill och Friggas pappa har avelsbedömts i helgen. Det gick super. Spadi från Gröna Gången - Toras far - fick 8.21 exteriört och 7.8 för ridegenskaper, totalt 7.96, vilket är jättebra för en 4-åring. Divar från Lindnäs fick 8.59 + 8.02, totalt 8.25. Jättebra!! Grattis till Susanne och IA, ägare och uppfödare.

Kumelur har debuterat LA regionalt med Annie. Två små pet blev det - klart godkänt!!!

I slutet av veckan kom äntligen regn - 13 mm fick vi totalt under några dagar.


Vecka 20  16 - 22 maj

Vi väntar på ordentligt med regn - får bara småskvättar. Det växer dåligt på betena.

En rabattlåda till klar efter vårens första besök på Zeta - plantfrossa!! Potatisen i jorden och tomatplantorna på plats i växthuset, liksom paprikaplantor.

Och så Miljöparti-kongress i Karlstad. Underbart och jättekul!! Kul att möta gamla bekanta och härligt att se och höra alla fina ungdomar. Återväxten är mer än säkrad!! Så kul!! Stort tack- och avskedsföreställning för Maria och Peter för nio år som framgångsrika språkrör. Vi gröna blir bara fler!


Vecka 19  9 - 15 maj

Hundarna har badat för första gången i år. Måndagen var så varm så Märta kom med badleksaken och menade på...

Susanne här på tisdagen för att titta på Tora och fick se en riktig uppvisning med fart och fläkt och många gångarter. En fin liten 5-gångare har vi fått. Kul! Nu är hon såld. Det gick fort och vi är lite omskakade. Efter avvänjningen försvinner hon, men vi vet att hon kommer att tas om hand på bästa sätt.

Odda har varit intresserad av Tora hela tiden och nu är hon accepterad av Skerpla som ”barnflicka”.

Nu har sångarna kommit. Hörde ärtsångare på måndagen. Och törnsångaren någon dag senare.

Vi planterar nya rabatter och väntar på regn... Det växer för dåligt på betena.


Vecka 18  2 - 8 maj

Vart tog den goa värmen vägen? Svinkallt!! Snö, hagel, blåst och bara några få +grader på dagarna. Gräsligt!

Torsdag morgon - pojkarna utsläppta på betet.

Torsdag 5 maj kl 23.10. Skerpla fick ett stoföl. Hon är stor och rejäl, pigg och pratsam. Arbetsnamn Tora. Jag tror att hon har sin mors färg - silverbrun. Eller möjligen bara brun, men det finns lite ljust vid svansroten. Svart på rygg och huvud och brun på sidorna. Nu har hon fått en egen sida.

Nu - lördag morgon - är Tora tingad. Susanne på Gröna Gången, som äger pappa Spadi, vill ha henne. Det känns bra. Vi har sett Tora röra sig och det ser riktigt fint ut - både bra lyft och aktion. Hon är lite självständig och gör redan egna utflykter - det tycker inte mamma Skerpla om.


Vecka 17  25 april - 1 maj

Geiri, Ketill och Wille släpptes i första delen av sommarhagen dagtid på tisdagen. På torsdagskvällen bestämde sig Geiri för att inte gå hem så han blev ensam i hagen under natten - det hade han inget emot... Så nu har vi ”lösdrift” i nedre delen av sommarhagen för pojkarna. Även stona släppta i sommarhagen dagtid. Sommar!

Ett glatt mail från Krumelur och Koriander med bllder gladde oss mycket.

Vi har det underbart med "dina" ponnyer. I helgen gjorde Annie och Krumelur sin bästa tävling hittills. Vann första LB och kom trea i andra LB regionalt, fyra i stilhoppningen Mountain Horse kval. Hon kom även trea i Sveland Cup första kvalet i Jönköping för ett tag sedan, kul. Han är lite stressad av prisutdelningar bara, stegrar sig gärna då, hi hi!!

Stort grattis från oss till en superduktig ryttare Annie. Dom bröderna har verkligen hamnat rätt! Så kul!! Nya bilder finns på Krumelurs och Korianders egna sidor.


Vecka 16  18 - 24 april

En härlig sommarvecka. Stona har fått gå på lite grönt och gilar det. Vi bygger rabatter och har nya planer för trädgården - klematis handlar det om... Av dom 8, som vi inte hann få i jorden har i alla fall 5 klarat övervintring i kruka.

Nu är hagarna klara för betessäsongen och alla hästar avmaskade. Skerpla har börjat fylla ut juvret - ska föla den 29 april, men hon går nog över någon vecka.

Första svartvita flugsnapparen kom i veckan.


Vecka 15  11 - 17 april

Måndagen kom med värme och ljuvlighet. Vi satt på terrassen, byggde rabattlådor och njöt av första påskliljan, doftvioler i massor, fjärilar och första humlorna.

Tisdag och Kimberey har varit hos Helmut Tschanke här i Katrineholm. Han har klinik för hästar - mest travhästar och dressyrhästar kommer. Kimberley har reagerat för nåt när vi satte igång henne igen och hon fick lite behandling i korset - akupunktur, massage och lite knyck. På fredagen satte vi igång henne - bara skritt - men efter att hon märkt att det inte gjorde ont tyckte hon att det var roligt igen. Fantastiskt!!

Söndag och vår tidigaste björk skiftar försiktigt i grönt. Gransångare (!) och sträckande storspov. Hela tomten doftar viol - ljuvligt! Gräset växer så det knakar och perennerna har satt fart.


Vecka 14  4 - 10 april

En lite knölig vecka. Det har blåst alldeles förfärligt och växthuset är inte riktigt helt längre. Några av plastdelarna har blåst ner och en gavel är lite pajad. F-n! Men det är väl bara att vänja sig. Det går ju att laga....

Ridningen av Kimberley går inte så bra. Nu ska hon på ordentlig utedning för att se om hon har ont nånstans eller om det sitter i huvudet - sen får vi bestämma hennes vidare öden.

Men trevligare är att: vi har satt potatis i en trasig vattenho i växthuset. En tidig sort Timo ger förhoppningsvis midsommarprimörer - vore kul. Vi har börjat bygga stora upphöjda rabatter vid terrassen - det blir spännande. En ska fyllas med honungsört blandat med havre tror jag. Tycker havre är ett vackert gräs.

Sädesärlan kom samma datum som förra året - den 4 april. Även rödhake och rödvingetrast kom samma dag.

Och jag har anmält mig till en resa till Island i höst med avelsföreningen Idunn med gårdsbesök hos kanonavlarna mm.


Vecka 13  28 mars - 3 april

Tomatfröna har grott.

Nu har vi flyttat Wille Windhoek till pojkarna och kört Kimberley på tillridning och förhoppningsvis försäljning. Wille är lite förvirrad, men Geiri och Ketill är mycket snälla mot honom. Nu finns bara isisston i stohagen och småflickorna har fått varsin box. Skönt! Skerpla har fått en jättebox - nästan tre gånger en normalstor. 


Vecka 12  21 - 27 mars

Ett härligt mail om våra sålda connemarapojkar i början av veckan: 

Ville bara säga att vi är igång och tävlar lite nu igen och hade en rolig dag i Nybro i söndags. Koriander nollade LD och LC och Krumelur kom sexa i LC+5 och tvåa i LB med bedömning A:1a så omhoppningen var på LA-höjd, det klarade han och Annie galant felfritt! Fyra starter och fyra rosetter! Kul!

De är så underbara ponnyer, duktiga och mysiga att ha att göra med!

I övrigt är våren seg och vi våndas över bakslagen. Men bofinksflocken sjunger i trädgården, tranorna trumpetar och vi har sått tomatfrön och timjan i sålådor i växthuset.


Vecka 11 14 - 20 mars

En vecka med vår - och så ett rejält bakslag med 15 cm snö. Pyton! Se bilderna tv. Barmark den 15 och full vinter igen den 19.

Men 15 frusna tofsvipor finns i dalen, grågässen flyger över (få), jag har hört en sångsvan och söndagsmorgonen inleddes med ringduvekutter. Dom tycks tro på våren i alla fall.


Vecka 10  7 - 13 mars

Våren känns lite i antågande. I veckan kom dom första ormvråkarna. Det är +grader på dagarna och snön smälter undan, men än är det isigt. Har börjat stängsla en ny hage - ska göra skogshagen lite större.

Krumelur och Koriander har inlett vårsäsongen med 0-rundor i lätta klasser. Ska bli spännande att se vad det blir i år. Även Kewarra ute på tävlingsbanan igen.

Lördag och växthuset har fått tak och är helt uppbyggt efter förra vinterns ras! Jippi!

Söndag och första grågässen har flygit in över dalen.


Vecka 9  28 februari - 6 mars

Lille Wille visade sig vara en liten tuff kille, som inte alls var trevlig mot småflickorna när de hade gemensam box. En liten jävel för att vara mer exakt. Så det blev att dela boxen - en del till Wille och en del till Odda och Frigga. Flickorna har det lite trångt, men vi har bokat träning för Willes mamma Kimberley från den 14, så det är bara tillfälligt.


Vecka 8  21 - 27 februari

Nu börjar vi tröttna på kylan.

På tisdagen verkades alla - fölen för första gången. Det gick bra, som vanligt var det inte den man trodde som var lättast. Den som imponerade denna gång var Odda, som är den blygaste och kanske den som inte vågade protestera. De andra följde en rätt känt mönster: tveksamt med första foten, nummer 2 och 3 utan problem och så ville dom inte på den sista. Dom förstod efter en stund att det var vi som bestämde. Lugnt och fint - har en superbra hovis!!

Nadjas sår läker fint.

Lördag kväll och fölungarna har fått egen box. På söndagsmorgonen kunde vi konstatera att Garún redan avvant Odda - inget diande på morgonen. Endast Kimberley pep efter ungen på kvällen - de gamla märrarna verkade nöjda med nyordningen...


Vecka 7  14 - 20 februari

Vinter i kubik! -20°C i morse - måndag. Burr!

Nadja bär strut - stoiskt. En kliig fläck rävskabb på kinden blev fult infekterad och måste behandlas. Den kliar fortfarande trots skabbehandlingen, så hon får en dubbel omsorg: veterinärens Fuciderm- salva och min hemmakur med Vaselin och Xylokain. Efter några dagar hanterar hon struten bra - kan till och med kliva upp i sängen utan att man märker det..


Vecka 6  7 - 13 februari

Ljuset har börjat komma tillbaka och hästarna vill vara ute längre på kvällarna. Ketill är pigg och Wille verkar klara kastreringen utan penicillinkur. Skönt! Hundarna fick Stronghold den 7 - rävskabb igen...

Vi har fikat på terrassen - våroptimister.

Men så återkom vintern - en läskig en med massor av snö och blankis under.

Vi har suttit som klistrade vid Al Jazeera för att följa utvecklingen i Egypten. Spännande!


Vecka 5  31 januari - 6 februari

Veckan har upptagits av två saker - systerdottern Lia avreste till Perth i västra Australien på måndagen. Hon ska plugga där under några år. Spännande - men det är så hemskt långt bort... Tur att Skype finns.

Och så Egypten. Vi följer sändningarna på Al Jazeera med stort intresse.

Ketill fick över 40° feber på onsdagen, så det är penicilin som gäller. Än så långe verkar det vara bra med Wille.

Det töar, men än så är det vinter, som det står i visan.


Vecka 4  24 - 30 januari

Ljuset är på väg tillbaka - skönt. Mesar och nötväcka har vårkänslor och sjunger då och då. Vi börjar längta och planerar trädgård. Men än är det vinter.

Fredag och vi har skurit både Ketill och lille Wille Windhoek. Lite synd på Ketill, men han får bli en grann tävlingsvallack. För Willes del innebär det att han kan gå kvar lite längre hos mor sin - små connemarapojkar blir snabbare fertila än isisar. Det känns skönt att det är gjort.


Vecka 3  17 - 23 januari

Jag har letat lite resultat för Kryddans son Highlander, som är helbror till vår uppfödning Kewarra. Han går stadigt de svåraste klasserna i hoppning nu med massor av segrar och placeringar. Pricken över i måste vara segern i Borås stora tävling Änglahoppet i november, där han var ensam felfri i Msv A - dessutom med klart snabbaste tiden. Msv A är 1.30!! Imponerande!!! Nu är siktet inställt på internationella tävlingar - och målet är att rida EM. Amanda är en mycket duktig ryttare, så den ambitionen lyckas säkert. År 2010 är hon klassad som nr 11 totalt och med Highlander som nr 18. Hon har 2 ponnysäsonger kvar.... Nya bilder på Highlander på Kryddans egna sida.


Vecka 2  10 -16 januari

En vintrig vecka. En sån där vecka då alla hästarna, hundarna och katterna verkar må prima, liksom matte och husse. En vecka som känns som en transportsträcka mot våren... Nötväckan har börjat låta och korpparet spelflyger lite. Blåmesen sjunger enstaka strofer. Vi har börjat pricka för fröer som ska köpas i frökataloger - lika förväntansfulla som vanligt. I år ska jag odla squash.

Ketill ligger även ute på IA och Dennis hemsida - men inga seriösa svar. Även Geiri ligger på Bukefalos. Han är jättefin!

Vi har bestämt att ta föl till och med 2013, sedan får det vara bra. Därefter får vi satsa på unghästarna. Kommande betäckningar ska planeras minst lika noga som hittills...


Vecka 1  3 - 9 januari

Geiri är kastrerad. Han är vacker, men vi vill nog inte ha någon hingst på gården. För stort ansvar. Allt verkar ha gått bra. Vi har satt ut annons på fina Ketill. Om han inte säljs så skärs han ckså. Men visst är han ett hingstämne - inget tu tal om den saken!

Som det snöar! Snart har vi lika mycket som förra året - och vintern har knappt börjat.. Och nu, söndag, töar det. Snön rasar från stalltaken.