Höns

 

Den 2 april 2014 hämtade vi tre hönor utanför Örebro och den 3 kom tuppen från Kolmården, alla födda förra sommaren. Alla Åsbohöns, en lantras, samma som vi hade förut. Nu har vi åter genbank på dom och är med i bevarandearbetet av denna gamla lantras med anor ända från vikingatiden och en av de få utan inblandning av modernare hönsraser.

Dom verkar trivas, för i början av maj la sig gula hönan för att ruva och onsdagen den 28 maj kläcktes 6 fina gulsvarta kycklingar. Dom är lika som bär utom 2, som har mörkare huvud. Jag vill ju gärna ha grå hönor och tycker nog att en av dom ser lite ljusare ut - önsketänkande?

Hönan är jättebra och snäll och vet hur man tar hand om dom. Dom är pigga som attan, dom små dunbollarna.

Även tuppen vet hur man hanterar små kycklingar , se ovan. Först var han konfunderad, men mycket snabbt trillade alla instinkter på plats.

Även den svartvita hönan ruvar. Den 1 juni fick hon 8 ägg från en annan åsbo-besättning, så vi får in lite fler gener. Hoppas det går bra...


Under sommaren 2014 fick vi totalt 4 kullar: den 28 juni kom 6, den 20 juni fick vi 5, den 16 augusti fick vi 2 och den 7 september fick vi 4 kycklingar.

Tyvärr har vi haft rävbesök två gånger och skaran har decimerats. Vi har 2 svarta hönor kvar från första kullen, 1 gul höna kvar från den andra, 2 tuppar kvar från den tredje kullen och 2 hönor och en tupp från den fjärde kullen.

Tyvärr tog räven den fina tuppen vi hade. Sorgligt - han var både vacker och snäll - en toppentupp.


Nu - den 7 januari 2015 - har vi kvar två av de ursprungliga hönorna + 5 unghöns av varierande ålder och 3 ungtuppar kvar, totalt 10 höns.


Slutet av mars. Vi kan inte ha dom ute pga räven, en fräck typ. Nu har den tagit även den svart-vita, den lilla grå och en mörk höna. Dessutom har en råtta tagit en kyckling och vi fick ta bort en tupp pga slagsmål. Nu har vi 4 hönor, 2 tuppar och 3 kycklingar. Trist!

 

24 mars. Ska min gula höna - se bilden nedan - godkännas för genbank eller inte, det är frågan. Förr fick man köpa avelsägg genbanker emellan och inte hade jag en aning om att man inte får det numer, så hon är köpt som ägg (foster). Nu får vi se vad som händer. Ett är säkert - hellre slutar jag att ha genbank på mina åsbohöns än att göra mig av med gula hönan. Dessutom tror jag att en av kycklingarna nedan är hennes.

Samma teckning och samma gula ben.

9.4. En höna till tagen av räven. Nu kan vi inte ha dom fritt ute längre. Vi får bygga en dagrastgård.

Under 2015 har vi fått 8 kullar kycklingar - helt otroligt. Den första kullen kläcktes den 9 januari och den sista 2 oktober. Mycket bra kläcklingsprocent har vi haft, nästan 100 %. En av hönorna i den först kläckta kullen har redan ruvat 2 gånger med framgång. Men många tuppar blir det...


Efter vårens rävmassaker har vi nu bara en av de ursprungliga hönsen kvar - den gulröda. Räven tog den fina tuppen, vår svart-vita höna och många från den första kullen född i januari. Trist!

Vi fick vår gula avelsäggshöna godkänd. Nu har vi 4 vuxna hönor, 8 halvgamla hönor, 3 ungtuppar och 18 kycklingar.


Vi får en del fjösbenta, en egenskap vi ämnar avla bort. Vi behöver en ny ”utsocknes” tupp till våren. Just nu fungerar flocken bra och vi kan ha dom ute i det fria på dagarna. Dom trivs!