Hänt i veckan 2016

 

En sammanfattning av året 2016.

Först det sorgliga:

Nadja har lämnat oss. Hon blev 12 år och tog bara slut. Men hon fick en bra sista sommar med bad och promenader i sin egen takt och så långt hon ville. En oerhört go och rar hund, som trivdes med allt och speciellt Märta, hennes egen bästisvästis. Nadja älskade kattungarna och hon ville kolla alla nyfödda föl. I sin krafts dagar grävde hon efter sork så jordkokorna yrde och det hände att hon fick tag i nån då och då. Den slöks. Hon tog även råttor, men dom fick hon inte äta. Nadja älskade att bada och njöt varje sommar av härliga simturen, även om pälsen inte riktigt klarade det de sista åren. En äkta golden med stort varmt hjärta. Jag tror att hon fick ett mycket bra hundliv. Hon ligger begravd tillsammans med Lilla My i sommarhagen och vi minns henne med stor värme.

Även Garún har slutat sina dagar i år. Hon blev 22 år. Hon fick 4 föl hos oss. Garún var mycket speciell. En rar häst, som gav tydliga signaler och som kom en nära när man lärt känna henne. Totalt i sitt liv fick hon 11 föl varav en godkänd hingst. Vår Muminmamma. Sista året var benen lite slut och hon ville inte bli verkad. Hon fick en sista bra sommar med ett äldre sto som sällskap. Garún ligger också begravd i sommarhagen.

Och så det positiva:

Vi har sålt vackra Frigga till My Ölin i Vintrosa och det känns mycket bra. Det var inte ett lätt beslut, men eftersom vi ska avveckla var det bara att släppa taget när rätt köpare hörde av sig. Frigga har det jättebra och jag har varit med och tittat på träning. Kanske visas hon under 2017. Hoppas...

Nu har vi bara Hedvig kvar. Hon finns hos Malin och utvecklas bra. En go och rar häst som sin mor, men mer lättillgänglig. En lyckad kombination med Feykir från Knutshyttan och Garún.

Det går bra för Krumelur, som tävlar Msv B. Men Koriander är borta - fick en hälta som inte ville ge sig. Kewarra tävlar relativt sällan, men det går bra. Vi har koll på alla våra “ungar” - det känns bra.

Tre inackorderingar i stallet håller gården levande. Vi glädjs att ha Hagrid, vårt sista föl och nu 4 år, här hemma och att se honom utvecklas till fin ridhäst, som tycker allt är kul.

Nu har vi alltså bara en hund på gården - lilla Märta. Hon har klarat bra att bli ensamhund, men sover mer i mattes säng och kräver långa promenader. Vi trodde nog inte att det skulle gå så bra, men hon har ju 4 katter som sällskap. Numer vågar hon till och med leka med Plupp. Märta har fyllt 10 år.

Vi har på årets sista dag 23 höns varav 7 är tuppar, 13 vuxna hönor och 3 halvstora unghönor. Dom värper även nu på vintern, men eftersom årets sista dag hade +11°C, så har dom kanske vårkänslor...

Trädgårdsåret har varit gott med massor av äpplen och plommon. Aischa och Tour de Malakoff utmärkte sig - och så Helenae förståss.. Mycket svarta vinbär. Potatis odlades i halm i år och det gick bra.

Och så till sist - årets stora händelse: bröllopet i mitten av juli mellan min systerdotter Lia och hennes Brett. Det var verkligen ett bröllop, det!!! Morfar Sven, 96, var med och uppskattade det mycket. Brudparet var ljuvligt, vädret perfekt och festen oerhört lyckad. Synd bara att dom bor i Australien.

Klara, min andra systerdotter, fick praktikplats på UD och vi var så stolta och förtjusta.

Vi har bestämt att sälja gården nästa år och ritar på hus på avstyckad tomt. Vi har bott här sedan 2003 och vill stanna i bygden. Ett nytt äventyr väntar...



Vecka 52  26 - 31 december

En blåsig vecka och vi får väl döpa nybygget till Blåshålet, för där friskar verkligen västan i. Myggfritt....

Annars en mycket varm vecka med upp till +8°C. Hönsen värper som om det var vår.


Vecka 51  19 - 25 december

Den 19 blommade några enstaka tibastblommor. Den 20 +7°C. Ur led är tiden. Snön och, som tur är, isen har tinat bort. Gräsligt halt förra veckan.

En grön jul i år, helt utan snö och is och så varm att man inte behöver vantar.

Kattugglan hoar och talgoxarna prövar stämbanden.

Julafton som förra året på pappa Svens äldreboende med sedvanligt julbord och julklappar.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.


Vecka 50  12 - 18 december

Vi tar bort staket ur “gubbahagen”. Dels ska det avverkas skog bakom, dels har det bytts arrendator, som vill ha hagen själv. Synd, den har varit bra och omtyckt av hästarna. Hagrid föddes där. Förändringar...

Vi tror att taket över ´hallen/toan läcker. Det blir svinkallt därinne då temperaturen faller och nu ser jag några små fuktfläckar i innertaket, som dessutom spricker. Byggare beställda till början av nästa år - det måste åtgärdas!

Luciamorgon i Ullas lagård - mysigt.


Vecka 49  5 - 11 december

En vecka, som började med kladdigt, en natt med glansis, rekordvärme (+10°) och slutar med snö.

Vi diskuterar hus och förfasas över kostnader. Upp till 7 rådjur på tomten - rekord faktiskt.

På söndagsnatten vid 22-tiden tutade sångsvan i dalen. Följdes av en kall natt med -9°C på morgonen.


Vecka 48  28 november - 4 december

Lite kallt igen. Skönt - inga skitiga tassar.

Vi ritar vidare på hus och har träffat nya byggare, som verkar positiva till våra planer. Det nya förslaget är ca 100 kvadrat mot det tidigare 150. Med en bara planlösning och rymd upp till nock i vardagsrummet räcker det faktiskt för oss två. Men än är det en bit kvar innan vi känner att processen har fått riktig skjuts.

Äpplena i träden uppätna och sidensvansarna har dragit vidare.

Pyttelite snö på marken.


Vecka 47  21 - 27 november

Efter möte med byggarna inser vi att vårt drömhus nog blir dyrare än vi kan klara av. Nu blir det ett liknande, men betydligt mindre. Ett litet pensionärsbo. Kanske tryggt typhus - man vet vad man får och vad det kostar. Det lustiga är, att detta typhus är lika brett som vårt tidigare och har exakt samma mått på det utbyggda vardagsrummet. Så det är inte så mycket som måste ändras på bygglovet. Vi minskar även våra uthus.

Duvhök i hönsgården. Fortfarande varmt och grått, vilket betyder skitiga tassar.

Märta får penicillin pga urinvägsinfektion sedan torsdagen.


Vecka 46  14 - 20 november

Fortfarande grått något så förfärligt. Plusgrader, så snön försvinner. En stor sidensvansflock och en mindre. Den mindre ser vi oftare i äppelträdet. Bra år för dom med alla äpplen.

Fredag: Så har vi då äntligen lämnat in bygglov på nya huset och bodar. Processen är igång....


Vecka 45  7 - 13 november

Vinter med snö. Några minusgrader på dagen och lite kallare på natten. Matar fåglarna.

Presidentval med en förfärligt resultat. Man undrar vad som ska ske i världen med dessa strömningar.

Stickar vantar till nästan hela släkten.

Nya-hus-planerna kommer allt längre och förhoppningsvis lämnar vi in bygglovshandlingar nästa vecka. Kul!

Sidensvansar äter äpplen i Åkeröträdet utanför fönstret. Samsas med koltrastar och enstaka björktrastar.


Vecka 44 31 oktober - 6 november

Det är ett ollon- och bladår i år för ekarna. Antingen har dom mått bra av vädret eller så planeras för överlevnad.

Kor fortfarande ute på bete - måste vara rekord. 1 november!

Onsdag och första snöflingorna.


Vecka 43  24 - 30 oktober

På måndagen blev det klart att vi får dra väg över bygdegårdens parkering, så nu ska bygglov och ansökan om avlopp in till kommunen. Nu kan vi bygga, men på en ny tomt. Får bättre trädgård, solpanelläge och mer ostört. Och grannar som är positiva till våra planer. NIMBY gäller tydligen även här.

Bytt till vinterdäck.

Klara är hemma på studielov.

Med Inger i Karlstad på Sandgrund och tittade på Lars Lerins tavlor. Imponerande.


Vecka 42  17 - 23 oktober

Grått grått sedan den 7. Men även lite regn och det behövs. Vår grävda brunn har ca 1 m lägre vattennivå än vanligt.

Minst 30 min promenad i skogen med Märta varje dag.

Den här veckan har vi börjat elda i kakelugnarna - inte direkt nödvändigt, men mysigt. Hängt upp fågelautomaterna sedan jag upptäckte att talgoxarna flyger in i hönsgården. Nu får dom samma blandning.

Pilturs farfar Þeyr frá Prestsbae är såld till Sverige. Man blir nästan sugen på att skaffa ett sto igen....


Vecka 41  10 - 16 oktober

Kickis hästar går i sommarhagen och folk har kvigor på grönbete fortfarande. Rekordsent på året. Och det växer!

Det börjar dock kännas som höst och även om det är förvånansvärt varmt i huset så är det dags för innanfönster. På fredagen satte vi in dom. Senare än vanligt. Förhoppningsvis för sista gången.

Mulet, men inget efterlängtat regn på flera månader.


Vecka 40  3 - 9 oktober

Har varit och hälsat på hos Frigga och sett My rida för Frida Lindström på Fors gård. Det var mycket trevligt och Frigga var så fin. Kanske visning i vår? Det vore kanon!

Besökt Inger i Linde och fått smaka på äppeljuicen från våra äpplen. Gott! Tack för trevliga dagar i Bergslagen.

Arkitekt Gunnar och vi visade blivande grannarna hur vi tänkt bygga på tomten. Man kan väl inte säga att det mottogs så positivt precis. Inte trevligt.

Ryggskott.


Vecka 39  26 september - 2 oktober

Tisdagen och möte med arkitekt Gunnar och byggare Juha. Kändes mycket bra, men dom vill flytta huset en del. Vi kan inte ha solfångare på taket, utan får göra en separat lösning. Det ger en möjlighet att göra ett mindre brant tak. Tegel eller sedum - det är frågan..

Första rejäla blåsten (inte storm) på torsdagen. Vi eldar lite, men väntar med innanfönster.

Trodde duvhöken försvunnit, men icke.. Tog en fin ungtupp den här gången.


Vecka 38  19 - 25 september

SVEN 97 ÅR PÅ TISDAGEN. HURRA HURRA HURRA.

Ritningarna på nya huset klara. Det ser jättefint ut!!

Äntligen: efter 2 års väntan kom bidragen för våra solpaneler. Den som väntar på nåt gott...


Vecka 37  12 - 18 september

Det har varit +26° den här veckan. Badade på tisdagen, men vattnet blommar lite, så det blir nog sista gången.

Inger hämtade 85 kg äpplen till mustning och vi kan säkert samla lika mycket till. Fick 6 liter lingon, som syltats. Tack!

Sista Viktoria-plommonen uppätna. Kokat tomater och squash. Vi rustar oss för vintern.

Besökt nya tomten på udda tider: solnedgång åt väster och månblänk i Jerveln åt öster - fint!

Vi har varit och hälsat på Hedvig. Hon har utvecklats till en underbar häst, snäll och rar med mjuka gångarter. 

Fått vårt okända äppelträd bestämt till ett Södermanlandsäpple. Vårt godaste, som ska med till nya stället.

Duvhök - fan! Nu får hönsen vara instängda ett tag.

3 kycklingar på torsdagen och 5 på söndagen (3 överlevde).


Vecka 36  5 - 11 september

Tuppår i år. Just nu har vi 15 hönor och 12 tuppar (tror jag..)

Märta löper sedan nån vecka. Har ont i en tass, så det blir kortare promenader.

Men vi badar fortfarande. Sommarvarmt.

Massor av egna bönor.

Surströmmingsfest med pappa Sven på Vegred på lördagen.


Vecka 35  29 augusti - 4 september

Garún har fått sluta sina dagar. Hon ligger begravd i sommarhagen.

Även Nadja och Mysing, som blev överkörd i vintras, har fått en grav.

Vi går långa promenader med Märta. Uppskattat och nyttigt även för oss. Vilka fina stigar vi hittar i Vrå-skogen!

Badade den 1.9. Rätt kallt. Sålt 1 tupp och 6 hönor.


Vecka 34  22 - 28 augusti

Tisdagen den 23 augusti, en sorgens dag. Nadja har fått sluta sina dagar. Hon var född den 1.7 2004 och blev 12 år. En go hund, glad i människor och vatten. Jag tror vi gav henne ett gott liv. Hon kommer att begravas på gården i hagen där hon jagat sork så kokorna yrde. I sin krafts dagar grävde hon med båda framtassarna samtidigt och bet sig fram i sorkgångarna så att hela munnen var full med jord.

Torsdag. En gul höna ligger på 5 ägg.

Helgen: en till gul höna ruvar på 7 ägg.


Vecka 33  15 - 21 augusti

Ritningen på nya huset börjar bli klar och förhoppningsvis lämnar vi in bygglov inom en månad. Tanken är att stycka av en tomt och så sälja gården nästa år. Just nu har vi bara 2 hästar kvar - Garún hemma och Hedvig hos Malin. Det är dags att göra en förändring i livet.

Hedvig börjar bli klar för försäljning. Hon är stor, ca 1.42 och en riktigt vacker 5-gångare med väl separerade gångarter redan. En trevlig tjej. Hoppas vi hittar en bra ny ägare till henne, vår sista unghäst. Ny bild på hennes sida.

Plommonen på Experimentalfältets sviskon är klara och jag njuter. Kanske det plommon, eller snarare sviskon, jag gillar bäst. Kopparhönan fick 3 kycklingar på fredagen.


Vecka 32  8 - 14 augusti

Det känns som höst. Blåsigt och inte speciellt varmt. En månad för tidigt!

Eftersom det blåser finns det inga flugor, så tanterna får dygnet-runt-bete en tid, inte bara populärt..

Vi har haft ”hjälp-gubbe” här, som röjt nässlor, sly mm mm. Det är riktigt fint!


Vecka 31  1 - 7 augusti

Första veckan i augusti - och det är kallare och känns lite höst i luften.

Tanterna går i stora hagen på nätterna och är inne i lösdriften på dagarna.

Torsdag och kvigorna har åkt hem. Lite synd - dom hade gärna fått stanna lite till. Jag hoppas vi får nya nästa sommar.

Fortfarande röda vinbär att plocka.


Vecka 30  25 - 31 juli

Veckan började varmt, men så småningom kom kallfronten så det blev ”bara” +25°C.

Vi vill ha regn! Dom småskvättar som kommer förslår inte.

Kopparhönan ligger på 9 ägg sen den 30.

Det går bra för Krumelur med nya ryttaren - vunnit en MsvB. Grattis Ella!!


Vecka 29  18 - 24 juli

Vår stackars spräckliga höna har inte haft tur den här gången heller: den här gången har någon annan höna hackat sönder alla äggen.... Ska hon aldrig få ut en kull. Det sket sig även förra gången.

Plockat 6 liter från en svartvinbärsbuske. Resten får nog vara..

Riktigt varmt i slutet av veckan, + 30° C.

Krusbärspaj - ett sommarmåste.


Vecka 28  11 - 17 juli

Ladusvalan har fått ut 3 ungar i år. Dom sitter på bjälkarna på logen. Skatan har ungar i äppelträdet precis utanför fönstret.

Gula hönan strulade till den här kullen också. Hon lämnade ägghögen med bara 2 kycklingar.

Den spräckliga ligger på 11 ägg sedan den 14.7.

Nathalia och Brett gifte sig på lördagen. Så gulliga ihop! Bara ett fel - varför ska dom bo i Australien?

Men ett underbart och roligt bröllop var det. Familjerna Lindvall och Crabtree hade skapat en succé på alla sätt..


Vecka 27  4 - 10 juli

Halva veckan i Visby - riktigt trevligt. Sen bad med hundar mellan regnskurarna. Vanligt svenskt sommarväder med andra ord. En av rödvinbärsbuskarna mogen och massor av bär - och jag som har kvar från i fjol i frysen..

Skörden torr och plastad på våra fält. Det är grannen, som tar den. 20 av fjolårets balar tingade. Bra!


Vecka 26  27 juni - 3 juli

1 juli kläckte hönan, som låg på 15 ägg. Hon har knappt täckt äggen, eftersom hon är relativt liten, men hela 14 kycklingar fick hon. Alla verkar må bra, i alla fall så här i starten.

Alla rosor blommar, speciellt Tour de Malakoff är fantastisk i år - stora rosor!!

Söndag och Gotland för Gudrun. Carl håller ställningarna på gården.


Vecka 25  20 - 26 juni

Natten mellan måndag och tisdag är årets kortaste, dessutom med fullmåne i natt, så mörkt blir det knappast alls. Sen vänder det... inte så kul.

Måndag; 7 nya kycklingar.

Nu är mina göktyteungar märkta. 9 stycken var dom - jättefina.

Het avslutning på veckan, följt av betydligt kallare väder.


Vecka 24  13 - 19 juni

På onsdagen kom äntligen regnet. Det är så torrt i markerna och vi är lite oroliga för vattentillgången.

Fredag: Nu är Frigga såld till My Ölin i Vintrosa. Tanken är att hon ska visas nästa år och sedan gå i avel så småningom. Lycka till med fina Frigga, My! Ny bild på Friggas sida.

Nu har vi bara Hedvig och Garún kvar. Snart är vår hästtid slut och vi skissar på ett nytt hus på egen mark för att så småningom sälja gården och stycka av det nya. Det kan bli bra.

Badat i min barndoms sjö Mälaren - i regn.. Nostalgitripp.


Vecka 23  6 - 12 juni

Frigga är tingad och det känns som en kanonbra köpare. Hon får det bra och blir förhoppningsvis visad nästa vår.

Konstig juni - ömsom varm, ömsom jättekall. Och torr.

Rosorna börjar slå ut; först Aicha och Jens Munk, sedan Hurdal och Wasagaming. Och så den gamla rosen från Enhörna förstås, den är alltid tidig. Även mina älskade blå irisar blommar. Har sett en bred trollslända, en hane.

Och göktytans ägg har kläckt.


Vecka 22  30 maj - 5 juni

Tisdag: vi har fått 8 nya kycklingar, sex gula och två randiga, kopparröda hönan är mamma. Hennes första kull och hon kan.

Badat flera gånger och Nadja simmar riktigt bra.

Nya bilder på Hagrids sida - Kicki rider.

En göktyte-häckning konstaterad med 9 ägg i en av de nyuppsatta holkarna. Spännande!


Vecka 21  23 - 29 maj

Årets första bad i början av veckan. Nadja simmade och Märta var i ända till halsen. Jag doppade mig 2 ggr - riktigt skönt.

Vi har haft en fantastisk äppelblomning i år och mer gullvivor än vi brukar ha.

Har ont i en fot - inte alls kul.

I slutet av veckan kom äntligen regn - det är torrt i markerna.


Vecka 20  16 - 22 maj

Fyra nya kycklingar, tre överlevde kläckningen.

Äppelträden blommar som aldrig förr - oerhört vackert.

Vita hönan bröt sin ruvning tyvärr.

Tre göktyte-ägg i en av de nyuppsatta holkarna och talgoxungar i en annan.  Spännande!

Söndag: vi har blivit med kor. Så här gick det till: en granne en bit bort hade kvigor i en hage och dom rymde hem till oss. Det vara bara att installera dom i hagen och hämta 2 sin-kor som lugnande sällskap. Nu går 8 nötter och betar här.


Vecka 19  9 - 15 maj

Grönt!! Men så småningom i veckan kallt.

Vi har fått 10 nya kycklingar i två flockar. Den ena hönan är bättre mamma och tar över jobbet mest hela tiden.

Frigga är ute till försäljning. Aldrig har det känts så svårt att sälja en unghäst - hon är min! Nya bilder på hennes sida.

Päronträden blommar, äppelträden börjar slå ut, förutom Säfstaholm, som redan blommar. Plommonträden verkar nästan ha blommat över och vi ser inga bin (!).

2 ladusvalor har kommit och törnsångare och näktergal.

Mycket gullvivor i år.


Vecka 18  2 - 8 maj

Den här veckan kom våren på allvar. På måndagen började jag ta ut innanfönstren.

Björkarna börjar slå ut ordentligt.

Gräset växer som aldrig tidigare så här års. Vi kan konstatera att hönsen spridit violer, gullvivor och nässlor på gräsmattan.

En del rosor har farit illa.


Vecka 17  25 april - 1 maj

Just nu lutar det åt att vi säljer gården nästa år och bygger oss ett ”undantag” på en avstyckat tomt. Vi får väl se...

Luktviolerna har blivit fler tack vare hönsen och blommar ljuvligt - gillar violdoft.

Men det har blivit kallt igen. På tordagen SNÖ!!!!

Men på lördagen kom svart-vita flugsnapparen och på söndagen vårvärmen.


Vecka 16  18 - 24 april

Tisdag: gula hönan ligger på 5 ägg.

Onsdag: idag kom trädpiplärkan.

Torsdag: lilla gula hönan ligger på 5 ägg.

Försökte tömma göktyteholkarna, men för sent. De var redan bebodda av mes och jag hade inte hjärta att slänga ut dom. Köpt 3 nya göktyteholkar istället..

Fredag morgon: första göktytan och första björken utslagen, en liten i pojkhagen.

Vi har fått info från Piltur och allt är jättebra. Nya bilder kommer på hans sida.


Vecka 15  11- 17 april

Vårlökarna blommar överdådigt. Måndag och tisdag underbara vårdagar, även om nätterna är frostiga.

Tömt fågelholkarna. En med bålgeting i. Mycket hästhår i redena - kul med Garúns vita hår.

Onsdag: nu är vår avelstid på gården över. Idag for vår sista unghäst Hedvig till Malin för inridning och förhoppningsvis försäljning. Vi har även bestämt att fina Frigga, som är på träning hos Malin, ska säljas. 

Men Hagrid kommer snart hem - vår uppfödning som Kicki äger och som bor här. Han är också på ”skolning”.

Just nu har vi bara de två gamla tanterna Garún och Brunka hemma.


Vecka 14  4 - 10 april

Tisdag: sädesärlan har kommit, liksom ringduva, skogsduva, taltrastar mm. Det är nog vår...

Vi funderar på tiden efter gården och planerar och planerar... Men det är några år dit, men rätt kul att planera.


Vecka 13  28 - 3 april

Måndag: en skön vårdag och första rödhaken har anlänt.

Vi har sålt 1 tupp och 5 hönor. Och räven tog lilla tuppen och en höna.. Nu har vi 1+9 och 5 kycklingar.

På tisdagen for Hagrid på utbildning - Hedvig saknar honom och har tråkigt.

Onsdag och mer rävbesök: nu har vi 1+8. Bara 3 kycklingar kvar - de andra hittade inte in i huset och frös ihjäl. Skit!

Vi har gjort om i kycklingboxen - tagit ut all kutterspån, lagt in en stor bastmatta och bara halm. Betydligt bättre.


Vecka 12  21 - 27 mars

Räven har tagit stora tuppen, 2 yngre tuppar och 3 hönor under senaste veckorna. Nu har vi 3 tuppar och 14 hönor kvar. 3 hönor har vi sålt och efter helgen åker 1+5. 

Krumelur och hans nya ryttare Ella har vunnit en L A igen och därmed kvalat till Msv B. Under meetingen i söndags tog han 3 placeringar i lika många klasser. Kanon och grattis!!

Våren avancerar: inte bara tranor, gäss och vipor. Första bofinken på långfredagen och koltrasten och staren sjunger. En häger flög förbi. Klosterliljorna och tibasten blommar och en förskrämd fjäril har skådats. Krokus och påskliljor sticker upp, men i år är påsken maxat tidig och det blir ingen blomning i backen till påsk i år.

3 kycklingar på söndagen.


Vecka 11  14 - 20 mars

Väntar på våren.

Tisdag: verkade stona och skodde Hagrid.

Fredag: första fästingen, i år på Plupp.

Stora flockar av sångsvan, gäss och tofsvipor på fälten nära St. Malms kyrka. Vår på gång!


Vecka 10  7 - 13 mars

Usch, vinter med snö igen. Vi har en räv, som börjar decimera vår hönsflock. inte kul!

2 hönor ligger på 4+4 ägg.

Onsdag: vårkänsla i vädret. Gulsparv och grönfink sjöng på morgonen. Första tranan flög över och vi hörde en lärka på flytt.

Öppnat Gubbahagen, uppskattat.

Krumelur har vunnit en regional LA - nu är han på gång med nästa ryttare, denna gång Ella Sjödahl. Grattis!!


Vecka 9  29 februari - 6 mars

Vi har varit och tittat på Frigga hos Malin och hon utvecklas otroligt bra, stor och vacker och med riktigt bra gångarter. Tanken är att hon ska visas i år - eller säljas? Nya bilder på hennes sida.

Våra hönor gömmer ägg på omöjliga ställen - hittar högar. 

Våra unga hönor sköter inte ruvningen, så än har vi inte fått kycklingar.

Sålt 3 hönor födda 2015. Och 5 är tingade för leverans i påsk.


Vecka 8  22 - 28 februari

Allt gått jättebra med de nya hästarna. En flock på fyra är bättre än en på två. Lugnt och harmoniskt.

Trumpetande sångsvan över dalen på måndagen och vi fikade för första gången på terrassen på onsdagen. Lite vårkänsla.

Krumelur börjar klättra i klasserna med sin nya ryttare Ella. Nu har de debuterat i LA med 4 fel och en fjärdeplacering. Grattis!


Vecka 7  15 - 21 februari

Vi drunknar i ägg. Idag onsdag fick vi 12 ägg på 18 hönor. Inget tilläggsljus, men dom går ute. Två ruvar på fyra ägg var.

Fredag: två sångsvanar flög trumpetande i dalen.

Lördag: nu har vi flock igen, dvs fyra hästar. HAGRID, som föddes här 2012, har flyttat hit tillsammans med sin sällskapsdam Brunka. Han har blivit så vacker! Hästarna kände varandra sen tidigare, för de har gått i beteshagar intill varandra hela sommaren, så det var helt problemfritt att släppa ihop dom. Idag snöyra och inget fotoväder, men bilder kommer.


Vecka 6  8 - 14 februari

Ömsom vårkänslor, ömsom vinterdito. Hönsen går tveksamt ut i snön.

Frigga har lagt sig själv i pass, så vi vet (vilket vi visste tidigare pga genetiken) att hon är 5-gångare.


Vecka 5  1 - 7 februari

Konstig vinter. Barmark och mycket blåst.

Ryggskott igen...

Fredag: 2 hönor ligger på en gemensam ägghög. La till några ägg på lördagen.

Lite snö på marken, men ingen direkt sträng vinter, bara någon minusgrad.

Söndag: årets första gås flög över dalen. Föraning om vår med +8°C.


Vecka 4  25 - 31 januari

Pappa Sven, 96, flyttade tillbaka hem efter att ha legat på sjukhuset i mer tre veckor. Skönt!

På tisdagen tö, +6°C. Vi släppte ut hönsen för första gången på länge och OJ! vad det var populärt. Att hitta en gräsplätt att sprätta på är annat än att sprätta i halmen inomhus.

Varm vecka med upp till +8°C. All snö och is borta nu. Tibasten har blommor igen.

Talgoxar, blåmesar och nötveckor sjunger som om det var vår.

Jag har nu 20 hönor och 7 tuppar. Skulle behöva sälja av inför sommaren och alla nya kycklingar.


Vecka 3  18 - 24 januari

Torsdagen och den större hackspetten trummade för första gången i år. Blåmesen sjunger lite.

Kallt och vinter.

Hundarna fick andra dosen skabbmedel den 21. Inte sett skabbräven på länge. Den kanske inte klarat kylan.


Vecka 2  11 - 17 januari

Nästan lite tö på måndagen. Och så en rejäl köldknäpp i slutet av vecka. -19,3°C. Burr!! Eldar i köksspisen för första gången på flera år. Bra drag, men osigt då åravis med gojs bränns av. Skön värme.

Nu går det åt mycket ved.

6 rådjur på tomten. Dom gillar havre.


Vecka 1  4 - 10 januari

Kallt! -18°C som kallast och ca 15 cm snö denna vecka. Hönsen är instängda, men klarar det bra. Märta trivs.

Har börjat lägga ut havre till rådjuren och så är logporten öppen så dom kan få tag i hösilage där.

Halt på vägarna och prima sparkföre. Kallt i huset under köldknäppen, men nu är huset uppvärmt ordentligt och behagligt igen. Första besöket av snöplogningen denna vinter - det är rätt sent.


Vecka 0  1 - 3 januari

Nytt år och nysnö. Den 3 flög ca 30 sångsvanar i plog över dalen. -11.7°C på kvällen.

Alla katterna sover inne - nu är det vinter.