Hänt i veckan 2017

 

En liten sammanfattning av året som gått 2017.

Året började sorgligt: den 5 januari dog min pappa Sven, 97 år gammal. Det skedde lugnt och stilla - precis som han ville ha det. Sorg, men samtidigt en tacksamhet, kärlek och stilla glädje över att ha fått haft en så bra pappa. Jag vet att han var mycket nöjd med sitt liv - en alltid glad och positiv man fick ett långt liv. Vi hade hoppats att få ha honom kvar till 100, men 97 år ju ingen dålig ålder. Han läste sin tidning varje morgon förutom sin sista, med i tiden och intresserad av allt. Kram.


Men livet går vidare. Den 29 september fick systerdotter Lia sitt första barn, en liten Philippa. Lia bor utanför Perth i Australien, så vi får inte se lilla Pipsi förrän till sommaren. Tur att nätet finns, så vi både kan se och höra henne ibland.

Carl har dessutom fått sitt andra barnbarnsbarn, en liten Estrid, född på min födelsedag den 14 augusti. Ett lejonbarn.


Året har dominerats av BYGGET. Vi har sålt gården och byggt ett drömhus på en avstyckad tomt - ett äventyr, stundtals oroligt, men det hela har avlöpt mycket väl och vi är mer än nöjda med resultatet. I slutet av september flyttade vi hit. Den 3 oktober bytte gården Västra Vegred ägare och Mats och Johanna flyttade in. Flytten var jobbig - vad man samlar på sig! - och än idag finns några cyklar kvar, men allt känns bra och gården har hamnat i rätta händer. Dom älskar stället, har än så länge två egna hästar och våra gamla inackorderingar, grannen med Hagrid och Frodi. Det blir spännande att se om det blir mer djur. Dom pratar kor eller får.

Vi stortrivs i vårt nya hus, bilder under Nya huset. Lite målning kvar inne och mer ute, men det tar vi sen... Nu njuter vi bara. Nästa år ska vi bygga växthus och börja göra trädgård. Planering pågår.


Hedvig såldes i september till Katrin, kärlek från båda håll. Hon var vår sista häst, så nu är den perioden slut. Förhoppningsvis visas hon. Mjuk go och rar med fina gångarter, en av våra bästa uppfödningar.

Även trailern är såld, liksom roddbåten.

Räven gjorde storslakt av hönsen. På några veckor försvann alla. Vi försökte hålla dom inne i anläggningen i förhoppning att räven skulle tröttna, men så fort vi släppte ut dom var han där. Till slut var det bara en ensam ungtupp kvar - inte mycket att spara.

Just nu har vi bara 3 katter. Plupp, 14 år, la sig mitt i flyttröran för att vara säker på att vi inte skulle glömma henne. Hon är mest innekatt numer. För Bonus, som har fyllt 13, var det inte så märkvärdigt att flytta hit. Han hade varit här många gånger under byggtiden. Skygga Kattarina, 10,  försvann i höstas. Vi vet inte var hon är. Kurris, 10 år även han, lyckades vi få tag på efter flytten och efter att ha flyttat honom till nya stället ett par gånger fattade han. Nu går han mellan gården och nya huset, är där på dagarna och hemma på nätterna. Vi hoppas hitta Kattarina eller att hon hittar oss.. Det är bara några hundra meter mellan ställena. (Hon är hittad - flyttade till grannes lagård någon km bort, där hon tycks trivas utmärkt.) Våra katter börjar bli till åren.

Märta har fyllt 11 år, är lite stel, men pigg. Hon har fått en tand utdragen och bantar, men kräver dagliga promenader, helst i skogen. Håller igång oss. Glad och allert, men har mindre att skälla på här än på förra stället. Kanske borde vi skaffa en kompis? Vi hoppas att få ha henne flera år till, västisar blir gamla.

SÅ: ett omvälvande år för oss. Nu ser vi fram emot 2018.Vecka 51  25 - 31 december

Grönt, inte en snögnutta.

Hörde sångsvan trumpeta över sjön på annandagen. Härligt, men lite knasigt.

Såg en havsörn över dalen, som mobbades av en korp. Vi bor fint. Räven skäller.

GOTT NYTT ÅR


Vecka 51  18 - 24 december

Det ska vara jul för familjen hos oss i år - måste ju inviga nya huset - så det blir sedvanligt julstök i veckan.

Tyvärr försvann nästan all snö, men julstämningen inne var god liksom maten. En brinnande stubbe utomhus gav lite extra stämning. Och julgran - det har vi inte haft på mycket länge. Alla julklappar utföll till stor belåtenhet. Även Märta fick paket - det är mycket viktigt för henne.. Julefrid.


Vecka 50  11 - 17 december

Första snön av lite mängd på måndagen. Vackert som en tavla. Det kan gärna bli liggande till våren, men det är väl en from förhoppning...

Nu har stenskivorna kommit till köket - norsk Labrador. Det blev riktigt fint.

Massor med fåglar på fågelmatningen.


Vecka 49  4 - 10 december

Vi börjar fundera på att skaffa en kompis till Märta. Hon har lite trist på nya stället - inte så mycket att skälla på. Tittar runt på lite olika raser och har tidigare fastnat för norwichterrier, men börjar bli allt mer förtjusta i japansk spets, en vit liten förtjusande ras. Vi får väl se...

Stickar tröja till Tomas, riktigt nöjd med resultatet. Nu bara fästning av alla trådar kvar. Äntligen kommit iväg till Baggetorp för att rama Majas fina alster. Vi har för få väggar - många av våra tavlor hamnar i förrådet. Inte Majas.

Märta har fått tänderna översedda och en kindtand togs bort.


Vecka 48  27 november - 3 december

Veckorna bara går - nu har vi bott här i två månader. Den första december såg vi en plog med gäss på ca 40 fåglar. Sista för året?


Vecka 47  20 - 26 november

Fortfarande ingen riktig vinter. Några minus några dagar och sen + igen. Rätt skönt.

Duschväggarna är på plats. Det blev jättebra.

Vi har lite svårt att ställa in golvvärmen, men vi lär oss väl. Ett lyxproblem att det är lite för varmt...

En stor flock gråsiskor hittar mycket ogräsfrön på vår tomt. Trevliga söta fåglar.

Ett litet problem har vi - en spricka i kökstaket. Tror att det kommer en till. Det får bli spackel och ny färg så småningom, när det spruckit klart. Ser några nya mindre sprickor, men när den stora kom small det rejält tre gånger. Trä lever!


Vecka 46  13 - 19 november

Lite frost på marken och lite början till tjäle, men en otroligt varm november har vi.

Kurris har tagits hem igen och kommit hem självmant på nätterna. Nu vet han var vi bor.

Huset arkitekt på besök och han var lika nöjd som vi. Huset är så fint!

Nu är frysen full med härligt lamm inför vintern.


Vecka 45  6 - 12 november

I Kumla för att se ut bänkskivor till köket. Mycket häftigt besök hos Perssons sten i Hällabrottet. Vi föll för norsk mörk Labrador. Blir klart till jul. Och så hittade vi en speciell granit, en restbit, som vi ska göra trädgårdsbord av.

Åt på Kumla sjöpark, ett synnerligen trevligt ställe, oväntat mitt i obygden. Växthus och restaurang.

På Bauhaus och beställde duschväggar och köpte badrumsskåp. Nu är vi färdigköpta.

Första snöflingorna på lördagen, samtidigt som vi åt middag för första gången på verandan. Huset är fantastiskt!


Vecka 44  30 oktober - 5 november

På måndagen var vi i Södertälje för tandläkarbesök och för att sätta ner urnan med askan efter pappa. Han finns nu bredvid mamma i den vackra talldungen. Det känns bra.

I helgen fick vi hjälp av min syster att hänga konst - en början. 

Efter att först ha haft för kallt i huset har vi det nu nästan för varmt. Svårt att reglera temperaturen, men vi lär oss väl.


Vecka 43  23 - 29 oktober

Vi stökar, målar och försöker komma i ordning. Det blir allt bättre.

Vi har fått upp garderoberna, inköpta på Ikea. Tack för hjälpen Lotta, Staffan och Hasse. Skjutdörrar är bra...

Vi njuter av underbara solnedgångar från verandan och av soluppgångar då vi äter frukost.


Vecka 42  16 - 22 oktober

Vi har röjt hönshuset på gamla stället och gjort klart alla bodar. Nu är vi verkligen utflyttade, men oj vad det tog tid.

Jag har sålt trailern till en god väns dotter. Det var trevligt med besök och skönt att få trailern såld.


Vecka 41  9 - 15 oktober

Vi jobbar för att få lite ordning, målar väggar och har det allmänt stökigt i nya huset. Men det är jättefint och vi stormtrivs.

Samtidigt försöker vi få klart de sista bodarna på gården. Jisses vad man har saker och jisses vad det är jobbigt att flytta!

Och så har vi inget nät annat än via mobiltelefonen telefonen.

Lyckade fånga Kurris på fredagen och installerade honom i huset. Han spann och verkade trivas så bra, men på söndagen drog han. Har sett honom vid gården, så där vill han tydligen bo.

 

Vecka 40  2 - 8 oktober

På måndagen fyllde vi en hel container med jox vi inte vill ha kvar - sopor och dyl.

På tisdagen gjorde vi upp affären, så nu har vi sålt gården.

Vi har en del trädgårdsmöbler och lite i bodar kvar, men nästan utflyttade...


Vecka 39  25 september - 1 oktober

Det är mycket som fixas nu i huset. All kakel och klinker klart på måndagen. VVS och el så gott som klart inför besiktning på onsdagen. Vitvarorna på plats och målarna spacklar för glatta livet. Byggställningarna borta.

Besiktning onsdag: Nu är huset godkänt för inflyttning!!

Vi har flyttat in de första flyttlådorna - känns fantastiskt. Tänk att det blev av med bygget och nu är det nästan klart.

På fredagen målades vårt stora rum och vi flyttade det mesta av möblerna och sov i nya huset för första gången.

På lördag städades stora huset och sedan har vi röjt och röjt och röjt. Slitsamt!

29.9 föddes Philippa Karin, Lias och Bretts dotter. Hon föddes i Albany i Australiens sydvästra hörn. Välkommen till välden lilla Pip.


Vecka 38  18 -24 september

Grunden gjuten till uthuset. Vi packar i flyttkartonger och lastar i trailern.

Pumphuset så gott som klart och VVS är på gång. Toa och handfat på plats. 

Plattorna på verandan lagda och jag har målat klart kökstaket.

Vi packar och lastar i trailern. Alla böcker finns i kassar.

Dom nya har redan flyttat in grejer i lillstugan. Dom längtar hit - härligt.


Vecka 37  11 - 17 september

Kakelugnen och skorstenen är klara - jättefina! Nästan all ytterpanel är uppsatt. Huset ser plötsligt mindre ut.

Väggarna i badrum och tvättstuga och även golv i den sistnämnda är kaklade.

Vitvarorna har kommit och står ouppackade i mitten av köket.

Nu har killarna börjat med vårt förråd-, solpanel- tillika hydroforhus. Det  ser ut att bli större än vi tänkt.

Nya stället får inte heta Lilla Vegred, som vi tänkt, utan det blir Västra Vegred 6. Trist byråkrati...

Hedvig har hittat sin nya matte och är såld. Grattis Katrin Holmberg till en underbar tjej.

Hjälp i helgen av Thomas, Karin och Klara, som målade och mockade box. Tack för det.


Vecka 36   4 - 10 september

En intensiv vecka på bygget. Snickarna har monterat köket. Kakelugnsmakaren håller på att sätta upp kakelugnen. Målarna har spacklat väggar och tak. Plattläggarna har börjat med badrum och tvättstuga. Grävarna har grävt grunden till vårt blivande solpanel-, förråds- och pumphus. Den röda panelen börjar sättas på utsidan. Nu ser man hur det kommer att se ut - jättefint blir det!

Klara kom och hjälpte oss att röja stall. Tack för det!

Kronhjortarna brölar nära i år.

Målade panel med syster Karin i helgen - tack för den hjälpen. 


Vecka 35   28 augusti - 3 september.

Nu är alla golven lagda - det blev 2-stav ekparkett Kährs Verona.

Fönstren är tätade och alla lister och foder ditsatta - så fint. Byggkillarna gör så fina jobb.

Isoleringen på vinden finns på plats, så nu är huset varmt.

Vi har köpt vitvaror och köksskåp.

Ett Sthlms-besök hann vi med. Besökte Biologiska muséet innan det stänger. Så fint! Tack, Inger, för initiativet.

På lördagen fick vi hjälp av gode vännen Hans-Olov att sätta ihop köksskåpen. Tack för det!


Vecka 34  21 - 27 augusti

Stora bilen hemma igen, så nu kan vi köra prylar till tipp och återvinning.

Början till skorsten på plats, liksom alla innerväggar. Men mycket mycket återstår... Huvva.


Vecka 33  14 - 20 augusti

Måndag: Byggjobbarna igång igen - härligt.

Carl fick sitt andra barnbarnsbarn på min födelsedag. En liten tjej - välkommen till världen.

Tack Kerstin för hjälp att måla från ställning. Jag törs inte, får gelében.

Toyotan rullar igen! En mycket bra dag med andra ord.

I veckan har innertaket och vissa inre ytterväggar fått gips. Mellanväggarna börjar komma upp och vi får en uppfattning om hur rummen kommer att se ut. Stora salen större än vi trodde och de små rummen lite mindre, men det blir bra.

Vi sorterar ut prylar - många prylar....


Vecka 32  7 - 13 augusti

Oflyt - båda bilarna på verkstad. Ibland vill det sig inte.

Nu har vi inga höns kvar. Sedan räven gjort sitt hade vi bara en liten ensam ungtupp kvar och han får gå till grytan.

Torsdag: brunnen borrad. På 63 meter kom det vatten. Härligt!

Fredag: höll på att få en sparvhök i huvudet. Den ven förbi örat på jakt efter en sädesärla, men missade både mig och den, som tur var.

Lantmäteribeslutet kom i veckan, men mer papper ska in för att det ska vinna laga kraft... Trött på knöliga myndigheter.


Vecka 31  31 juli - 6 augusti

Nu har vi sagt upp den fasta telefonen, så från 1 september är det bara mobiler som gäller. Vi får inget kopparnät till nya huset, så vi får klara oss med det och mobilt bredband tills vi får fiber under 2018.

Frigga har varit och tävlat i Gaedingakeppni C och VUNNIT!! Stort grattis till dom fina poängen. Hon klär i dom färgerna..


Vecka 30  24 - 30 juli

Måndag: nu har vi bara en ungtupp kvar - alldeles ensam. Däremot massor av råttor och möss i hönshuset. Tröttnat.

Köpt ett konstverk, som var med på Konst på Åsen. Bild kommer så småningom på Nya husets sida.

Har börjat måla fönstren med vit linoljefärg. Gillar inte riktigt doften..

Har sålt båten och båtmotorn. Båten har mest legat på land sedan vi flyttade hit för 14 år sedan och motorn har bara gått en gång - det året vi köpte den för ca 20 år sedan. Skönt att den kommer till användning igen och tur för oss  - pengarna kom mycket lägligt...


Vecka 29  17 - 23 juli

Det är torrt och vi vill ha mer regn. Det lilla vi får förslår inte.

Stora hästarna togs över på gårdssidan på tisdagen. Bromsarna var jobbiga, så nu kan dom gå in i stallet på dagarna.

Carl i Skåne på brorsbesök.

Börjar välja kakel och klinker och det är inte lätt.


Vecka 28  10 - 16 juli

Otto El har förberett för elen i nya huset.

Besökt Strängnäs och det var mysigt. Man borde turista nära mer.

Avsikten var dock att hälsa på Hedvig. Hon har utvecklats bra och blir en fin 5-gångshäst, nu redo för nya äventyr med en egen ägare. Hon har ett så fint ansikte med så snälla ögon. Gulliga Hedvig, hoppas du får ett fint liv.

Löta med syster Karin - och inte kunde vi låta bli att handla. Blev 4 buskar av en stor gul ros, som heter Stockholm + en kruka lavendel och några krukor nejlikor. Tänk att det ska vara så svårt att inte handla...

Regn på lördagen och söndagen - det behövs verkligen!


Vecka 27  3 - 9 juli

Takteglet börjar komma på plats och innertaket i salen isolerat.

Årets skörd ligger inplastad och klar för vintern.

Vi har en fantastisk rosblom i år, mer än vi någonsin haft. Min favvo Cardinale de Richelieu har stora maffiga blommor och de sträcker sig mycket effektfullt mot Maidens Blush, som är vackrare och större än någonsin. Mer, större blommor  och senare än det brukar vara på de flesta.

Åt chokladglass på nya verandan.


Vecka 26  26 juni - 2 juli

Måndag: byggmöte om detaljer på fasaden.

Tisdag: fönstren börjar komma på plats. Så vackra!

Onsdag: plåtslagarna på plats. De stora fönstren i vardagsrummet insatta. Läckert!

Såg ett par av bred trollslända i badviken. Honan la ägg, helt vita, i vattnet och hanen cirklade runt henne. Häftigt! Hanen lysande ljusblå, denna hona inte så tydligt gul, som den kan vara.

Fredag: räven har tagit vår sista höna. Nu har vi tuppen och 2 halvstora kycklingar kvar.

Vi har varit på Konst på åsen - och föll för ett konstverk. Även diskuterat med Gun om en fin räv...

Söndag: vallarna slagna. Nya ägarna ska ha skörden.


Vecka 25  19 - 25 juni

Riktigt varmt i början av veckan och Märta och jag badar. Men sen blev det midsommar med sedvanlig kyla...

Vi målar panel i ljust falurött för glatta livet.

Egentligen går det inte att ha hönsen fri. Nu har vi 1 tupp, 2 hönor och 3 kycklingar kvar. Skit!

Det regnar för frekvent för att man ska kunna måla...


Vecka 24  12 - 18 juni

Kallt och regnigt med små varma solstunder, som det gäller att ta vara på.

Massaker i hönsflocken. 1 liten och 11 halvstora kycklingar + vår fina vitspräckliga höna borta. Förmodar att vi haft rävbesök. Fjädrar överallt. Så sorgligt. Nu har vi bara 2 tuppar, 3 hönor, 4 småkycklingar och 2 halvstora kvar.

Tornseglare i magasinstaket. Det var flera år sedan. Kul. Bara ett par ladusvalor i år - i år i stallet.

Hornuggleungarna ropar efter mat på nätterna.

Vi satte upp partytältet för att ha det som målarbod vid nya huset. Men vinden tog det och blåste iväg det över fälten.

Stängerna höll inte...


Vecka 23  5 - 11 juni

GÅRDEN ÄR SÅLD - välkomna till fagra Lerbo, Mats och Johanna. Om fyra månader är Västra Vegred ert hem.

Nu kan vi fokusera på nybygget Lilla Vegred.

Onsdag och nu kom de efterlängtade regnen - och blåsten. Det kunde väntat en vecka så även taket på verandan blivit klart. 60-talssommar...

Verandan börjar ta form och den blir större än vad vi trodde.

Förberedande för kakelugnens skorsten.

Besök hos tandläkaren i S-tälje och hämtande av div auktionsfynd.


Vecka 22  29 maj -  4 juni

Killarna spikar tak för fullt. Det blir så fint! Klart på stora huset med trä och papp. Verandan börjar ta form.

Innerväggarna där kakelugnen ska stå är uppe.

Mycket växlande väder. Bad i början av veckan och eldning i kakelugnar i slutet.

Pärlbusken blommar överdådigt, men buskpionen och äppelblommen frös ihjäl, liksom mördarsniglarna. Ingen ont som inte har nåt gott med sig....

Lördag och vi eldar i kakelugnar. Kyligt. Märta löper.


Vecka 21  22 - 28 maj

Måndag: förberedelse för ...

TISDAG: väggarna kom och sattes på plats. Otroligt häftigt! Vi har ett hus! IsoTimber är som ett lego, bara sätta ihop och skruva fast. Oerhört smart, tätt och gediget. Bara 30 cm trä med luftspår - rent jämtlandsluft, sa mannen, som var med från Östersund och hjälpte killarna att sätta upp det.

Dessutom fick vi ett bud på gården, som vi accepterat. Vilken dag!

Fredag: nu är takstolarna på plats.

Satt på nya verandan i kvällssolen till kl 21. Underbart! Har aldrig bott med kvällssol så här förr.


Vecka 20  15 - 21 maj

Eländigt kallt. Massaker - en höna och 3 kycklingar döda i stora stallet. Tydligen ingen bra idé att ha dom där...

Flyttade tillbaka och en av hönorna, den som kar kvar i hönshuset, tog hand om dom moderlösa.

Storlommen tillbaka i Viksjön. Härlig fågel!

På torsdagen kom sommaren med besked - över 20°C.

Fredagen - första badet. Skönt! Nästan 30°C varmt - man är inte riktigt van.

Spekulanter på torsdagen och lördagen. Intresse finns.

Kläckt ut en kyckling mellan brösten. Det gick!


Vecka 19  8 - 14 maj

Nu händer det mycket. På måndagen las golvvärmen och på onsdagen gjöts plattan. Nu har vi en grund att stå på...

Lantmäteriet var på plats och satte ut gränsmarkeringar för nya fastigheten. Västra Vegred 2:14 kommer den att heta.

På torsdagen gjordes avloppet.

Vi har seriösa intressenter på gården redan före visning. Det känns bra.

Söndag: äntligen lite majkänsla: gök, näktergal, göktyta och ladusvala.

Flyttat 2 kullar kycklingar med mammor till stora stallet.


Vecka 18  1 - 7 maj

Vår - äntligen lite värme. Börjar ta ut innanfönstren.

1 maj kom lövsångaren.

2 maj kom svart-vit flugsnappare. Björkarna slår ut. Varmt och skönt soligt väder.

4 maj. Det börjar synas på byggplatsen hur huset ska se ut.

Nya kycklingar i omgångar.

Kallt som attan med frost på nätterna och snö i luften. Usch! Körsbärsblommen frös bort.

Stor flock av berg- och bofink och grönsiska. Hungriga.


Vecka 17  24 - 30 april

Tisdag: vi har fått 10 kycklingar i olika färger.

Onsdag: Dom gräver för grunden. Inget berg - vilken tur...

Brunnsborraren här för att se ut plats. Beställt. Det är något hela tiden.

Svarta hönan ligger på 8 ägg.

Fått hjälp med ansökan om jordbruksstöd på LS, knöligt eftersom vi styckar av nya tomten. Sista gången...

Malin har filmat Hedvig och jisses!!! vad hon ser fin ut. Tempo i tölten och med klart fina övriga gångarter.


Vecka 16  17 - 23 april

Flyttat lilla gula hönan till högra boxen. Hon fick aldrig vara i fred för dom andra.

En höna till ruvar. Ligger sen måndag kväll på 7 ägg. Nu ligger 4 hönor på totalt 33 ägg.

Byggmöte på onsdagen. Snart igång.

Torsdag: nu ligger höna nr 5 på ägg - 7 stycken.

Markritningen klar - nu finns inga hinder för start på bygget.


Vecka 15  10 - 16 april

Måndag:  Äntligen startbesked!

Nu kan bygget komma igång på allvar. Spännande.

Lilla gula hönan ligger på 8 ägg. Hon är inte helt stabil på ägghögen, så vi får väl se vad som händer.

Sålt 1+3 höns.

Fredag: nästan 1 dm snö. Usch!!

En höna ligger på 7 ägg.


Vecka 14  3 - 9 april

Måndag: idag kom sädesärlan, mycket tidigare än normalt. Vårstjärnorna blommar och första påskliljan har slagit ut, liksom vårlök och luktviol.

Tisdag: äntligen ruvning! En gul höna ligger på 11 ägg i hästhon i högra boxen.

Vår med rödhakar, taltrast och rödvingetrastar. Härligt!

Lämnade in k-ritning till kommunen på onsdagen. Nu väntar vi på startbesked. Byråkratin är massiv.

Ev. spekulanter på gården på söndagen.


Vecka 13  27 mars - 2 april

Vårtemperaturer äntligen!

Tisdag och gården ligger till salu på Hemnet. Det börjar kännas som verklighet, det här mer att flyta till nytt hus. Lite sorgligt att lämna denna underbara gård, en pärla, som vi älskar. Men hästperioden är över...

Och så lite snöblask i mitten av veckan.

Lördag och första rödvingetrasten i typiskt trastväder, lite grått och disigt. Även första taltrasten.


Vecka 12  20 - 26 mars

Vårdagjämning. Blötsnö på morgonen och lite rått i luften.

Huset och uthuset utmärkt där det ska vara. Energiberäkningen inlämnad. Försäkringen betald. Nu återstår konstruktionsritningar, sen kan vi få igångsättningstillstånd.

Det börjar bli vårtemperaturer, men det blåser mycket.

Fredag bjöd på första rödhaken. Underbart!


Vecka 11  13 - 19 mars

Färdigställandeförsäkring - skitdumt och jag måste ha det. Byråkrati!

Starar och bofinkar har anlänt.

Mäklare och fotograf här - nu börjar det kännas verkligt med blandade känslor. Ska vi verkligen flytta härifrån?

Konstruktionsritningar börjar bli klara och energiberäkning beställd. Det tar sig!

Tysslingen med över 3.400 sångsvanar på lördagen. Jättefint - det får bli en ny vårtradition.

Några härliga vårdagar denna vecka.


Vecka 10  6 - 12 mars

Möte om den tekniska delen av huset. En del kompletteringar behövs.

Tisdag och åter en massa snö.

Killarna jobbar på tomten och har flyttat alla massor efter vägbygget. Mängder blir det....

Lördag - första soliga och härliga vårdagen. Tömde fågelholkar.

På kvällen tutade sångsvanar i Järveln och kattugglor hoade till en fantastisk fullmåne med färgad ring runt. Magiskt!


Vecka 9  27 februari - 5 mars

På måndagen flög första grågåsen över Lerbo och på kvällen tutade sångsvanar. Vår!

Onsdag: första lärkan flög över dalen. Härligt!

Och så snö igen... men som tur är töade det mesta. Siskorna sisar. Kattugglan hoar. Grävlingen har vaknat.

Lördag - för första gången sedan hösten 2003 finns det inga hästar på gården. Men dom kommer tillbaka i maj.

Söndag och en ensam trana hojtar i dalen. Känner sig väl ensam.... Kalla östvindar.


Vecka 8  20 - 26 februari

I Sthlm på måndagen och hämtade inropade stolar. Såg 6 sångsvanar vid Åkers kyrka i vårsolen.

Men på tisdagen kom en massa snö. Så småningom +-grader igen och sedan is...

Några soliga dagar med årsrekord i solpanelerna i alla fall. Talgoxarna filar - dom tycks tro på våren.

Den här veckan har dom börjat med vägen till vårt nya hus - lite tidigare än vad det var tänkt. Det går fort.

Helgen och storrenovering av huset: kökstaket, spiskåpan och alla dörrar mm. nymålade. Tack Karin! 


Vecka 7  13 - 19 februari

Solen skiner och på tisdagen började trädkryparen få vårkänslor och sjöng en truddelutt.

Större hackspetten trummar i eken och solen värmer.

På tisdagen var vi i Oxelösund och besökte Jimmy, som ska göra våra fönster. Imponerande! Riktigt gediget hantverk med fantastisk finish och stor precision. Superfina! Och inte mycket dyrare än industrifönster. Se vidare under Nya huset. Härmed beställt!


Vecka 6  6 - 12 februari

Vi har fått bygglov! Nu är tanken att vi bygger vägen till tomten i mars, gjuter grunden i april, reser ytterväggarna i Isotimber i maj och bygger klart under sommaren. Inflyttning den 1 september om allt flyter som det ska.

Spännande!


Vecka 5  30 januari - 5 februari

Bygglov, banken, lantmäteri, offerter. Det är mycket med husbygget, men det går långsamt framåt och om allt går i lås flyttar vi in i nya huset den 1 september. Det betyder:

GÅRDEN ÄR TILL SALU.

En underbar gård i södersluttningen av en dal med ca 7 ha öppen mark och 8 ha skog. Sommar- och vinterhagar väl stängslade samt hömarker. Just nu är det mest lösdrift i stallarna, men det går att göra 10 boxar om man vill. Massor av fruktträd, gäststuga och växthus. 60 solpaneler, 3 kakelugnar + en rörspis ger en mycket låg energikostnad. Det finns många bilder på hemsidan.

Vi har trivts jättebra här, men nu är hästuppfödningstiden över - vi har bara en unghäst kvar -  och vi behöver ett “pensionärsbo”, arbetsnamn Lilla Vegred.


Vecka 4  23 - 29 januari

Nu har vi bytt taket på hall/toa-utbyggnaden. Det läckte inte in vatten, som vi trodde, så frågan om varför det blir så kallt därute kvarstår. Vi får väl se om det blir bättre. 

Vårväder med några plus på dagen och några minus på natten.

Det knakar i Märtas bakknä på kvällarna, men när vi är ute i skogen på dagen är hon pigg som en mört och helt oberörd.

Talgoxarna vårsjunger.


Vecka 3  16 - 22 januari

Vi får in offerter på nya husbygget och man kan inte säga att det är billigt precis. Valet är mellan billigt av en kvalitet och utförande vi egentligen inte vill ha, eller det vi vill ha: en Isotimberhus (gediget trä) med fina specialgjorda fönster och vackra detaljer. Men då kostar det...

Onsdagen och +7°C. Konstig vinter, men isen - och snön - försvinner och idag känns det nästan som lite vår.


Vecka 2  9 - 15 januari

Plusgrader.. Isvinter - den värsta sortens vinter. Det är bättre att snön ligger kvar till våren. Vår backe blir glashal.

Nötväckorna hojtar.

Onsdag och storm med blötsnö.

Några soliga dagar i veckan och då märker man att ljuset är på väg tillbaka.


Vecka 1  1 - 8 januari

Veckan började med +10°C och närmast vårlikt marsväder, men...

på tisdagen kom vintern med 15 cm snö och nordliga vindar. Nu är vi rejält insnöade.

Den 5 januari dog min pappa Sven. Han var född i september 1919 och blev 97 år. En alltid positiv, glad och god man, som var så nöjd med sitt liv, har slutat sina dagar. Han måste ha varit född under en sällsynt lycklig stjärna. Generös på alla sätt, intresserad av sin samtid intill sista dagen och glad över sitt långa liv.

Sorgen är tung, men vi minns honom med värme, glädje och stor tacksamhet.

Vila i frid, pappa. 

-21.5°C på fredagsmorgonen. Kallt i huset eftersom taket i hall/toa inte håller tätt, utan släpper in kyla. Byggare beställda. På lördagsmorgonen hade 4 ägg frusit och spruckit i hönshuset. Har aldrig skalat frusna ägg förr, men det gick.