Vecka 53 28 december 2009 - 3 januari 2010
Nyårsnatten var den lugnaste vi har haft här någonsin. Lite muller på avstånd, men inga raketer och otrevligheter i vår lilla dal. Så skönt! För första gången sedan vi flyttade hit - sommaren 2003 - kunde Carl och jag fira 12-slaget tillsammans. Natten var fantastisk med ren fin snö och fullmåne. Undrar om man får vara med om en sådan nyårsnatt igen. Den kommer vi att komma ihåg länge. 
Gott Nytt 2010. 

Vecka 52 21 - 27 december
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.
En liten sammanfattning av året 2009 kan vara på sin plats: ett i stort sätt bra år för oss. 
Vi har fått en till fin unge efter Spes - Ketill, som vi hoppas mycket på. Skerpla har kommit hit och vi trivs bra med henne - tack Mats för att vi fick köpa henne. Hon är dräktig med Gari-sonen Snöggur. Det ska bli spännande att se vad det blir. Även Spes och Garún är dräktiga - med Divar resp Oddur. 
Vi har sålt Geiri och Röskja och båda har fått det bra. Kewarra har debuterat nationellt LA+5 och även Slyngur har tävlingsdebuterat. Härligt med nöjda köpare!
Det har varit svårt att sälja connemaror och vi har kvar Krumelur - en mycket lovande C-ponny - och Kimberley, som är dräktig. Vi hoppas på bättre tider under nästa år. Nu har vi 8 hästar på gården.
Även tråkigt har skett. Vi förlorade Jarfi pga överdosering av läkemedel - hemskt och onödigt. 
Vi har byggt om i hallen och det blev kanonbra med klinker och golvvärme. Så nöjda!
Våra 5 katter och 2 hundar mår prima. 

Vecka 51 14 - 20 december
Äntligen vinter och snö. Härligt!! Rena hästar och rena hundar - och så är det så vackert!
Vi har fått ett trevligt mail från Kewarras ägare. Kewarra har debuterat nationellt och bla. gått en LA+5. Hon skötte sig bra och fick lovord. Det är underbart som uppfödare att få så nöjda mail och det är så härligt att Kewarra har hamnat så precis rätt. Nu får hon lite vila och så ser vi fram emot vårsäsongen. Lycka till i fortsättningen med Kewarra, Johanna!
Vilken vinter! Mycket ren vit fin snö, lite blek sol och lagom kallt. Kan inte bli bättre! Det är så vackert! 

Vecka 50 7 - 13 december
Nu är Disa inbokad hos Malin Wikander för inridning - i slutet av januari 2010 ska hon dit. Det ska bli spännande!
Lerbo gör skäl för namnet just nu - vi vill ha kallt och snö! Gärdsmygen finns fortfarande kvar. Den finner väl ingen anledning att flytta - vi har ju vinter som på kontinenten. 
Äntligen har länsstyrelsen godkänt våra stall. Så mycket byråkrati för att dom ”trodde”... Stallen har varit bra från början. 
Fredag och Ketill har fått sitt chip. Han var så duktig. Vi har även sett över försäkringsskyddet på de olika hästarna med vårt superbra Agria-ombud. Man blir ju lite betänksam efter förlusten av Jarfi, som inte var speciellt högt försäkrad. I fortsättningen ska dom upp i försäkringbelopp i alla fall när dom sätts i träning. 
Äntligen vinter veckans sista dagar - måtte den bestå - länge. Söndag och det snöar. En blek sol tittar nästan fram. Härligt!

Vecka 49 30 november - 6 december
Vi har tagit hem Krumelur på vintervila. Han går nu med Kimberley och dom står i det som under några år var inhysingarnas stall. Kimberley stod i samma box när hon var växte upp. Garun och Skerpla är flyttade till stostallet och släpptes i flocken på tisdagen. Så nu går isisarna för sig och connisarna för sig. Kimberley saknar dom andra stona och gnäggar, men hon gillar Krumelur.
Vi har en skabbräv på gården - inte kul och vi behandlar hundarna. Nadja blev smittad. Tur att det numer finns bra botemedel. Jag minns den tid det handlade om att bada - i månader..... 
Ketill har verkats för första gången. Det gick bra. Alla fick hovarna översedda - nästa gång får hovis komma med våren.
Kattugglan hoar som om det var mars och stora flockar av olika trastar drar fortfarande förbi. Vår gärdsmyg finns kvar i trädgården. Det känns inte som december precis.... 

Vecka 48 23 - 29 november
Märta har varit älghund. En dag stod en älgko med årskalv och kalasade på päron ca 25 meter upp i trädgården från dörren.
Märta fick rejält bråttom, men som den västgötaspets hon är så ”rensade” hon bara tomten. Älgarna stod uppe i skogen och kollade in henne, men för henne var uppdraget utfört och hon ”avrapporterade” till matte. Vilken härlig liten hund!
Krumelur löshoppar på film under Till salu. Filmsnutten ligger både som film att starta direkt, men eftersom vi förstått att det inte fungerar för alla, så finns länk till Youtube, där den också finns. Håll till godo - så ska det se ut!

Vecka 47 16 - 22 november
Skerpla finner sig väl tillrätta. Hon är en mycket social häst med öronen framåt hela tiden och hon följer allt man gör med stort intresse. Jättetrevlig! Hon och Garun går i en egen hage än så länge, men nästa månad ska dom in i flocken.
Vi har haft länsstyrelsen här på efterkontroll av stallen. Jag såg till att ha min ”konsult” var här. Hans-Olof är byggnadsingenjör och har jobbat som miljöskyddsinspektör i årtionden, även med djurskyddet innan det flyttades till länsstyrelsen. Han hade ju trovärdigheten och kunde bemöta ”dumheterna” på ett annat sätt än jag. Det kändes mycket bra och nu blev stallen godkända med de förändringar vi gjort. Skönt! En djurskyddsinspektör var med denna gång - bra. Byggnaderna ska ju vara bra för djuren - inte för sin egen skull.
Krumelur har varit på dressyrträning och fick omdömet ”Kvalitetsponny”. Hans trav har verkligen utvecklats! Så fin!
Söndag, varmt och solsken. Tibasten har en blomma och idag vaknade en nässelfjäril av värmen. Höstens sista eller vårens första? Ur led är tiden...

Vecka 46 9 - 15 november
En förkyld vecka med en envis hosta. Vi gör det vi måste, men inget mer. 
På torsdagen tog vi bort en fästing (!) från Nadja. Årets sista?
Nu har Skerpla kommit hem hit. Hon är rätt rund, inte så vacker nu, men med en härlig utstrålning. Hoppas på stoföl i magen. 
Det var en ankomst med trassel. Ca 3.5 mil från oss fick Mats motorstopp. Så vi fick åka dit, koppla loss trailern och dra hem Skerpla med vår bil och sedan tillbaka och hämta Mats bil. Goda vänner - värda sin vikt i guld, tack Kerstin!! - lånade ut en bil till Mats så han kunde komma till avelsseminariet i Västerås, dår han skulle prata. Det var visst fredagen den 13.......
Söndag och vi har löshoppat Krumelur. Så han hoppar den lille filuren!! En rejäl oxer på 1 meter klippte han som ingenting och han var jättehög i baken - en riktig hoppkanon!!

Vecka 45 2 - 8 november
Måndag morgon och det blåser som attan! Riktig höststorm - nästan alla kvarvarande blad föll i natt. Rödvingetrastarna sträcker och samlas för dagvila i våra dungar. Nästan lite vårljud. 
Onsdag och det har snöat hela dagen, från början korn sedan små flingor - och det ligger kvar! Vi är i alla fall rustade för vintern med allt foder klart till hästarna, frysen full med får och vedboden med ved. Idag hängde jag upp fågelautomaterna - talgoxe och nötväcka kom direkt.
Tisdagen den 3 blev hästarna vaccinerade. 

Vecka 44 26 oktober - 1 november
Stora bladtrillarveckan. Det börjar se riktigt glest ut. En gärdsmyg sjöng en dag i trädgården.
En god nyhet - Skerplas dräktig, så nu vet vi att vi har 4 dräktiga ston. Vi får hem henne i mitten av november. Spännande!
Söndag och Krumelur har varit på sin tredje tävling. Idag visste han precis vad det handlade om och var mycket coolare än förra gången. Vi tyckte nästan att han verkade lite seg, men när Anna tog oxern på framhoppningen - den låg en bra bit över de 70 cm han skulle hoppa på banan - så insåg vi att han var med på noterna. Jättefint språng! Väl inne på banan - stort ridhus med jättespegel - så gjorde han det han skulle - gick 0:a. Han imponerar verkligen, den lille fyren! Det var collecting-ring inne i ridhuset och hela tiden 2 hästar på banan. Det var inga problem med det heller. Han är verkligen en liten tävlingsindivid, precis som sina syskon. Det är så skönt att se att han inte blir ett dugg påverkad av andra ponnyer när han jobbar - koncentrerad och fokuserad. Vi väntar bara på en liten tuff tävlingsryttare, som vill ta över honom. Vem?

Vecka 43 19 - 25 oktober
Idag tisdag blev våra tre hemmaston ultrajudade och alla tre var dräktiga. Kimberleys unge var mycket stillsam, men både Garúns och Spres´ sprattlade duktigt. Ett sto och två hingstungar, kanske? Nu är alla tre fosterförsäkrade - inte billigt men skönt att ha. Nu väntar vi bara på besked om Skerpla. Hon har blivit tjock enligt Mats och med största sannolikhet fortfarande dräktig. Fyra föl nästa år - ska bli riktigt spännande. 
En av våra inhysingar - vi har två - har sagt upp sig och det innebär att Skerpla kan komma hem tidigare än tänkt. Så kul!
Kewarras kanonpappa Poetic Justice har sålts till Frankrike. Mycket synd för svenska connmaraavel - tur att en son hann bli godkänd innan han försvann - Poetic Kelly heter han och godkändes i våras. Några fina döttrar finns också - tex. Kewarra...
Eftersom vi vill satsa på isisarna finns både Krumelur och Kimberley ute till försäljning nu.

Vecka 42 12 - 18 oktober
Frostnätterna är här. Vi har bytt däck på både bil och trailer - skönt att ha det gjort. 
Dom nya Blup-siffrorna har kommit. Spes och hennes ungar klarade sig bra, men Garún sjönk rejält eftersom sonen Freyrs visning inte var helt lyckad. Det slår hårt när en 4-åring inte har en bra dag - frågan är om det inte borde finnas lite mer tröghet i systemet. Garún föll 4 enheter, men efter nästa års visningar hoppas vi att det stiger igen. Geiri, som hade 118 i fjol, föll till 115. Vilken tur - puh - han får betäcka på Blupen! Klart är att vill man bevara blupen ska bara de avkommor som är kanonbra visas.
Krumelur har varit på sin första lite större tävling - trångt, fler ponnyer än på förra, plaskblöt framhoppningsbana, inomhustävling med läktare och upplyst speakerbås, blommor och konstiga infångare - kort sagt mycket att titta på, riktigt bra miljöträning. Men han skötte sig jättebra och även om några språng var nästan från stillastående 0-ade han! Fin mellan hindren och med en bra tid. Stolt uppfödare kan konstatera att detta är - precis som syskonen - en tävlingsindivid. 
Tack för idag, Anna, du gör ett kanonjobb med Krumelur! 

Vecka 41 5 - 11 oktober
Disa är halt på grund av en liten spik i foten. Inte roligt. Penicillin och förhoppningsvis klarar vi oss ifrån hovböld.
Men med Kewarra är det roligt! Hon har hoppat LA igen med idel lovord av ägarna. Hör här:
” Men en sån häst vi har fått, tack så hemskt mycket. Som hon hoppar! LA är ingenting för Kewarra om Johanna gör allt rätt. Hon har hur mycket luft som helst mellan sig och hindret, hon är också väldigt smidig, spänstig och elastisk.”
Och så har vi hört av Röskjas Frida - jätteroligt. Hon är fortfarande lika förtjust i Röskja, som nu töltar taktmässigt och fint. Härligt! Röskja har vuxit sedan i våras och är en bit över 1.40. Frida tränar för Heimir, som visade syster Pila för några år sedan. Nu ska hon växa ikapp så att hon får upp tempot i sina fina grundgångarter - kanske blir det visning i vår. 
Härligt med så nöjda köpare!!!

Vecka 40 28 september - 4 oktober
Tisdag kväll och vi har hästarna inne i natt - första gången i höst. Även våra inhysingar på plats. Kvällen kall, troligen frost i natt. 
Vi har fått gödselhögen tömd och utkörd. Det är ett slit för att få med allt runt kanterna och alla muskler känns begagnade, men skönt att det är gjort. Lite spill på gårdsplanen måste bort - Nadja äter skiten! - sen är det klart. Vi är rustade för vintern!
1 oktober och innanfönstren på plats. 
Vi har varit och hopptränat Krumelur i ridhus. Han är störtcool och hoppade allt, även vattenmatta och mur. Verkligen en blivande tävlingsponny!

Vecka 39 21 - 27 september
Måndag och vi har filmat Krumelur. Som han utvecklats de senaste veckorna! Han bär sig och är jättesnygg! Ska försöka lägga in rörliga bilder på Till salu-sidan. Anna, som rider honom, tycker att vi ska sälja honom till dressyr, men med mycket bra galopp, hoppteknik och påbrå så är det hopponny han ska bli. Kanske både och? Eller fälttävlansponny? Han är känslig att rida, säger Anna, och mycket lyhörd. En drömponny för en tuff ambitiös ung ryttare. Men var finns hon, den nya ägaren vi väntar på?
Tyvärr blev helgens tävlingar inställda, så nästa start vet vi inte när den blir.
Nedanstående blåa annons gjorde susen direkt. Vi har en kompis klar till Ketill när det är så dax. Suzanne, som köpt Slyngur av oss, kommer att låta en hingstunge växa upp här - så jättebra! Välkommen i februari, ”Vad-du-nu-heter-pojken”.

Vecka 38 14 - 20 september
Andra skörden hösilage slagen och plastad - det ser bra ut. Inte så mycket, men med det som togs i juni har vi mer än vi behöver. 
Några timmar efter plastningen kom en regnskur.... Vi brukar sälja en del av andraskörden, så även i år, till den enda mjölkproducenten som är kvar i bygden. När vi flyttade hit för sex år sedan fanns två till - där är det köttdjur numer.
Hundarna badar fortfarande, men sist var Nadja frusen efteråt, så nu får vi nog anse sommaren vara till ända.
Följande annons kommer jag att skicka in till Islandshästen. Intresserad kanske? 
Kompis sökes.
Min hingstunge kommer att behöva en likåldrig kompis att växa upp med efter avvänjningen. Erbjuder lösdrift på vintern och hingstflock på sommaren billigt. God omvårdnad garanteras. Sörmland. Vid intresse ring 0150-664146


Vecka 37 7 - 13 september
Nya fina bilder finns på Slyngurs hemsida från tävlingen. Det ser jättefint ut! Vad månde bliva..
Vi har stona på stallsidan på gården, vilket innebär att dom kan gå in om dom vill. Höstförberedelser kan man säga. Vi har börjat ge lite hö, uppskattat, även om det finns gräs kvar. Spes, som har Ketill att föda, får lite extra. 
Hundarna badar fortfarande och det finns nya badbilder på deras sidor.
Koriander, vår connemarauppfödning med Kryddan som mor och Rooar som far, var på 4-årschampionat på söndagen och det gick riktigt bra. Han kvalade till finalen som lovande hopponny med siffrorna 8-9, tot 8.32!!!!! Exteriört fick han 38 poäng och gångartsmässigt 7.21, där strulade traven pga russ med sulky. Veterinärt fick han 9-10. En riktig fining med andra ord! 
Grattis, Anneli och Louise! 
Koriander åker inte till finalen. Han inte är klar för hoppbana, knappt hoppad under ryttare än. Nu satsas det på 5-årschampionatet om ett år istället. Jättekul tycker en stolt uppfödare. Mer detaljer på Korianders egen sida.
Koriander är helbror med Krumelur. Alla Kryddans avkommor hoppar jättebra - hon tävlade själv MsvB i karriären. Äpplet faller inte långt....

Vecka 36 31 augusti - 6 september
Första höstveckan, men sommaren får gärna stanna ett tag till. Vi har förstärkt en vägg i stostallet. Upptäckte att byggfirman satt plyfaskivorna direkt på reglarna med bara isoleringen bakom i en vägg. Så tanklöst! Vilken tur att ingen sparkat igenom! Nu har vi förstärkt väggen med spontad gran - det känns betydligt säkrare. 
Jag tror att jag vet varför Jarfi dog. Han fick Fenadyne på eftermiddagen och sedan Metacam förmiddagen dagen efter. I Fass står att det bör gå minst 24 timmar efter Fenadyne-behandling innan man ger annat NSAID-preparat (som Metacam), annars finns risk för toxiska effekter. Veterinären, som skrev ut Metacam (utan att ha sett Jarfi,får man inte göra!!) ”glömde” upplysa om det.... Jarfi dog med största sannolikhet av för mycket NSAID-preparat i kroppen. Jag tror att insikten att alla läkemedel är potentiellt giftiga måste bli större. 
Krumelur gick sin första ungponny-klass i hoppning idag lördag - med den äran - 0 fel!! Han fick sin första rosett och vi är så stolta. Se bild tv. Dessutom skötte han sig mycket bra hela tiden. Han kommer att bli en fin tävlingsponny.
Även Slyngur debuterade på tävlingsbanan på lördagen. Det gick riktigt bra - galoppen gick bäst. Lite tittig var han. 
Och Kewarra har gått sin första LA!!! Några pet blev det, men hon var snabbast i ungponnyklassen och fick rosett. Grattis!

Vecka 35 24 - 30 augusti
Vi är klara med renoveringen av hallen. Det blev bra och i oktober kan vi slå på golvvärmen under klinkern. Tapeten vi valt är rätt häftig så de fula Ikea-garderoberna får vi nog byta ut. Bild på tapeten finns på sidan Om oss och gården.
Onsdag och Kimberley är dräktig!! Hon beräknas föla den 6 juli 2010. Nu har vi tre dräktiga ston. 
Samma dag ultraljudades Skerpla i Skåne - även hon är dräktig!! Hon beräknas föla 10 juli 2010. Alla 4 ston dräktiga - härligt! 
På bilden tv. en nykläckt nässelfjäril på vår vita Buddleja. Den ska övervintra och glädja oss nästa vår. Så vacker!
Nu är det bestämt. Nästa löpning - den i vår - så paras Märta. Men hon ska höftledsröntgas och ögonlysas först och så ska vi spana in en goding till hane till henne - vi har en vi funderar på...

Vecka 34 17 - 23 augusti
Det preliminära obduktionsprotokollet för Jarfi har kommit. Någon ”naturlig” dödsorsak kan man inte finna, utan han dog av akut cirkulationssvikt/lungblödningar, ev. finns även blod i njurar och lever, men när de blödningarna kom kan man inte säga. 
Med andra ord: det tycks troligt att Jarfi dog av det Metacam han fick fyra timmar innan han dog. Så fruktansvärt hemskt! 
Det visar sig att biverkningar i form av inre blödningar, fra från magtarmkanalen, förekommer för Metacam och Fenadyne, som tillhör samma grupp. I Islandshästen nr 4 redogörs för fallet Ofsi från Åsen, som höll på att dö pga Metacam och grava magtarmstörningar. Då efterlystes fler biverkningsfall på SIF:s hemsida, vilket gav följande resultat: 9 isisar har dött eller fått avlivas pga av Metacam eller Fenadyne, dock ingen så dramatiskt som Jarfi. Symptomen liknar Ofsis. Ytterligare ca 20 hästar med biverkningar fann man. 
Vi funderar på hur vi går vidare, det känns mycket angeläget att få ut en varning för Metacam. Vid minsta tecken på kolik, diarré eller allmänpåverkan ska man ögonblickligen sluta med preparatet har jag nu fått höra. Det är något jag anser att alla bör veta!

Vecka 33 10 - 16 augusti
Kimberley har kommit hem. Hon fick följa med upp när Ljungstorps skulle hämta sto i Flenmo. Tack för det! Hoppas hon är dräktig. Kimberley har inte träffat Ketill, så hon fick stå och titta på honom i hagen bredvid innan vi släppte in henne. Men vi behövde inte oroa oss - det visade sig att Ketill hade 4 beskyddande mödrar. Dom bildade mur! Det var rörande att se, till och med Disa, som i vanliga fall aldrig skulle moppsa sig mot Kimberley, blev tigrinna. Friden lägrade sig dock snabbt. 
Carl och jag klättrar ut och in i huset via köksfönstret över diskbänken och hundarna lyfts samma väg. Lite knöligt är det... Hallgolvet har flytspacklats och ska torka. Förhoppningsvis kommer plattorna på plats i helgen. 
Vi har förlorat Jarfi idag onsdag. Han föll ihop i boxen, medvetslös, och var död inom någon minut. Det är obegripligt och sorgligt. En lovande Spes-unge är borta och vi sörjer. Jarfi kommer att obduceras. Han fick Metacam 4 timmar innan han dog och läkemedelsföretaget vill se om det fanns något samband. Kanske får vi veta varför han dog så plötsligt. 

Vecka 32 3 - 9 augusti
STORT hurra!! Både Spes och Garún dräktiga!! Båda fölar runt den 20 juni nästa år, om allt går väl. 
Men... Kimberley tog sig inte, så nu försöker vi igen, för fjärde gången. Hon betäcktes på torsdagen.
Lille Ketill har fått ner sina stenar i pungen - inte trodde jag att det kunde ske så tidigt. Han styr och ställer med sina tanter.
Och Ingrid från Gotland har varit och hälsat på oss för att se Garún. Hon äger Garúns godkände son Hvatur från Lönneberga. Tack för besöket, Ingrid, det var trevligt. Ingrids hemsida finns under Länkar.
Skerpla är betäckt med Snöggur på fredag och lördag. Hoppas, hoppas...

Vecka 31 27 juli - 2 augusti
Vi renoverar hallen, det vill säga målar taket, river ner tapeter och bryter upp golv. Det ska bli plattor, golvvärme och nya tapeter. Jättekul! 
Hundarna tycker att vi ska bada varje dag, dom tycks uppskatta det båda två, även om Märta bara badar till magen. Nadja simmar som en säl. Finns badbilder på deras resp sida. Även jag badar, men Carl, uppvuxen vid havet, tycker att insjön är dyig och nekar. Sörmlandssjö luktar sommar för mig, även om den optimala doften är Mälaren, min barndoms badsjö.
Jarfi har haft ryttare på ryggen. Han har enligt Malin en fin trav och bra bakbensrörelser i galoppen. Hon tror att han är fyrgångare som pappa Taktur och det verkar väl troligt.

Vecka 30 20 - 26 juli
Spes betäcktes med Divar måndag och onsdag. Hon är alltid lite tidig - måndagen var dygn 27 efter fölningen.
Garún betäcktes med Oddur söndag och tisdag. Idag fredag har vi hämtat hem båda två. Skönt att ha en liten flock igen. Måtte dom ha tagit sig! Ultraljud får bli den 7 augusti, en fredag. 
Ketill har vuxit på en vecka och rör sig som en dröm. Härligt att ha honom hemma igen.
Vi plockar svarta vinbär i massor. Jag tror jag ska lära mig att göra gele, inte bara sylt som vanligt. Fryser bären hela - det tar minst plats i frysen. Färska svarta vinbär är verkligen mums - en vardagslyx. Även krusbären börjar mogna. Vår lilla rödvinbärsbuske dignar av bär. Vilket bärår!!

Vecka 29 13 - 19 juli
Ketill tar sig allt större friheter, med mamma Spes tillåtelse. Han och syster Vilja tycks gilla varandra. Han är så vacker och rör sig så lätt! Han underhåller oss med krumbukter och bus. 
Kimberley betäcktes onsdag och fredag. Garún är hos Oddur - borde brunsta framåt helgen. 
Och så har vi köpt en nedmonterad liten vit kakelugn. Tanken är att den ska moteras i matrumsdelen av köket - när vi får råd... På den platsen har det funnits en liten rund kakelugn tidigare. 
Röda vinbären är mogna. Den bästa busken dignar verkligen av bär i år - det blev 6.5 liter!!
Ladusvalorna har fått ut 4 ungar. Förra året tog skatorna ungarna när de var små, men i år gick det. Jag har väntat så på detta - hoppas det blir fler bon nästa år. Ladusvalan är en så älsklig och vacker fågel - en av min favvisar.
Söndag kväll och Spes är hos Divar. Och Skerpla är hos Snöggur. Alla våra 4 ston är hos sin resp. hingst. 
Bara Disa och Vilja hemma. Så få hästar har vi inte haft hemma sedan första hösten, 2003.

Vecka 28 6 - 12 juli
Vi har börjat med den svenskaste av sommarsysslor - vi bygger om och renoverar. Hallen ska få klinkergolv med golvvärme, nya tapeter och taket målat. Stallet ska byggas ihop så att den delen med innertak får stora öppningar i boxväggarna mot den del, som har öppet ända upp i nock och gles panel på väggarna. Vi gör kallstall av alltihop med andra ord. Öppningarna är uppsågade och det blir bra. Även det stall vi hyr ut ska byggas om. En av balkarna är för låg och där blir det en ny vägg och den boxen därmed lite mindre, men ända jättestor. Och så kräver länsstyrelsen i Sörmland numer luftintag till varje box - finns ingen teckning för det i bestämmelserna! - så det får vi göra.
Malin börjar nu rida in Jarfi - jättespännande. Han har gått ner i vikt och börjar röra sig fint, säger hon.
Kimberley var inte dräktig. En gulkropp satt som hinder och nu sprutas hon för att komma i brunst igen. S-it!
Spes tillåter Ketill att göra utflykter. Som han far runt i hagen! Kvick i vändningarna och snabb som attan. Han visar tölten. 
En ny liten hage stolpad med hjälp av Carls son Thomas, som gav Carl en arbetsvecka i födelsedagspresent. Nobelt! 

Vecka 27 29 juni - 5 juli
Varmt! Man ska inte klaga och det fläktar skönt. 
Måndag morgon och vi öppnade mellan hagarna. Spes ville upp till övre delen där de andra går och lille Ketill är en företagsam kille, klar för nästa steg i livet. Det hela gick jättebra. Spes höll sin nya fölunge mellan sig och ungstona och var mycket tydlig mot dom. På några minuter var lugnet återställt och nu är han en i flocken - dock har Spes koll på honom och tillåter inga nyfikna utsvävningar än.
Sista dagen i juni åt vi den första egna tomaten. Att plocka varma tomater direkt i växthuset är en lyx!
Det verkar som om Kimberley är dräktig - helt säkra blir vi nästa torsdag. Och vi vet var Garún befinner sig i brunstcykeln - nästa brunst borde komma i mitten av månaden. 

Vecka 26 22 - 28 juni
Måndag och en fin varm vecka i antågande. Peter slog alla våra vallar. Härligt, så här problemfritt brukar det aldrig vara. Vi balar troligen på torsdag och borde få kanonkvalitet på hösilaget.
Kl 4.45 på tisdagsmorgonen kom äntligen Spes föl, en isabellhingst blev det - född på Carls födelsedag! Jag var med hela tiden. Spes valde att föla inne. Allt har hittills gått bra.
Vi har fått en ljuvlig fölunge! Han är högbent, mycket tam och har redan egna hyss för sig. Han har hittat en grop med inbyggd huvudkudde i hagen, som han ligger i. Arbetsnamnet Ketill börjar kännas rätt - ett namn med karaktär åt en mycket speciell liten individ. Han är tuff, rör sig kanon och blir vackrare för varje dag.
Torsdag och hösilaget balat. Toppen - ingen oro som vanligt och inte en droppe regn i det.
Ketill har fått en egen sida med bilder under Islandshästar.

Vecka 25 15 - 21 juni
Måndag morgon och jag hade både mössa och vantar på under tidiga hundpromenaden. Idag är det inte bara kallt och regningt - det blåser också. Nu är det bara snö som fattas denna usla sommar.
Ett trevligt mail från en mycket nöjd Röskjamatte Frida värmde dock. 
En väntans vecka. Spes drar ut på dräktigheten på ett sätt som hon aldrig gjort förr, men så har vi också tyckt att hon varit mindre tjock än hon brukar. Söndag kväll och äntligen är juvret spänt och spenarna börjar tjockna till. Blir det föl i natt eller blir det nästa vecka?

Vecka 24 8 - 14 juni
Vi väntar föl i kylan. Man är glad om temperaturen letar sig över 15°, det är inte ofta dessa dagar. Inte så muntert. 
Onsdag kväll betäcktes i alla fall Kimberley med Hagens D´Arcy. Och ombetäcktes på fredagen och lördagen. Jag ”lyckades” nog köra dit precis efter förra brunsten.
Vi hämtade hem Garún igen på tisdagskvällen eftersom Oddur skulle på tävling. Lite knöligt med tävlande hingst mitt i betäckningssäsongen. Garún visar inte brunst, så vi får ultraljuda nästa vecka för att få en uppfattning var i brunstcykeln hon befinner sig. Dom fyra dagana hon var där var i alla fall inte rätt tid.
Spes är tung och har fyllt ut juvret, men den låter vänta på sig, ungen. Vi får väl kalla honom Seegur..
Krumelur på visning. Gick inte så bra - han var för ädel. . . . Men 8 på traven var bra. En liten tävlingsponny ska han bli, inte en klumpig utställningsconnemara. Vad vill dom med rasen egentligen?

Vecka 23 1 - 7 juni
Högsommarvärme i början av veckan. Härligt! Men inte många dagar - snabbt 15 ° kallare. De är nästan så man ångrar att man tog ut innanföntren. Vi eldar i kakelugnarna igen...
Vi har Krumelur till salu på Bukefalos. En tuff bra tävlingsryttare skulle vara toppen. Han har talang och vilja, mycket vilja. Påminner om sina syskon i det avseendet, tävlingsindivider, som gillar utmaningar och blir fokuserad när det händer något och verkligen gäller.
Kimberley finns till salu på connemarsällskapets hemsida. Vi vill satsa på islänningarna och avveckla connemarorna. 
Nu har vi äntligen fått tid att göra i ordning i växthuset och vinstockarna har planterats. Tomatplantorna ser fina ut och utomhus har potatisen stuckit upp och en del frön har är såtts, men inte riktigt allt än. Allt ska göras i maj!

Vecka 22 25 - 31 maj
Vecka 22 - en av de heta fågelskådarveckorna på Öland. Det var några år sedan... Nu är det tomtskådning som gäller.
Spes har två veckor till fölning och är tung - gissar på en hingstunge. Vi har dom i sommarhagen på dagarna och hemma på lösdrift på nätterna, men även där finns en frodig hage i anslutning. Det betyder att lilla Vilja måste ledas igen - nyttigt komihåg - det går så bra. Och Garún måste låta sig tas - det går allt bättre bara man väntar några sekunder så hon får bestämma sig först... Eftersom hon har gått tom i år har vi haft veterinären här för baktprov. 
Jarfi är hos Malin - inridning till hösten.
Skerpla förlorade årets föl. Den - en stor hingstunge efter Hrannar - låg fel med ena frambenet under kroppen och gick inte att rädda. Hemskt, men Skerpla verkar må bra. Fortsättning följer. 
Vi har varit med Krumelur på bortaplan för att se hur han betedde sig och det gick bra. Han hoppar mycket bra med god taxering. 

Vecka 21 18 - 24 maj
Grönt och vackert. Vi har släppt stona i den första beteshagen på dagarna, men avvaktar värmen innan vi släpper helt. I och för sig har vi fått bra med regn, men det behöver växa till sig lite bättre. 
Kewarra har gått sin första 0-a i LB. Grattis - rosett och applåder! Hon börjar veta vad som förväntas av henne. Dom trivs ihop, Johanna och Kewarra - jättekul. Johannas mamma Katarina och jag utgör fan-cluben. 
Vi handlar växter som vanligt på våren - perenner till nya rabatten, rosor till stallväggen och ett doftolvon som Carl bara måste ha. En buskpion Rocky hittade vi på Zeta, en underbar plantskola vid Kungens kurva i Stockholm och fantastiska rosplantor på Löta, plantskola i Ärla söder om Eskilstuna. Därifrån kommer nästan alla landets rosplantor och ett besök i månadskiftet juni-juli kan verkligen rekommenderas. Ett hav av blommande rosor - helt underbart!
Kimberley är hos hingst. Vi körde henne till Hagens D´Arcy utanför Valdemarsvik, en jättesnygg C-ponnyhingst med mycket bra stam. En hopponny ska det bli är det tänkt. Bara 4 isisar kvar hemma - kan inte ens kallas flock.

Vecka 20 11 - 17 maj
Det är kallt så förbaskat! Man känner sig lite lurad. Vi bygger trädgårdssängar och ska ha ner potatisen i jorden i veckan. Tomatplanterna i växthuset ser fina ut, men resten får vänta tills värmen kommer.
Vi var och tittade till Jarfi, som går i hingstflock på Stallarholmen. Han kastrerades i vintras och hade gubbat till sig högst påtagligt. Nu blir det transport till Malin, en mindre frodig hage och kanske igångsättning lite tidigare än vi tänkt oss. Han har en maffig hals, blir säkert skön att sitta på och är mycket trevlig - kanske en ridhäst till undertecknad?
Det finns nya bilder på åringen vi sålt, Geiri, på hans sida. Han stortrivs i sin hingstflock, är social och trevlig även mot folk. Leker med polarna och myser med matte, skriver Inga. Vi saknar honom mycket, men vet att han har det bra. 

Vecka 19 4 - 10 maj
En vecka då sommaren kom - för tidigt? - för sen blev det kallt igen. Vi har fått fint striligt behövligt regn och det grönskar och gror så det står härliga till. Våra tidigaste päronträd har slagit ut. Rekordtidigt. Häggen blommar liksom gräsmattans förgätmigej. Så vackert!
Stona vill inte in på kvällarna. Den relativa kylan har jagat bort knotten och inte ens Spes vill in. Hon har en månad kvar till fölning nu och ser mindre maffig ut än hon brukar. 
Vi har varit och tittat på Kryddans son Highlander - Hille kallad - som tävlar hoppning i Norrköping i helgen. Vi såg honom i Msv och det var verkligen kul. Han är mycket talangfullt och hoppade så enkelt och elegant. Han blev lite för stark inför ett rättuppstående och tog med en bom - synd. Men Amanda red så bra! Nya bilder finns på Highlander under Connemara/Kryddan.

Vecka 18 27 april - 3 maj
Krumelur och Anna har hoppat för första gången. Krumelur upptäckte snabbt att det var jättekul och sög på ordentligt. Utbildningen går framåt med stormsteg och vi fick se skänkelvikning i trav och förvänd galopp. Vad månde bliva! Snart dags att ge sig ut på småtävlingar, både i dressyr och hoppning. Han är lite unghäst-tittig och behöver se mycket olikt innan det är dags för försäljning. En riktig raring är han, men snabb i reaktionen och lyhörd.
Vi har släppt stona på gräs denna vecka. Vi har en hage, som dom får gå i till i mitten av juni medan stora hagen växer till sig. Men de är fortfarande inne på nätterna. Dom drar till hagen direkt på morgonen och ratar höet. Gräs!
Vår självsådda mirabell - eller vad det nu är - och körsbärsträdet har slagit ut. Rekordtidigt! Det är så vackert att man blir mållös. I år är det violår - massor av luktviol och underviol överallt, även i gräsmattan. 

Vecka 17 20 - 26 april
Vi har fått bilder på Koriander - vilken snygging! Han är inriden, sköter sig med den äran och de funderar på att visa honom på kvaliteten. Det vore kul! På connemarasidan kan man klicka sig vidare till Korianders egna sida.
Frida hör av sig och är så kär i Röskja. Ny bild på dom båda på Röskjas sida. 
Jag var och tittade på Garúns 4-årige son Freyr från Lönneberga, som ska visas i år. Djupt imponerad - han var jättefin!! Stor, flott och med mycket rörelser - en riktig klasshingst. Det finaste han fött upp, säger Mats. Det ska bli mycket spännande att följa Freyr. Hans far är Safir, som förolyckades för några år sedan. Några bilder på Freyr finns nu på Garúns sida. 
För 6 år sedan då vi köpte Vegred slog första björken ut den 2 maj - den dag vi skrev kontrakt. I år slog den ut den 25 april och på lördagen kom svart-vit flugsnappare och ladusvala. Allt är tidigt i år - måtte det bestå. Vi njuter av värmen, som kom i slutet av veckan.

Vecka 16 13 - 19 april
En omtumlande vecka. I söndags (V 15) provreds Röskja, på måndagen tingades hon, på tisdagen veterinärbesiktigades hon, på onsdagen var vi och tittade, fotade och pussade på henne, på torsdagen var affären klar och på fredagen for hon till Göteborg och sitt nya liv. Nu kl 16 är hon på plats och allt har gått bra. Hon är cool som mamma Spes och kollar in. Oj, vi hann knappt med. 
Vi är mycket nöjda med köparen, som vill detsamma som vi med Röskja; tävla, avelsvisa och så småningom ta föl. Frida blev dessutom så där himlastormande förtjust i Röskja som man ska bli om det är riktigt rätt. Stort lycka till!! Vi är övertygade om att ni kommer att ha mycket kul ihop och att Röskja får det riktigt bra. Och tack Malin för att du ridit in Röskja så bra och givit henne de bästa förutsättningar. Nästa Spesunge blir lillebror Jarfi, som kommer till dig i höst.
Tisdag em såg vi Krumelur ridas och det var härligt roligt. Anna har gjort ett kanonjobb med honom. Han är mycket vacker nu, vår lilla C-ponny! 

Vecka 15 6 april - 12 april
Påskvecka och vad passar bättre till vänster än riktiga lantägg från egna höns. Vi hade åsbohöns under flera år, till stor glädje och prydnad. Precis till påsk började de värpa igen - en årstidsanpassad tradition uppenbarligen. Knallgula gulor eftersom de gick ute och åt gräs. Åsbohönan är en liten, tålig, fodersnål höna, som gärna ruvar och får fram ljuvliga dunbollar. Tupparna är snälla och mycket vackra i olika färger, liksom hönorna. Numer har vi inga höns, men kanske så småningom, om vi får till ett bra hönshus. Då blir det åsbohöns igen! 
GLAD PÅSK!
Kewarra har gått sin första lilla dressyrtävling. Första starten var mest stort titt efter hindren, men andra klassen gick riktigt bra. På fredag startar hon sin första regionala hopptävling - spännande som ögat! Återkommer.
Det gick bra - bara den allra sista bommen föll i LB. Hon skötte sig bra i alla tumult. Så nöjda! 

Vecka 14 30 mars - 5 april
Vi har fått ett mycket välkommet och trevligt mail från Geiri. Han trivs. Är ute på promenad med nya husse och ser sig omkring på gården redan första dagen, se bilder på Geiris egen sida. En trygg och harmonisk pojke tar sin nya omgivning i besittning. Inga och Rolle verkar mycket förtjusta i honom - det känns härligt! 
Tisdag och Geiri går med andra unghästar. Det går alldeles utmärkt. Men jag saknar honom mycket.
Första fjärilarna i tibasten, som börjar slå ut. Klosterliljorna blommar. Vår!
Trädlärkan - en av mina små favoriter - kom på torsdagen och drillade hela dagen. Den heter Lullula på latin och det är så den låter. En lite förbisedd men älsklig liten fågel - en av de första att återvända.
På fredagsmorgonen var dalen full av sträckande rödvingetrastar, som talade en massa olika dialekter. Vi fikade i solen på terrassen. Underbart! 

Vecka 13 23 - 29 mars
Vinter igen och svinkallt! Marsgaisten biter. Inte kul. 
Nu är Geiri såld och på söndag far han. Det är inte lätt att skiljas från en sån gullplutt, men han har fått en bra uppväxt. Sista månaden har han gått i hagen bredvid mamma och han är rätt sjävständig. Dags för en hingstflock för Geiri.
Torsdag och verkad för första gången. Och veterinärbesiktigad. Lät sig lugnt undersökas. Klar för avfärd.
Lördag kväll och vi har putsat och pussat lite extra på honom. Egentligen borde man behålla en så fin hingstunge, men har man bara en så går det inte. 
Söndag em och Geiri har åkt. Inga problem med lastningen - han är så cool. Tomt och svårt för oss. En go och älsklig häst, som definitivt lämnat spår i hjärtat hos oss båda, har lämnat sitt första hem. 
Och nu är han framme och allt har gått bra. Skönt!

Vecka 12 16 - 22 mars
Sångsvanarna trumpetar på mornarna och grågässen fyller himlen. Snön nästan borta.
Onsdagen ljuvlig - soligt och varmt. Ca 60 sångsvanar i dalen, däribland 3 mindre, och kanada-, säd- och grågäss. Spillkråkan kör hela repertoaren och ringduvan har anlänt. Den bofink vi haft en tid vågade sig till en trudelutt. 
På lördagsmorgonen lyfte ca 200 sädgäss samtidigt - jättehäftigt, som på TV. 
Vi har sett Krumelur bli riden. Lite unghästvingligt än, men han har vuxit till sig i vinter och håller på att bli riktigt snygg. Rör sig bra!! Anna är förtjust i honom - det förstår vi för det blir alla. Nu utbildning, sedan hoppas vi att hitta en liten duktig tävlingsryttare till honom.  

Vecka 11 9 - 15 mars
Måndag och våren kom! De första stararna satt och sjöng i stora träden, där de brukar finnas, och lärkor flög över dalen. En skogsduva hoade och ormvråkarna skriade. Vi fikade ute i solen framför lillstugan för första gången i år. Härligt!!
Kimberley hade det lite tufft i stohagen där hon går sedan Krumelur “flyttat hemifrån”. Garún höll henne på behörigt avstånd från åringarnas hage. Krumelur är under ryttare igen och tycker att det är kul!
Kewarra och hennes unga ägare Johanna har tränat för Jens Fredriksson. Idel rosor! Läs mera på Kewarras egna sida.
Vinter återkom i veckan - mars är en trälig månad.

Vecka 10 2 mars - 8 mars
Tänk att man kan bli så glad över några skräniga grågäss. Men är dom årets första så är dom speciella! Och välkomna!
Vi har kastrerat Kattis, så nu har vi ingen katt som kan “förmera” sig, brorsan Curris fixades för några veckor sedan.
Fölen är avvanda och självständiga nu. De har mammorna i hagen bredvid - det räcker. 
Krumelur leddes i snöfall (!) på söndagskvällen till granngården och Anna, som ska utbilda honom. Han är tuff och tyckte bara att det bara var roligt med en utflykt bort från hemmet. Äntligen händer det nåt! 
3 sångsvanar och 4 gäss på slätten vid Valla visar att våren är i antågande. Grannen en bit bort hade sett tofsvipor idag söndag. Men nu på söndagskvällen snöar det. Våren, kom nu!!

Vecka 9 23 februari - 1 mars
En trumpetande sångsvan i dalen! En föraning om vår eller påminnelse om klimatförändringarna? I alla fall tycks arten stanna i Sverige under vintern i större utsträckning än tidigare. 
Vi funderar på att betäcka Kimberley och sälja henne dräktig. Hon är snygg, visad med 39 poäng, men har haft lite otur med vargtänder och skador under 2008. I så fall ska hon betäckas med en prestationshingst - vi har en vi tittar på...
Garún ska till Oddur från Mörtö, men Spes vet vi inte om vi ska betäcka i år. Får avvakta hennes fölning innan beslut.
Lördag och stona går i egen hage. En liten snuttning på morgonen bara. Det verkar gå bra.
Efter lite räknande visade det sig att Länsstyrelsens krav på luftflöden var fel. Det var beräknat efter sommarvärden(!), uppvärmt stall och hårt arbetande stora hästar. Nu har de reviderat värdena. Vet hur vi ska göra - inga större historier, det mesta klarar vi själva. Men vad ska man tro?! Gissar dom bara?! Finns ju tabeller att gå efter...

Vecka 8 16 - 22 februari
Vi har kallt i huset och har hittat orsaken - en sten i den gamla grunden har trillat loss. Fullt tillträde för kall luft att ta sig in under golvisoleringen! Grunden hade lappats och lagats länge innan vi kom till, så nu måste det till en gedigen restaurering. Usch, det kan bli dyrt. Men nödvändigt. Har tingat våra byggare till våren/sommaren. 
En fin bild på Kewarra och härlig hälsning från nya ägarna värmde dock. Snart startar vårsäsongen med tävlingar. Kul!
Söndagen bjöd på ett rejält snöväder. Det snöade jätteflingor och vi fick dryga decimetern. 
Nu börjar jag bli less på vintern. En februarivecka kvar, sedan mars, vårväntemånaden....

Vecka 7 9 - 15 februari
En vecka med lagom kallt så att snön ligger kvar. Vissa underbara dagar då solen värmt i vår södersluttning. Ett bofinkspar vid fågelbordet och en duvhök i dalen. Vi har fyllt frysen med en bagge - mörkt och fint kött. Den var rätt ung och blev elak, då hamnar man i grytan.
Annars en stilla vecka med rutiner. Kan rekommendera Eva Franchells bok Väninnan. Den handlar bla. om mordet på Anna Lind och är en intressant inblick i maktens korridorer med gott och ont. Suget finns där och den totala fascinationen av att vara i den politiska hetluften, men också konkurrensen, det hårda tempot och den stundtals omänskliga utsattheten. Demokratin är förutsättning för frihet. Egentligen borde alla någon gång i livet vara politiker. 

Vecka 6 2 - 8 februari
Protokollet från Länsstyrelsen har kommit och det var inte roligt. Den naturliga ventilationen i stallet, som tidigare godkänts, underkändes nu och det utan att man gjort några som helst mätningar. Att luften var perfekt när de var på besök tas ingen hänsyn till. Så nu gäller det att hitta ett sätt att göra om så att Länsstyrelsen blir nöjd - utan att förstöra det goda stallklimatet jag har idag. Det är närmast perfekt, nämligen. Ju mer jag läser på om ventilation, desto tveksammare blir jag. De råd jag får kommer att försämra luften. Blir man någonsin klar med Länsstyrelsen? Kommer nästa att tycka ytterligare något annat - utan att annat än tro??!!
Geiri växer så det knakar. Långbent och elegant - ska verkligen bli intressant att följa honom.  

Vecka 5 26 januari - 1 februari
Länsstyrelsen på besök och det var inte trevligt. Inte förtroendeskapande, bara felsökande. Inte ett vänligt ord, bara misstänksamhet och ointresse för hästarna. Hur kan dom tro jag som ägare vill mina hästar något annat än det bästa? Egentligen skulle de bara kolla om vi byggt som godkänts i förprövningen - och det har vi - men de här hade helt andra åsikter än den kollega som godkänt. Hade ventilationsnoja och vågade inte tro på självdrag, vilket enligt min erfarenhet fungerar bäst. Här kommer inte in några fläktar - då får dom bevisa med mätning att stallklimatet inte är bra - för det är det!! Jättebra!! Men lite ska vi bygga om i alla fall för att få det trivsammare, öppna en vägg mellan två boxar tex.
Har börjat avvänja - fölen står i egen box på nätterna. Jarfi har kastrerats. Han ska ha ett gott liv i hage med kompisar som tävlingshäst. Rör sig riktigt bra, men är inte så elegant, som man vill ha hingstarna idag.

Vecka 4 19 - 25 januari
Tisdag och Geiris blivande ägare Inga och Roland var på besök idag. De var så nöjda med pojken - och det med rätta. Han är riktigt fin! Tanken är att han ska bli avelshingst och visas så småningom. Precis som broder Hvatur, godkänd, och broder Freyr, ska visas i år. Än går Geiri med mamma Garún, men till slutet av februari ska han vara klar för stora världen.
Hade en tofsmes vid fågelbordet en dag, en vanlig gäst för några år sedan, nu allt sällsyntare. 
Istid, vi går med broddar i vår backe. 

Vecka 3 12 - 18 januari
Båda tikarna löper. Kimberley och Krumelur har fått skorna avtagna och får gå barfota en period. Stona skulle ha verkats, men Spes tog flocken och drog - hon som brukar vara så lätt att ta. Får bli en morgon före utsläpp istället.
Såg Pether Markne träna hoppryttare på torsdagen och islandshäst (Denni på Disa) på lördagen - jättebra.
Malin, som rider in Röskja, och Suzanne, som köpt Slyngur, här på språngfika, liksom Monica, som jag köpt Spes av. Härligt hästsnack. Tänk att vi haft Spes i fem år nu - henne säljer jag aldrig!
Inte en snögnutta kvar och vårkänsla i luften när solen skiner. Ljuset börjar liksom bli ljusare. En dag låg ett par ormvråkar och seglade och skrek över dungen där de brukar häcka. Det verkar vara nåt på gång...

Vecka 2 5 - 11 januari
Kallt! Vattnet fruset i lilla stallet. Vi satte in varmvattensberedare i stora stallet i somras - den kommer väl till pass nu. Nadja fryser om tassarna, men Märta tuffar på i snön och verkar trivas med kylan. En vikingahund går inte bet för lite kyla, inte! Fredagen en föraning av mars - sol och lite smygande värme. Är vintern över nu? Veckan slutade med mildväder och blåst.
Vi har gjort en trädgårdssida. Klicka på här längst ner på sidan Om oss och gården. 

Vecka 1 1 - 4 januari
Årets första vecka kom med kyla och framemot helgen snö. Skönt - det är knöligt i hagarna och snön jämnar ut lite. Hoppas att den blir kvar ett bra tag.  
Röskja, som borde vara hemma på vintervila nu, är kvar hos Malin och snorar. Där får hon stanna tills hon snorat klart. 
Pratade med Mats, som varit och tittat på Freyr, Garuns son efter Safir. Mats var lyrisk - det bästa han fött upp, säger han. Till och med bättre än Safir. Det låter det! Ska bli mycket spännande att se Freyr i vår, då han troligen visas, 4 år gammal. 
Lördag kväll kom med riktig kyla. -16° under natten och -14° på dagen. +15° i huset på morgonen. Burr! 
Men första frökatalogen kom i veckan och därmed drömmar om trädgård och vår igen.

Hänt i veckan 2009