Vecka 52  24 - 30 december

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR


Vecka 51  17 - 23 december

Snö och lagom kallt - en vacker vit jul får vi i år.

Vi har 4 bofinkar på fågelmatningen. Hann dom inte flytta eller kommer dom här norrifrån, tro? Hörde att en granne har en flock med 25. Vackra domherrar lyser mot det vita.

Jag har varit lite seg med grimträningen av årets fölisar, men ambitionen att det skulle vara grimma-på före jul slog i alla fall in - nu kan dom båda två. Sista gången - vi ska inte betäcka något mer. Nu ska vi bara glädja oss åt dom vi har kvar och dom vi sålt och får härliga mail ifrån...


Vecka 50  10 - 16 december

Alla julklappar inhandlade och det som skulle skickas är skickat. Skönt!

Kallt som attan och till och med nötskrikorna söker sig till fågelbordet. Jag är generös med hackade nötter, havregryn och solrosfrön. Och äpplen.

Den bistra kylan har lättat i slutet av veckan - men +grader behövde det väl inte bli...

Kewarra såldes tillbaka till Sverige och då förlorade vi kontakten med henne - men nu har vi hittat familjen, som köpt henne. Så skönt! Hon finns i Lerum och verkar ha det prima. Nya ryttaren heter Chelsea Ling och vi kommer att följa er med största intresse. Nya bilder på en glad Kewarra på hennes sida.


Vecka 49  3 - 9 december

Lilla vita katten My har varit lite dålig, men fått extra omsorg i kökssoffan. Hon bor annars i stallet. Alla katter avmaskade. Jag tror att det var det som behövdes på My. Hon lever mest på möss.

Snö!! Vackert och vitt.

Märta har problem med ett bakben. Vet tror att det är begynnande artros, så nu medicineras hon. Inte så kul.

Geiri går som sällskap åt hingsten Grani på Gröna Gången och det går jättebra.

Vi har fortfarande stona på lösdrift. Speciellt Spes - född på Island - gillar det mycket. Men dom sover inne på nätterna.


Vecka 48  26 november - 2 december

Piltur är halt igen - kanske inte så konstigt med tanke på den hala leran. Han far runt för mycket, lillpojken. Den försvann på några dagar.

Dom första blöta snöflingorna kom på tisdagen, men blev snabbt bara vanligt vatten.

Onsdag och snön ligger kvar. Det blev snabbt ljusare - framförallt eftersom det även är fullmåne.

Torsdag - alla unghästar vaccinerade. En bra veterinär är guld värd - gick så lätt även med fölen. Grimtränar.

Första riktigt kalla natten -12° natten till söndag.


Vecka 47  19 - 25 november

Röskja och Frida var på kurs hos IA och på torsdagen såg vi tösen för första gången på 3 och ett halvt år - vi sålde henne i april 2009. Hon är så fin!!! Det var bara äkta stolt glädje och jag är så glad att Frida blev Röskjas matte. Tyvärr har det varit lite knöl med isfläckar och elichia, men nu börjar det lossna. Nya bilder på Röskjas sida.

På fredagen var på på Gröna Gången i Enköping och tittade på Geiri som rids in där, och Piltur som går i unghingstflock. Båda hade det bra och Geiri har blivit en cool ridhäst, redo för en liten paus inför våren då han förhoppningsvis säljs. Nya bilder på deras resp sida.


Vecka 46  12 - 18 november

Tisdag och fölungarna är chippade. Det gick smidigt och lätt.

Det är nästan sommarvarma nätter - i alla fall vårvarma. Nötskrikorna samlar ekollon, sidensvansarna äter äpplen och de första domherrarna har kommit. Satt upp fågelautomaterna. För 2 år sedan var det 2 dm snö så här års...

Och så börjar vi planera att inreda vinden. Just nu lutar det åt att vi blir kvar här så länge vi kan. Får väl låna ut betesmarkerna när vi inte har egna hästar kvar.


Vecka 45  5 - 11 november

En tung vecka med dödsfall i bekantskapskretsen. Min exsambo Börje Tomelius dog på onsdagen.

Första sidensvansflocken besökte ett äppelträd med frukt kvar. Bara ett tiotal fåglar, men ändå..

Och så har vi en skabbräv på tomten igen. Den valde att dö på logen i slutet av veckan. Jag har aldrig sett en så mörkt brun räv förut - nästan svart. Hundarna fann den först, så nu är det avskabbning  - igen...

Två lamm styckade och frysta. Nu har vi kött för flera år.


Vecka 44 29 oktober - 4 november

Vi har sett Hagrid dia sin mormor Spes. Va! Men han diar mamma också, så den killen tar för sig...

Och så är vi inne i november...

Lite kronhjort från senaste jakten hittade in i frysen. Härligt! Bytte en del mot prima hjortron - det bästa jag vet.

Lille Hagrid lite halt, men det visade sig bara vara en elak inkilad sten i hoven. Han var mycket tacksam för hjälpen, men några dagars hälta blev det.


Vecka 43  22 - 28 oktober

Älgko med kalv på tomten titt som tätt - dom äter gamla äpplen. Märta gör allt för att få bort dom - gårdshunden västgötaspetsen kan sin uppgift enligt rasstandarden. Lite läskigt, för älgkon blir irriterad och vänder.

Alla hästarna verkade på torsdagen. Garúns hälta var en hovböld - så skönt att det inte var något värre. Den satt djupt så den gick inte att skära ut. Får avvakta.

En vecka utan regn - skönt. Och härlig lagom kyla med hårt i backen och inga leriga tassar i slutet av veckan. Så här kan det gärna vara till slutet av mars.


Vecka 42  15 - 21 oktober

Veterinären hittar inga fel på Nadja - vi misstänkte hypothryroidism, dvs för lite hormon från sköldkörtel - inte ovanligt på äldre golden - men det har hon inte. Hon är pigg och alert och mår bra trots sin hud och sina öron.

Avmaskat alla hästar med Banminth på måndagen.

Nya Blupvärden har kommit och det var ömsom vin, ömsom vatten. Ketill och Frigga har stigit till 119 efter fader Divars fina bedrifter i år. Tack för det!

Nu börjar vi tröttna på regn, blöta och lera.


Vecka 41  8 - 14 oktober

Kul att återse de egna hästarna. Hedvig har blivit betydligt tamare och nu får man inte bara ta på henne - hon vill ha uppmärksamhet. Eftersom hösten är mild släppte vi ned dom på sommarbetet en vecka till.

Nadja har fått infektioner i hud och öron igen, så nu ska det undersökas ordentligt vad det är. Ny penicillinkur och örondroppar.

Första riktiga frostnatten, men fortfarande knott på kvällarna. Garun lite halt - hoppas det går över.


Vecka 40 1 - 7 oktober

Islandsresa hela veckan för att besöka avelsgårdar och Holar skoli. Resan ordnades av uppLeva och var fantastisk. Denna gång fick vi se norra delen av ön runt Skagafjördur och fina avelsgårdar som Flugumyri, Varmilaekur och Vatnsleysa med flera. Mycket imponerande! Tack Brita och alla trevliga, som var med. Ett speciellt tack till Inger, som jag delade rum med.


Vecka 39  24 - 30 september

En bitvis fin septembervecka. Hästarna har fortfarande lite gräs att äta, men vi stänger av det mesta av sommarhagen. Nu får dom nöja sig med hö.

Lördag och innanfönstren är på plats, inte tätade och klistrade, men uppsatta. Det blev direkt varmare i huset, men också mörkare. Nu ska dom sitta där tills i maj....

Vi drunknar i trattkantareller - har aldrig sett så mycket förr. Har svårt att låta bli att plocka.

Fantastiskt fina päron i år - stora och oskadade utan kryp. Äpplena är inte lika fina. Päron behöver uppenbarligen mycket regn medan äpplen behöver sol. Päron i ugn är inte så dumt.


Vecka 38  17 - 23 september

Alla våra sommarbeten har putsats och gödslats med flytande grissörja - det luktar landet...

Har fått veta att Kewarra är såld tillbaka till Sverige och att hon nu bor utanför Lerum. Hoppas få veta mer snart.

Vi har fått betena pustade - det behövdes verkligen. Dessutom har vi ”förpestat” trakten med svinskitsdoft. Det behövdes också och kom precis i tid innan det blev för blött att köra ut på fälten.

Några solpaneler blir det inte - det blir fler vindkraftsandelar istället. Se vidare bloggen.


Vecka 37  10 - 16 september

Krumelur har utmärkt sig - han kom 2.a i DM i Småland förra helgen. Annie blev slagen med 0.19 sekunder... Fantastiskt ekipage - tänk att ha den otroliga turen att hitta en sån ryttare och dessutom äger  hon vår uppfödning Koriander också! Mer resultat är att vänta.

Nu har vi halm hemma så vi säkert klarar oss flera år - 8 jättebalar. Och några stora höbalar.

Vi har vintrat in hästarna, dvs tagit över dom på gårdssidan. Kanske lite tidigt, men Spes har tjatat några dagar.

Skogen är full av svamp och jag har plockat mer svart trumpetsvamp än jag sett tidigare i livet. Kul som attan!!


Vecka 36  3 - 9 september

Härligt brittsommarväder. Vi har fyllt jord i en ny stor rabattlåda och flyttat olika klematisar, som klarat sig i krukor i 2 år - helt otroligt. Första vintern stod de i krukorna utan skydd, sedan i jord. 7 av 8 överlevde denna ohemula behandling!

En halv kalv i frysen - nu överlever vi vintern.

Vi räknar på vad det skulle kosta att sätta upp solceller för att producera egen el. Det är en lönsam affär, om man har pengar att investera - förutsatt att regeringen bibehåller investeringsbidraget. Läs mer på min blogg.

Nu har vi alla hästarna på andra sidan vägen. Där finns mat kvar och stona blev så glada att komma över.

Rapport från Belgien att Kewarra har det prima gladde oss. Hon bär familjens 8-åring med största försiktighet. Kul!!


Vecka 35  27 augusti - 2 september

Första trattkantarellerna plockade - det är tidigt.

Tora har fått sluta sina dagar. Den nervskada, som hon tydligen föddes med och som först bara syntes som en liten snedhet i nosen, har utvecklats negativt. Det känns hemskt att ta bort en så ung häst, men det var det bästa att göra. Sorg!


Vecka 34  20 - 26 augusti

Nadja bli allt bättre - vi badar med specialschampoo två gånger i veckan och ger penicillin. Hon är pigg som en mört och opåverkad i övrigt. En del kala fläckar börjar få lite hår.

Alla katterna är hemma nu och börjar boa in sig - det betyder att Kurris tar in möss på nätterna. Levande...

Jag har börjat försöka ta en lite längre promenad per dag med hundarna. Mycket uppskattat och behövligt för oss alla.

Krumelur kom 3:a i en Msv B och nu är han kvalad att starta i Msv A! Wow!! Grattis duktiga Annie, som matchar K-pojkarna så förnämligt! Nya bilder på Krumelurs sida.


Vecka 33  13 - 19 augusti

En stilla vecka med vinterförberedelser - vedklyvning och trädgårdslådebygge. Det blommar fortfarande - flox, ringblommor, krasse och stormhatt. Och massor av äpplen blir det...

Vi äter nypotatis - en sort som heter Mozart och som vi tog från skafferiet eftersom den börjat gro. Riktigt bra!! Squashen börjar bli klar - har bara en tunnskalig gul i år.

Nadja får penicillin. Hon har badat och inte torkat ordentligt, utan fått bakterier i huden. Kala fläckar.


Vecka 32  6 - 12 augusti

Alldeles för mycket tittande på OS på TV.

Krusbären plockade och det tycks vara mycket svamp för tom. jag hittar kantareller - ovanligt.

Nadja har klåda och tappar päls trots skabb-behandling. Märta fäller sommarpälsen - jisses vad underull det finns på den hunden... Nu ser hon riktigt slank ut.

Vi bygger vidare på trädgårdsdrömmen.


Vecka 31  30 juli - 5 augusti

Vi gjorde tabben att släppa upp valackerna på en del av återväxten innan balarna var borttagna. Det tyckte dom var kul - på 6 balar gnagde dom sönder plasten... Ja ja, vi har foder så det räcker för vintern i alla fall.

Nordiska mästerskapen för islandshästar hela veckan. Garún bror på modernet Jorik från Lönneberga tog TVÅ guld. Helt otroligt! Han vann både stilpass och speedpass. Hans far Mökkur är Garúns lilla Hedvigs farfar, så den lilla tösen har att brås på.


Vecka 30  23 - 29 juli

Vi har sålt Skerpla till Susanne Sjöström på Gröna Gången. Det känns lite sorgligt, men eftersom vi bestämt att sluta med avel och eftersom vi vet att en bättre köpare kunde vi inte få, så känns det ändå rätt. Skerpla har varit på Gröna Gången sedan i november och är redan hemma där. Hon är dräktig med Ypsilon. Grattis Susanne, Skerpla är ett underbart sto med kanonstam! Det ska bli roligt att följa henne och hennes kommande ungar.

Äntligen!!! Vårt hösilage är plastat och klart. Det ser riktigt fint ut och torkvädret var perfekt. 73 balar har vi nu inför vintern och det är mer än tillräckligt. Skönt!!!


Vecka 29  16 - 22 juni

Rödvinbärsbusken gav 12.5 liter bär - inte dåligt. Även de svart börjar mogna.

En regnig sommar inbjuder till läsning, vilket i och för sig är trevligt, men vi väntar på torrt slåtterväder.

Tornfalken, som bor någonstans nära utan att vi vet var, fick ut en unge i slutet av veckan. Den flygövade över gården - häftigt!

Pilturs farfar kom 4:a i femgång på isländska mästerskapet - det är STORT!

Och Krumelur plockade en ny rosett - grattis igen - den här gången i LB.


Vecka 28  9 - 15 juni

Det var väl en jävla sommar - bara regn!! Vi försöker bygga vidare på vår trädgårdsanläggning mellan skurarna, men mest blir det inomhus och goda böcker. Den tidigaste röda vinbärsbusken är plockmogen och det är rikligt!

En fin dag i alla fall - onsdagen - och då passade vi på att göra det man sällan gör - vi turistade i den närmaste omgivningen och tittade på kyrkbyar och herrgårdar. Sörmland är fullt med sådana. En mycket trevlig dag.

Fölen växer och båda ser mycket fina ut. Hedvigs rörelser imponerar och Hagrid lyser i hagen.

Garúns bror Jorik från Lönneberga kom 2:a på SM i femgång. Grattis, uppfödare Mats!


Vecka 27  2 - 8 juli

Sommar med sol och värme - härligt!

Vi har byggt en ny rabattlåda vid  och planterat två Celeste, en Tour de Malakoff och en Blanche de Belgique. Under har vi satt låga Gypsophyla - dyra men fina och doftande.

Fölungarna utvecklas bra, även om Hagrid fått lite földiarré när mamma brunstar. ( Det varade bara några dagar. ) Han är jättetam, precis som mormor Spes ungar brukar vara. Tänk att sånt går i arv - vi undrade om det skulle bli så.

Ladusvalorna har fått ut ungarna - de är så söta när de sitter på bjälkarna i stallet. Men det blir så tyst nu när de lämnat oss. Det blev fyra i det ena boet och i det andra hann de flyga iväg innan vi hann räkna.

Rosorna blommar fantastiskt. Charles de Mills och Rosa Mundi är ljuvliga just nu. Äntligen har vi mycket rosor igen!

Vi ska inte betäcka Spes, Garun och Vilja i år. Kul att få ha fölungarna hemma hela tiden.


Vecka 26  25 juni - 1 juli

Sommaren regnar bort. Men Hansa-rosorna blommar överdådigt - nya bilder på trädgårdssidan.

Vår senaste - sista? - fölunge Hagrid föddes på måndagsförmiddagen. Det regnade lite och vi hade tur som kom förbi hagen precis när det var dags för Vilja att föla. Kvart över 11 kom han - en långbent fuxkille. Hagrid har en egen sida, som man hittar länk till under Islandshästar. Han ser långbent och läcker ut - en riktig fining.


Vecka 25  18 - 24 juni

Midsommarveckan och ladusvalorna har ungar i stallet. Några fina dagar då grannarna lyckades få in hösilage. Vårt får stå till efter nästa regnperiod... Rosorna börjar slå ut och scherminen är överdådig.


Vecka 24  11 - 17 juni

Regn regn regn vareviga dag. Tröstlöst. Buskpionens tolv blommor regnade sönder - eller snarare slogs sönder av hagel.. Men löjtnatshjärtat blommar ihärdigt och shersminen börjar slå ut.

Lite bättre väder i slutet av veckan. Det blir inte lätt att få in foder i år - för blött för att köra ut på fälten.

Hedvig växer och mår bra. En riktigt fin tjej har vi fått!

Kurris, som varit borta på äventyr i en vecka, kom hem på fredagen till husses stora lättnad.

Vi har bestämt att inte betäcka något sto i år. Tror vi....


Vecka 23  4 - 10 juni

Nu har fölungen fått ett namn - hon heter Hedvig. Det hoade en kattuggla när hon föddes och vi kallade henne Hedvig på skoj då. Vi tänkte både på Birgitta Anderssons rollfigur och på Harry Potters uggla. Så testade vi andra namn ett tag, men till slut blev det Hedvig i alla fall.

Nu börjar vi tröttna på regn och kallväder. Vart tog den goa sommarvärmen vägen? Bönor och en del av potatis i jorden i alla fall. Och lite sommarblommor.

Till slut gav jag upp och stängslade en extra bit till stona, trots regn. Sommaren blir väl inte bättre än så här.


Vecka 22  28 maj - 3 juni

Tisdag och Piltur finns nu i hingstflock på Gröna Gången i Enköping. Han är smäcker och vacker och rör sig lätt och framåtgripande - en riktigt fin kille. Han går i flock med Toras pappa Seidur, 3-åriga Grani och så likåldriga småpojkar. Perfekt!

Vår gamla connemaramärr Kryddans ungar gör bra ifrån sig och förhoppningsvis kan vi få hennes värdebokstav höjd - kul!! Även den helg som var innebar rosetter, den här gången för Krumelur - 2:a i LA.

Kl 21.32 på söndagskvällen födde Garún ett stoföl längst upp i hagen - i skogen...

Allt gick bra och föl och mor verkar må prima. Hedvig (tror vi att hon ska heta) är påfallande lik sina syskon Geiri och Odda - mamma Garún präglar verkligen sina ungar.


Vecka 21  21 - 27 maj

Sommar!! En varm och efterlängtad vecka. Äppelträden blommade som aldrig förr, så till hösten blir det äppelfest.

Pionen med det underbara artnamnet mlokosewitschii slog ut - och var rosa!! Men en botanisk svavelpion - en art - kan inte vara annat än gul, så vår lilla planta är en hybrid av svavelpion X okänd fader. Viss besvikelse - men den lilla Askungen kan ju inte rå för att mamma prasslat med bin med spännande pollen från någon annan än det var tänkt.

På tisdagen fick Piltur sin andra stelkrampsspruta och på fredagen verkades han - en duktig och fin kille är han.

Sedan i tisdags har sommaren inletts - Nadja badar varje dag. Så även jag.


Vecka 20  14 - 20 maj

Vi har fått fatt i kanonhö från i fjol, så nu fyller vi logen med det - stora rundbalar - inför hösten. Brukar vara svårt med hö innan vi kan öppna våra egna silagebalar. Skönt att ha det löst.

Nätterna är fortfarande kalla och jag har inte tagit ut innanfönstren än. Jo, söndag och idag tog vi bort dom.

Killarna har fått sällskap på andra sidan staketet av grannens hästar, så nu är dom lite tryggare.

Vi har börjat göra om lite i trädgården - har fått upp 4 skärmar för att få lite mer rumslighet. Det ser bra ut.

Äppelblommen slår ut denna vecka och nu söndag blommar träden som aldrig förr.

Vår lilla svavelpion med det underbara namnet Paeonia mlokosewitschii har en knopp. Spännande!

Krumelur kom 3:a i en regional Msv B och Koriander kom 4:a i LB, båda med dubbelnollor. Fantastiskt!


Vecka 19  7 - 13 maj

Näktergal och buskskvätta på morgonpromenaden på måndagsmorgonen. På onsdagen visade sig de första päronblommorna och körsbärsträdet är nästan i sitt flor. Vi gör rum i trädgården med skärmar - det blir bra. Men det kunde gärna vara varmare...

Lördag och vi har släppt pojkarna Ketill och Wille på sommarbete. Än är dom lite vilsna och vill hem igen, men det brukar gå över snabbt.


Vecka 18  30 april - 6 maj

Äntligen maj och björkarna är i sitt allra ljusaste flor. 1 maj kom de första ladusvalorna och även svarthätta och göktyta har anlänt. Grönsångaren kom den tredje maj.

Tanken var att vi inte skulle betäcka något sto i år, men... Vi betäcker Skerpla i alla fall. Våren väckte avelslusten och så gick det inte att stå emot. Spännande!

Söndag morgon och törnsångaren har kommit. Tänker den häcka i roshäcken som förra året, tro?

OCH sist men inte minst: Koriander vann en regional LA i Värnamo! Stort grattis, duktiga Annie!!!


Vecka 17  23 - 29 april

Lille Piltur vantrivdes med de stora pojkarna, så nu går han med Vilja. Vi behöver en jämnåring!! Kanske får det bli större hingstflock utanför hemmet i stället - vi får se...

Alla hästar går på lösdrift. Skönt. Vi väntar på värmen.

Tisdag och första lövsångaren har anlänt. Morkullan hörde vi i slutet av förra veckan. Vår på något sätt trots kylan.

På torsdagen satt den första svartvita flugsnapparen i syrenen utanför mitt fönster.

Söndag och riktigt varmt - i alla fall så det gick att fika på terrassen.


Vecka 16  16 - 22 april

På tisdagen fick Piltur en stelkrampsspruta och Märtas stjärtvärk fick sin lösning - en finne i röven om man säger så... Penicillin. Skönt att det inte var nåt allvarligt.

K-pojkarna sköter sig med den äran. Så här skriver Camilla: Ville bara berätta att Koriander satte sista kvalet till medelsvår igår, en femteplats nationell LA och Krumelur  gjorde sin andra start i medelsvår i lördags med endast en rivning i omhoppningen. Han hoppade så fint, två superponnyer!!

Så kul och heja duktiga Annie! Ny bild på Koriander finns på hans sida.

Nu går Piltur med pojkarna i pojkhagen. Det blev en lugn ”inskolning” med mamma Garún under några dagar först. Han är riktigt fin med lätta fina rörelser! En ädelt byggd isis - precis som vi vill ha dom.


Vecka 15  8 - 15 april

En stillsam vecka i väntan på våren... Var är värmen?

Vår egen sädesärla kom på datum - den 11 april satt den på taknocken. Även taltrastar och rödvingetrastar börjar komma, men än har den riktiga invasionen inte kommit.

Hos veterinären med Märta, som har ont nånstans bak i rumpan. Än vet vi inte vad det är - i alla fall inte livmodern. Det är man ju alltid rädd för. Får bli vidare utredning nästa vecka.

Veckan avslutades med årets hingstfestival - lika kul som alltid och i år med en fantastisk standard. Vilka isishingstar vi har i Sverige!!


Vecka 14  2 - 7 april

Snö och vinter igen. Och kallt! Inte kul.

Men en glädjande nyhet: Krumelur har debuterat Msv hoppning. Det gick riktigt bra - ett nedslag och en liten extra volt bara. Annie var strålande nöjd med honom. Fantastiskt!!! Det blir spännande att följa K-pojkarna denna säsong. Grattis duktiga Annie! Nu har Kryddan 3 ungar i Msv. Koriander kan bli den fjärde - kanske framåt hösten...

Vi försöker lära Piltur gå i grimma med blandat resultat. Snart dags att lämna stoflocken.

Sädesärlan har kommit.


Vecka 13  26 mars - 1 april

Luktviolerna -Viola odorata - blommar och doftar ljuvligt i backen.

Tisdag och jag har hört första trädlärkan. Den har en så ljuvlig sång.

Geiri är  inriden och det går bra - än så länge bara i paddocken. Han verkar ha lätt för alla gångarter. Om några veckor kan han vara till salu på riktigt.

På fredagseftermiddagen ansades våra äppelträd - det blev så bra. Nu har vi stora kvisthögar till majbålet.

Lördag morgon och vi vaknade till snö. Även om man vet att det alltid är så här så är det trist. Värme vill vi ha!!


Vecka 12  19 - 25 mars

Måndag morgon och hovis Per har varit här. Piltur skötte sig utmärkt sin första verkning. Åt frukost till snöstorm - kort men oönskad. Wille Windhoek blev jättehalt efter verkningen, men lyckligtvis låg hovbölden ytligt så den gick att skära ut. Nu är han glad igen.

Underbar vårvärme!! Måtte det fortsätta. Fyra ormvråkar och en duvhök i skyn då vi åt årets första lunch på terrassen. 

Även fästingarna har vaknat - har tagit två krypande och en fastsatt på Nadja.

Söndag och årets första rödhake - min favvofågel - sjunger på tomten. Så välkommen!


Vecka 11  12 - 18 mars

Härligt med vår. Tussilago i tidigaste diket.

För flera år sedan la vi på ett plåttak, som inte hållit tätt. Massor av bråk med byggaren har inte lett någonstans, så i måndags kom en kille som kan ut och gick igenom varenda skruv på taket - hittade en del som satt snett, en del som var av och några som missat länken... Det tog en halv dag. Varför ska det ibland vara så svårt att få rätt mot vissa hantverkare? Prestige? Gissa vem som får ta räkningen för detta.....

Odda har utvecklats oerhört de sista månaderna och är jättefin nu. Vi har en högbent ädel elegant rätt stor tvååring i hagen - hon har krupit ut ur puppan och blivit vacker - glatt förvånad. Hon bör visas!

Bofinkar sjunger och nässelfjärilarna fladdrar i vårvinden.

Nu är Kewarra såld till Belgien. Hennes nya ryttare heter Alexander. Mamman Camilla Hauglin - norska från början - och pappan veterinären driver New Nordic Horses, en seminstation för halvblod. Kewarra ska först tävla med barnen - finns en lillasyster också - och sedan gå till avel. Belgien känns väldigt långt borta - lär väl aldrig få se vår förstfödda igen.


Vecka 10  5 - 11 mars

Våren är lite tveksam. En stor flock sädgäss, några grågäss och enstaka vipor förebådar dock vad som komma skall. Två trumpetande sångsvanar gladde liksom de fåtal lärkor, som flyger över. En skogsduva har jag hört.

Kryddan uppmärksammades på en connemara-site eftersom hon hade 3 avkommor som placerade sig regionalt vecka 9: Highlander, Krumelur och Koriander. Kul! Båda K-pojkarna var placerade i LB och Krumelur börjar bli snabb - hade bästa tid, men ett retligt pet. Dessvärre lutar det åt att Kewarra säljs till Belgien.

Några lökar har börjat synas i rabatterna.


Vecka 9  27 februari - 4 mars

Vi planerar och planerar - senaste budet är att vi blir kvar här på gården till 2016.

Klart idag att Garún far tillbaka till Stormbo om ett år, om allt går bra med hennes fölning i år. Det känns så bra att Carita tar över henne så vet jag att hon får det bra resten av livet. Det är något väldigt speciellt med mummintrollet Garún. Hon är känslig, men mycket signaltydlig. Det är kul när man kan läsa en häst på det sättet - det blir en sorts närhet.

Fredag och första gässen för året flög förbi. Två sångsvanar finns på Valla-gärdet.

Lördag och första lärkan flög över gården. Det är vår!!


Vecka 8  20 - 26 februari

En vecka på väg mot våren.

Garún har tröttnat på Piltur. Hon avvande Odda precis vid den här tiden förra året. Hon är en märklig märr. Nu får Piltur egen box inför flytten till pojkarna. Han har ätit vanlig mat länge - dom får hö + pellets Hippo Basic - så det kommer inte att gå någon nöd på honom. Dessutom är han väl omhändertagen av ungstona i hagen.

I onsdags kväll vågade Piltur inte gå över isen ner till nedre hagen - stod helt själv i mörkret och ropade på mamma. Vi fick leda upp henne och då vågade han. Efter regnet på natten finns nästan ingen is kvar - VÅR!!!

Fredag och Malin har varit här och hämtat Geiri. Nu ska han ridas in och säljas - hans vuxenliv har börjat.

De första lökarna sticker upp i rabatterna - härligt. 


Vecka 7 13 - 19 februari

Så blev det vinter och snö till slut i alla fall.

Vi ritar på ett nytt hus. Som planen ser ut nu så bygger vi nytt på en tomt vi kan stycka av med inflyttning sommaren 2014. Vi har hittat en liten firma i Piteå (!), som kan prefabricera precis vad vi vill ha efter egna ritningar. Det är kul att planera och vi kommer att behöva tid att mentalt släppa Vegred, även om vi inte flyttar så många hundra meter. Här är så fint!! Men det betyder ju också att vi slutar med hästar. Sista betäckning i år.

Lite dagsmeja, även om det är kallt på nätterna. Ljuset antyder att en vår är på väg. Härligt.


Vecka 6  6 - 12 februari

Kallt!

Öppnade en silagebal på kvällen - den var stelfrusen... Vi tinade silaget på vårt varma hallgolv. Det fungerade, men på tisdagsmorgonen var hela huset fuktigt och därmed ruggigt kallt. Men Lerbo är Lerbo - här finns alltid hjälp. Peter, som slår vårt hö, hade en torr förstaskörd, som han kunde byta mot vår blöta, men i övrigt jättefina, andraskörd. Dock svårt att hitta nån som kan flytta balar den här veckan. Som tur är har vi några balar kvar från i fjol och en var bra, så den akuta situationen löste vi själva. Men ingen mer torkning i hallen - det blir för råkallt!


Vecka 5  30 januari - 5 februari

Måndag och första kuren mot rävskabben- Stronghold - på plats. Var tvungen att vänta en vecka efter Axilur-kuren, tyckte veterinären, så det har varit synd om angripna Märta. Använt Xylokain mot klådan - hon lärde sig snabbt att det lindrade och kom så fort hon såg att jag tog fram tuben.

Kyla!

Det lutar åt att Skerpla blir kvar på Gröna Gången och kommer hem efter betäckning med unghingsten Grani frá Kagarðarholi. Kul med en unghingst med mycket spännande stam.


Vecka 4  23 - 29 januari

Rävskabb på hundarna igen... Samma elände som förra året med taniga skabbiga ungrävar, som tar sig in i ladan och ligger i den varma halmen. Märta är riktigt angripen denna gång. Kan inte avskabba eftersom jag avmaskat dom med Axilur förra helgen och enl. veterinär bör jag vänta lite med nästa gift.

Våra nya liton hänger nu på plats, ramade och fina.

Söndag och idag har den fula och enligt min näsa stinkande balsampoppeln sågats ner. Den var jättestor, men började se dålig ut och vi ville inte riskera att den faller i nästa storm. Den blir mycket ved så småningom.

Lille Piltur växer mycket just nu - men vi saknar hans stenar. Samma problem som broder Geiri, där dom kom ner först när han skulle bli 3. Ärvs sånt på mödernelinjen kanske?


Vecka 3  16 - 22 januari

Köpt 2 nya litografier, en av Lars Jonsson och en av Lena Linderholm. Typisk längtan efter vår och sommar. Fina.

Vi planerar att bygga tak över gödselanläggningen - den blir för blöt. Plåtttak, eller kanske plasttak för att inte få mörkare i stallet?

Lite vårkänslor när ljuset långsamt återvänder. Börjat planera hingstvalet för året. Kanske betäcker vi 3 ston. Det lutar åt att detta är sista året vi betäcker.


Vecka 2  9 - 15 januari

Konstig vinter med ömsom barmark och många +grader, ömsom ispansar överallt och så snö ovanpå det. Inte kul!

Men nötväckan hojtar lite, gråsiskorna är fina på fågelbordet och havsörnen har vi sett flera gånger över gården. Alltid något.


Vecka 1  1 - 8 januari

Nytt år och fortfarande en trist vinter utan snö. Det lilla som kommer regnar snabbt bort eller blir is. Nyårsafton gick bra - inte så mycket raketer i vår lilla dal. Stona är inne på nätterna nu, men vi tar in dom sent. Killarna på lösdrift. Men det tar några dagar efter nyårsnatten innan dom går in lugnt och fint i stallet igen - fnattiga.

Vi har bestämt att köpa 3 andelar hos Sveriges Vindkraftskooperativ. De ska bygga sitt tionde vindkraftverk och det planeras här i Sörmland. Betyder att vi kommer att köpa 3000 kWh per år. Inte alls hela vårt behov, men en del. Varje andel kostar 7500 kr. Då köper man elen för ca 60 öre per kWh. Idag betalar vi ca 1kr per kWh. Båda priserna exklusive nätavgifter. Det känns helt rätt!! Mer finns att läsa på www.svef.nu.